Együttműködés

2024.06.30. 19:41

Erdoğan elnök előtt gyakorlatoztak Törökországban a szolnoki katonák

Az EFES-24 Törökország egyik legnagyobb nemzetközi hadgyakorlata, amelyen idén közel ötven ország mintegy tizenegyezer fővel vett részt. A gyakorlaton a török fél meghívásának eleget téve első alkalommal szerepeltek magyar különleges erők, melyet a szolnoki különleges műveleti dandár képviselt.

Mészáros Géza

A magyar (szolnoki) haderő törökországi gyakorlatáról Pálos Ildikó hadnagy számolt be a Magyar Honvédség hivatalos oldalán.

Hadgyakorlat Törökországban
Az ötven nemzet tízezernél is több katonája között ott voltak a szolnoki bertalanosok is
Forrás: MH vitéz BÁ 1. KMD

Az első fázisban a nemzetközi katonákból összeállított törzs végezte az egységek és alegységek vezetését. A másodikban a végrehajtás vette át a szerepet, mind harcászati, mind hadműveleti szinteken.

A gyakorlatokat több fázisban hajtották végre

Az eseményen a különleges műveletek is szerepet kaptak, így a Magyar Honvédség vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár katonái is bizonyíthatták tudásukat. Mesterlövész-lövészetek, épületharcászat és változatos kijuttatási, kiemelési módszerekkel tarkított időérzékeny műveletek, elfogások és sebesült-kiemelések egyaránt szerepeltek a napirenden. Ezek során a katonák fontos és hatékony eszközként használták az Airborne Tactical Extraction Platformot – röviden AriTEP – a terület gyors és biztonságos elhagyására.

Szolnoki katonák hadgyakorlatoztak Törökországban
A Magyar Honvédség első alkalommal vett részt a törökországi hadgyakorlaton
Forrás: MH vitéz BÁ 1. KMD

A képzésen nagy hangsúlyt kapott a különböző nemzetek eljárásainak összehangolása.

A folyamatos gyakorlásnak köszönhetően a már meglévő képességeiket mélyítették el a résztvevők, de az igazi kihívást a nyelvi és szakmai eljárásbeli különbségek jelentették.

Minden nemzet másféle tapasztalatokat hozott magával, máshogy közelített meg egy-egy feladatot, a megoldások gyakran eltérőek voltak. Ehhez társult, hogy a különböző katonai szervezetek más-más felszereléssel is rendelkeztek. Az összhang azonban elengedhetetlen volt a komplex feladatok végrehajtásánál. A gyakorlat első részének fő célja így egymás haditechnikai eszközeinek megismerése, alkalmazása, a műveleti tapasztalatok cseréje volt.

Az eseményt nagyszabású komplex, éleslövészettel egybekötött harcászati mozzanat zárta, ahol bebizonyosodott, hogy több nemzet tökéletes együttműködésben képes megsemmisíteni a szimulált ellenséget. A programra ellátogatott Recep Tayyip Erdoğan török államfő és Yaşar Güler, török védelmi miniszter, valamint a részt vevő országok magas rangú katonai és kormányzati tisztviselői is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában