Csúnya lebukás

2024.07.04. 13:30

Manipulálta a tachográfot, több, mint 1 millió forintra büntették Cserkénél az ügyeskedő kamionost

Éppen Lengyelországból Görögország felé tartott az a kamionsofőr, akit a pénzügyőrök a cserkeszőlői pihenőhelyen ellenőriztek a napokban. Mint kiderült, a 46 éves görög férfi egy mágnessel manipulálta a tachográfot, ami így pihenőidőt rögzített. Több, mint 1 millió forintra büntették a pénzügyőrök a sietségért.

Molnár-Révész Erika

Lengyelországból Görögország felé tartott nemrég az a teherautó, amit, miután megállítottak, a pénzügyőrök a cserkeszőlői pihenőhelyre kísértek ellenőrizni, ekkor került sor a tachográf vizsgálatára is. Ugyanis, mielőtt az egyenruhások elkérték volna az okmányokat, a teherautó vezetője kiugrott a járműből, bemászott a pótkocsi és a traktor közé, majd mintha mi sem történt volna, az egyenruhásokhoz lépett.

tachográf
Ezt a teherautót ellenőrizték a pénzügyőrök a napokban Cserkeszőlőnél, kiderült, a sofőr egy mágnessel manipulálta a tachográfot
Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Vezetés közben is pihenőidőt rögzített a tachográf

– A járőrök sejtették, hogy valami nincs rendben, ezért a rakomány mellett ellenőrizték a sofőr vezető- illetve pihenőidejét is. Azonnal kiderült a turpisság, a tachográf egészen a megállítás pillanatáig pihenőidőt rögzített. A 46 éves férfi átadta a gyufásdoboz méretű mágnest, amit az ellenőrzés előtt vett le a készülékről. Az egyenruhásoknak azt mondta, hogy azért manipulálta az adatokat, hogy hamarabb végezzen a fuvarral – számolt be a részletekről Juhászné Prantner Etelka, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatóságának sajtóreferense. Mint elmondta, a pénzügyőrök közigazgatási hatósági eljárást indítottak, melynek keretében a sofőrnek egymillió-negyvenezer forint bírságot kellett fizetnie.

Veszélyes a kialvatlan sofőr, súlyos balesetet is okozhat

Mint azt Juhászné Prantner Etelka a NAV munkatársa hangsúlyozta, a tényleges vezetési idő meghamisítása vagy eltitkolása veszélyes minden közlekedésben résztvevőre. 

– A mágnes felhelyezésével, vagy egyéb manipulációs eszközökkel a gépkocsivezetők időt akarnak nyerni, illetve a kötelezően előírt pihenőidőt, tényleges pihenés nélkül teljesíteni. Ez rendkívül kockázatos, hiszen nem a gépjárműveknek kell pihennie, hanem a járművet vezető sofőröknek. Felhívjuk a fuvarozók figyelmét, hogy a közúti közlekedésről szóló egyes szabályok betartását a NAV is jogosult ellenőrizni, melynek értelmében a jogsértés esetén – a jogszabályhoz tartozó rendelet alapján – pénzbírságot szabhat ki – tájékoztatott a sajtóreferens. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában