Kik lehettek életükben?

2024.08.22. 06:55

Rejtélyes holttestek: húsz éve nem sikerül beazonosítani egy ismeretlen nőt

Előfordul, hogy iratok nélkül, nehezen beazonosítható állapotban kerülnek elő elhunytak földi maradványai, így nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem deríthető ki, kik lehettek életükben. A Jászkunságban jelenleg 16 ismeretlen, rejtélyes holttest vár azonosításra, ebből 7 Szolnokon.

Molnár-Révész Erika

Szolnok, Barázda úti erdő, 2023 februárja... a rejtélyes holttest már hetek, hónapok óta feküdhetett a bozótosban mindeféle irat nélkül, amikor rátaláltak. 

rejtélyes holttest, azonosítás, Jászkunság
A szolnoki erdőben tavaly februárban talált rejtélyes holttest egyik ismertetőjele a pulóvere lehet. A ruhadarab fekete színű, rajta „budapest” felirattal
Fotó: Police.hu

Életkorát a test állapota miatt csak hozzávetőlegesen tudták megállapítani a szakértők, a férfi körülbelül 20-40 év közötti, 161-165 centiméter magas, kerekded arcformájú, szakállas, haja 3-4 cm hosszú, sötét. Fekete színű, „budapest” felirattal ellátott pulóvert viselt. Az elhunyt férfit még azóta sem sikerült beazonosítani, és nem ő az egyetlen...

Egy nőé a legrégebben talált rejtélyes holttest

Csak a vármegyeszéhelyen a férfin kívül még hatan várnak beazonosításra. Legrégebben az a nő, akit 2002 májusában, vagyis több, mint 20 éve találtak Szolnokon:

  • testmagassága 161-165 centiméter;
  • közepes testalkatú;
  • barna hajú;
  • szürke szemű;
  • ovális arcú

nő volt életében, aki 25-35 éves lehetett. Még életében, vagy halálakor sokat szenvedhetett, hiszen a rendőrségi leírás szerint bal könyökhajlatban túszúrás nyom, a nyak hátsó két oldalán pár napos akasztási barázdát, a felkarokon véraláfutásos zúzódásokat találtak a szakértők. Ezek valószínűleg szorítástól, a halála előtt is keletkezhettek. 

Míg Szolnoki Rendőrkapitányság illetékességi területén 7, addig Jászberényben 2, Karcagon szintén 2 holttest vár beazonosításra. Kunszentmártonban és Tiszafüreden 1-1, Törökszentmiklóson pedig 3 ismeretlen elhunytat tartanak számon. 

DNS-mintát is vesznek az ismeretlen elhunyttól 

Mint azt a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, ennél lényegesen több holttestet találnak, melyek személyazonossága egy ideig bizonytalan.

– A holttest megtalálását követően, a helyszíni- és halottszemle során a lehető legrészletesebben rögzítik a szakértők a holttest és környezetének állapotát. A holttestről és ruházatáról fényképfelvételek készülnek, továbbá DNS-mintát rögzítenek. Az elsődleges adatok birtokában körözési eljárást rendel el a rendőrség, a holttest azonosítása céljából. A halál okának megállapítása miatt az elhunyt hatósági boncolására kerül sor, míg talált emberi csontok esetén igazságügyi antropológiai vizsgálat szükséges. Az esetek többségében az ismeretlen holttestek személyazonossága a körözési eljárás során megállapítást nyer. A személyazonosság megerősítése céljából, a hozzátartozók DNS-profiljával összehasonlítják az elhunytak DNS-mintáját – tájékoztatott az eljárás menetéről Sipos-Kácsor Andrea alezredes, a vármegyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Ám, mint kiderült, az alapos vizsgálat és a nyomozás sem vezet mindig eredményre. 

Segíthet a nyilvánosság az azonosításban?

– Amennyiben az elsődlegesen végrehajtott intézkedésektől nem várható eredmény, az azonosítást a tömegkommunikáció útján is megkíséreljük. Ilyen esetekben a részletes személyleírás mellett a holttest ruházatáról készült fényképek is megjelennek a médiában. Ennek köszönhetően több alkalommal is jutott a rendőrség az azonosításhoz szükséges információkhoz – hangsúlyozta a sajtóreferens. Hozzátette, az adatok megtalálhatóak a rendőrség honlapján is. Kérdésünkre válaszolva elmondta, a szükséges szakértői vizsgálatokat követően, a megtalálás helye szerint illetékes önkormányzat gondoskodik az elhunytak köztemetéséről. 

Az ismeretlen holttestek nem hamvaszthatóak

Mint arról Romhányi Beáta, a szolnoki polgármesteri hivatal Szociális Támogatások Osztályának vezetője a köztemetések kapcsán korábban tájékoztatott, valóban előfordul olyan eset is, amikor ismeretlen az elhunyt, ami rendkívüli halálesetet jelent. Ebben az esetben a holttestet nem lehet hamvasztani, mint azt más esetekben teszik. 

– A folyamatba ilyenkor bekapcsolódik a rendőrség is, ilyenkor a rendőrség adja ki a temetési engedélyt, így tudjuk eltemettetni az elhunytat– mondta akkor az osztályvezető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában