Misztikus jelenség

2 órája

Senki nem maradt le róla, még eddig látható a szuperholddá vált telihold

Ezekben a napokban elkápráztatnak bennünket az égi jelenségek. A fényes Atlas üstökös mellett a szuperhold kínál most ragyogó látnivalót.

Mészáros Géza

Rendkívül látványos égi jelenség a térségünkben a hét közepétől megcsodálható szuperhold-telihold. Ujlaki Csaba szolnoki csillagász érdeklődésünkre válaszolva elmondta, hogy az óriás Hold csütörtökön 17 óra 41 perckor kelt fel, és ez az év negyedik, egyben legnagyobb szuperholdja.

szuperhold, telihold
Még bárki láthatja a szuperholdat
Forrás: MTI

Miért szuperhold a neve a jelenségnek?

S hogy mitől szuper? A csillagász szerint attól, hogy telihold, csakhogy most a lehető legközelebb, csupán 356 ezer kilométerre van a Földtől. Ezért aztán tíz százalékkal fényesebb és nagyobb, mint egy átlagos telihold. Tehát most van Földközelben a Hold.

– A holdunk ellipszis pályán kering a Föld körül. Ezért a legtávolibb pontja 406 ezer, a legközelebbi az imént említett 356 ezer kilométer. Most ezen a közeli pályán tart a Föld körül keringő Hold. Ha élénken narancssárgás színű, az a bolygónk légterének szennyezettsége miatt van. Szeles időben felkeveredik a por, ez okozza a narancssárga elszíneződését – magyarázta a hétvégéig látható csodás égi jelenség titkát Ujlaki Csaba szolnoki csillagász.

A különleges látványosságot már előző este is sokan megfigyelték. De napok óta látható volt már, ahogy folyamatosan növekedni látszott bolygónk égi kísérője. Az egyedülálló hatást sokan meg is örökítették, illetve a vármegyeszékhely magasabb pontjairól is kimondottan varázslatos látványt nyújtott. A napokban egyébként egészen vöröses színűnek is tetszett egyes estéken a hatalmas hold korong, a jellegzetes színe mindig sokkal misztikusabbá teszi a jelenséget a megfigyelők számára.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában