Csúcsszezon

2024.09.09. 11:25

Nehéz napok jönnek: legintenzívebb rohamára készül az allergén növény

Nehéz időszak elé néznek az allergiások, az elkövetkezendő napokban várható a parlagfű pollenszórásának legerősebb intenzitása. Augusztusban megsokszorozódott a parlagfű jelenléte miatt kiszabott büntetés mértéke Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, a hatóság idén már 19 alkalommal bírságolt.

Molnár-Révész Erika

A Jász-Nagykun- Szolnok vármegyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint vármegyénk külterületein a parlagfű által fertőzött területek kiterjedtebbek a korábbi évekhez képest. 

parlagfű,Jászkunság,szezon
Csúcsszezonjában jár a parlagfű pollenszórása, ráadásul a fertőzött területek nagysága is nőtt az előző évekhez képes
Fotó: Gál Gábor / Forrás: Illusztráció

Virágzik a parlagfű, kínzó tüneteket érezhetnek az allergiások

– A lekaszált területek kedveznek az újra sarjadó parlagfű elszaporodásának, ezen földterületeken az allergén gyomnövények gyorsabban fejlesztenek virágzatot. Az elkövetkezendő napokban várható a parlagfű pollenszórásának legerősebb intenzitása – válaszolta kérdésünkre a kormányhivatal. 

Eddig már több százezres bírságot szabott ki idén a hatóság

Mint megtudtuk, a hatóság folyamatos felderítésének eredményeképpen a bírságok összege is emelkedett, 19 alkalommal összesen 650 ezer forint bírságot szabtak ki. Ez a szám, vagyis a kiszabott bírság júniustól augusztus elejéig 2 alkalom és összesen 45 ezer forint volt. A jogszabályban meghatározottak szerint egyébként a büntetés mértéke a terület nagyságától, és a parlagfüves folton belüli felületi borítottság mértékétől függően 15 ezer és  5 millió forint között szabható ki. 

Bárkinek lehetősége van a parlagfüves terület bejelentésére

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által működtetett „Parlagfű Bejelentő Rendszer” mind a helyi lakosság, mind a társadalmi szervezetek és vállalkozások számára lehetőséget biztosít a parlagfűvel fertőzött területek bejelentésére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!