Hőhullám érkezik

2024.08.23. 16:00

Újra támad a kánikula: ismét hőségriasztás lép életbe a Jászkunságban

Hétvégén ismét jön a kánikula, ezért a Jászkunságban is újra hőségriasztást vezetnek be. A hőség a fiatalok, egészségesek szervezetét sem kíméli, de a krónikus betegeket különösen megviselheti. Ezekre érdemes nagyon odafigyelni.

Rózsa Róbert

Átmeneti volt csupán a jelenlegi lehűlés, szombattól ismét érkezik az extrém meleg térségünkbe. Ezzel párhuzamosan újból hőségriasztást rendeltek el az ország területén, így a Jászkunságban is.

hőségriasztás, hőség, kánikula, Jászkunság
Hőségriasztás: újabb hőhullám éri el Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

Mint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében tájékoztatott, szombat éjféltől másodfokú hőségriasztás lép életbe, amely augusztus 30-án 24 óráig tart.

Hőségriasztás: a fiatalokat, egészségeseket is megviseli az extrém meleg

Azt írták, a tartós meleg életkortól függetlenül az egészségesek szervezetét is megviseli, de a krónikus betegek veszélyeztetettsége nagyobb.

A magas hőmérséklet okozta tünetek kezelésénél legfontosabb a test hűtése, valamint a folyadék- és sópótlás. A hőség okozta stressz a vérkeringés és a perifériás erek túlzott igénybevételéhez vezethet, ami elsősorban a szívet és a tüdőt érintő betegségekre, illetve a cukorbetegségre van kedvezőtlen hatással.

Vérnyomásproblémák is előjöhetnek

Kiemelték, a túlzott meleg fokozza a szív munkáját, ami megterheli a szervezetet. A meleg a vér sűrűségét is növeli, különösen, ha a beteg sokat izzad, de nem iszik elég folyadékot.

Mindez a véralvadás valószínűségét megnöveli, és fokozza a vérrögképződés kockázatát. Kánikulában gyakoriak a vérnyomásproblémák is. A meleg csökkenti a vérnyomást, vérnyomás-ingadozást okozhat, illetve felerősítheti a gyógyszerek hatását.

A fenti tünetek esetén, illetve ha a pulzus minden nyilvánvaló ok nélkül napokon keresztül szapora, akkor mielőbb kardiológushoz kell fordulni. Érdemes a vérnyomást gyakrabban mérni, és probléma esetén a kezelőorvossal egyeztetni a gyógyszer adagolásáról.

Súlyosbodhatnak az asztmás tünetek is

Az NNGYK és az OKF figyelmeztet arra is, hogy hőség és a légszennyezés kombinációja különösen kedveőtlen a légúti betegségek szempontjából. Nagy hőségben ugyanis a tüdő teljes kapacitással működik, a tüdőn át intenzíven párolog a víz, illetve zajlik az anyagcsere, ezért ilyenkor súlyosbodnak a hörgőgyulladással járó betegségek, így az asztma is.

Ezért a magas légszennyezettség esetén a légzőszervi betegségeknek javasolt minél kevesebb időt a szabadban tölteni, illetve célszerű maszkot is viselniük.

Mire kell figyelni kánikula idején a cukorbetegeknek?

A hatóságok szerint forró nyári napokon az inzulinnal kezelt és az egyéb gyógyszeres kezelésben részesülő cukorbetegeknek is fokozott óvatosnak kell lenniük.

Fontos a kellő mennyiségű folyadék bevitele, mert a kiszáradás hatással van a cukoranyagcserére. A folyadéknak

  • szénhidrát-,
  • koffein-
  • és alkoholmentesnek kell lennie.
    Ezek az anyagok vízhajtó hatásuk miatt megemelhetik a vércukorszintet.

Fontos továbbá a vércukorszintet gyakrabban ellenőrizni, mert nagy melegben a szervezet több energiát fordít a test hűtésére, így gyakoribb a hirtelen vércukoresés.

Gyereket, állatot tilos az autóban hagyni!

Mint a közleményben rámutattak, az átlagosnál melegebb időjárás bárkinél okozhat egészségi panaszokat. A gyerekeket, házi kedvenceket néhány percre sem szabad a parkoló autóban hagyni, mivel még egy félig árnyékban hagyott autó utastere is életveszélyesen felmelegedhet.

A hatóságok kiemelték, egész országban továbbra is tűzgyújtási tilalom van érvényben. Erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tilos tüzet gyújtani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!