Körkép

2024.08.08. 06:55

Még a dinnye a sláger, de már egy furcsa zöldséget is elkezdtek árulni a szolnoki piacon – videóval

Még a dinnye a sláger, de már a standokon sorakozó barackok is csalogatják a vásárlókat. A szolnoki piacon sok helyen illatozik a málna és már őszt idéző szőlőt is árulnak. S nem is gondolnánk, hiszen még csak nyár van, de már sütőtököt is lehet kapni.

Rimóczi Ágnes

Színkavalkád fogadja ezekben a napokban a szolnoki vásárcsarnokba érkezőket. Sőt, egyre színesebb a felhozatal, a nyári finomságok mellett ugyanis egyre inkább megjelennek az őszt, a hidegebb időket idéző gyümölcsök, zöldségek. Persze még jócskán nyarat írunk, így még a dinnye a sláger a szolnoki piacon is.

szolnoki piac
Még a dinnye a sláger a szolnoki piacon. Fehérné Csiki Ágnes is sokat elad ebből a gyümölcsből, ha meleg az idő
Fotó: Nagy Balázs

Friss, ropogós, lédús és ízletes a medgyesi dinnye

– Most, hogy visszatért a meleg, újra sok dinnye fogy. Az elmúlt napokban, amikor kicsit hűvösebb volt, kevesebbet vittek, most megint megnőtt a kereslet – mondja a pult mögött Fehérné Csiki Ágnes, miközben egy méretes görögdinnyét szel ketté. Nem is tudja megmondani, hányszor ismétli ezt a mozdulatot naponta.

– Nagyon sokszor. Van olyan vásárlóm ugyanis, aki egy negyed gyümölcsöt visz és szinte minden nap jön. Így mindig frissen ehet mézédes dinnyét, nem kell tárolni – mondja a kereskedő. 

Szavaira reagálva bólogat egy idős hölgy, aki, mint mondja, bár nehezen jár, de minden nap lejön a piacra. 

– Ennyi mozgás kell és itt mindig megbízható helyről származó, finom gyümölcsöt tudok venni – hangsúlyozta az idős hölgy.

– Szeptember 15-ig biztosan lesz nálam medgyesi görögdinnye, egyébként sárgadinnyét is árulok. Van már választék barackból is, amit hozzánk egy cibakházi termelő hoz. Igaz, nem a legolcsóbb még, de garantáltan finom. Szintén cibakházi a szőlőm, ami, bizonyíthatom, nagyon finom. Ezt is egyre többen keresik már – tette hozzá Fehérné Csiki Ágnes.

A szolnoki piacon guruló málnát és sárgálló kukoricát is kínálnak

A standok között járva sok helyen tűnik fel a csodálatos bordó színben pompázó málna is. A gyümölcsért rajongók örömmel fogadják ezt, igaz, azért meggondolják a vételt, a málna kilója ugyanis négyezer forintba kerül. Az árusok kisebb kiszerelésben, dobozolva árulják a guruló gyümölcsöt, aki mégis vásárol belőle, nem csalódik, mert az íze kiváló, szinte mézédes.

Szeleczki György és felesége, Éva egyebek mellett főznivaló kukoricát is árul. Ők őstermelőként kínálják portékáikat a szolnoki piacon
Fotó: Nagy Balázs

A nyári piachoz hozzátartozik a főznivaló kukorica is. Néhány standon sorakoznak is a sárgálló csövek. A szebbekért kétszáz forintot kérnek, azok pedig, amelyek kisebbek, vagy amelyeken nem kifogástalanul sorakoznak a szemek, száz forintba kerülnek.

Sütőtök augusztusban? Szeleczkiék már adják...

A cibakházi Szeleczki György és neje, Éva is rendszeresen kínálja a kukoricacsöveket a szolnoki piacon, tapasztalataik szerint nyáron nagyon kedvelik ezt a csemegét az emberek. 

– Egy piaci napon nagyjából kétszáz csövet adunk el – mondta el a cibaki őstermelő.

Szeleczki György emellett hagymaféléket árul, barackot és szőlőt kínál a vásárlóknak. És ebben az időszakban mindenképpen különlegességnek számít, hogy már sütőtököt is hozott magával eladásra. 

– Minden korábban érett idén, a sütőtök is siet. Látják, már ilyen szépek – mutatta az őstermelő. – És már adtunk is el belőle – tette hozzá a felesége, Éva.
– Az mindenesetre tény, hogy amíg van dinnye, addig az egyéb gyümölcsök, így például a szőlő, kevésbé fogynak. A dinnye az igazi nyári sláger – emelte ki végül Szeleczki György.

Idénytermékek árai a szolnoki piacon
Görögdinnye298 Ft/kg
Sárgadinnye450-498 Ft/kg
Őszibarack690-998 Ft/kg
Nektarin690-998 Ft/kg
Málna4000 Ft/kg
Szőlő798-990 Ft/kg
Forrás: Szoljon.hu gyűjtés

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!