Programajánló

2 órája

Kulturális Örökség Napjai, Jász-Expo, Autómentes Nap – csak néhány a vármegye szombati programjaiból

Nehéz dolga lesz annak, aki programra vágyik szombaton a Jászkunságban. De nem azért, mert nem tud hová menni, épp ellenkezőleg. Számos nagyszabású rendezvényt tartanak hétvégén, például a Kulturális Örökség Napjai, a Tiszaligeti Napok, Bicogó Maraton és a Jász-Expo is várja a látogatókat.

Molnár-Révész Erika

Kulturális Örökség Napjai, Tiszaligeti Napok, Autómentes Nap, Jász-Expo és számos, családoknak szóló őszi rendezvény várja a kikapcsolódni vágyókat szombaton a Jászkunságban. 

Kulturális Örökség Napjai
Idén is várja az érdeklődőket Kulturális Örökség Napjai programsorozat Szolnokon, szombaton több helyszínen is zajlanak majd az események
Fotó: archív Kiss János

JÁSZLADÁNY Folytatódik a Ladány Napja rendezvénysorozat, 7 órától főzőversennyel, pálinkamustrával indul a nap. 8 órától Rácz Róbert „Locky” zenél, majd Dalma Dance Club mazsorett csoportja és helyi előadók szórakoztatják a közönséget. Az ünnepélyes megnyitó 11 órakor kezdődik, a főzőverseny és a pálinkamustra eredményhirdetése után Jancsi bohóc, 15 órakor Csocsesz, majd Oszvald Marika érkezik, de lesz többek között extrém kerékpár show, led zsonglőr és latin tánc show is. 18 órakor Tabáni István ad koncertet, 20 órától pedig a TNT nagykoncertje várja a szórakozni vágyókat. A programot 21.45-kor tűzijáték zárja.  

Több helyszínen kínál programokat a Kulturális Örökség Napjai Szolnokon

SZOLNOK Reggel 9-kor a kerékpárosok, 9.15-től pedig a futók rajtjával indul a 19. Bicogó Maraton Szolnokról, a Mester út 8. szám alól. Regisztrálni reggel 7.30-től 8.30-ig a helyszínen lehet. A 44.6 kilométeres táv megtétele után érkeznek a versenyzők Tiszasülyre, a művelődési házhoz. A bicogás egy olyan sportág, amely ötvözi a kerékpározást és a futást.  

Délelőtt 10 órától madárfigyelő ökotúra indul a Pletykafalu Fiókkönyvtáránál. A szemléletformáló sétát Rimóczi Árpád vezeti.
A Kulturális Örökség Napjai programsorozat keretében: 

  • Az Aba-Novák Agórában délelőtt 10 órakor tablókiállítás nyílik Nagy Dénes nyugdíjas mérnök Szolnokról szóló anyagából. 
  • A Szolnoki Művésztelepen Személyes közelségben a Művésztelep-Ismerkedés a 112 éves Szolnoki Művésztelep építészeti és művészeti örökségével címmel tartanak vezetett sétát. 
  • A Damjanich János Múzeumban 10 órától vezetett látogatást tartanak a Kossuth téri épületben Gulyás Katalin történésszel. 11 órától előadást tart a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet gyűjteményeiről és annak szolnoki vonatkozásairól dr. Tóth Károly művészettörténész. 12-től 15 óráig tart a Nyitott műhely, melynek során a restaurátorok munkájába lehet betekintést nyerni. 16 órától Tabániak és a Sipos téri iskolások találkozójára kerül sor.  
  • A Tabáni Tájházban 11 és 14 óra között tárlatvezetést tartanak.  
  • 11 órától a VCSM. Zrt. és a TRV. Zrt. szolnoki felszíni vízműnél üzemlátogatás kezdődik. A Szolnoki Galériában 15 órától "Régi szomszédaink a Szapáry utcából – Zsidó épületek és életek a zsinagógától a Czinóber-házig címmel tart előadást Simon Sarolta a galéria vezetője. 
  • A Hősök Zsinagógájában 15 órától 19 óráig nyílik lehetőség épületbejárásra.  
  • A Verseghy Ferenc Könyvtárban egész napos online programokkal várják az érdeklődőket.  
  • A Légoltalomtól a katasztrófavédelemig címmel a MÁV állomás mögötti óvóhelyen reggel 9 és délután 15 óra között tárlatvezetéssel várják a látogatókat.  
  • A RepTár délelőtt 10-től 18 óráig tart nyitva, 10.30-kor és 15 órakor tárlatvezetést tartanak.  
  • A Várkapu Szolnok Vártörténeti Látogatóközpontot féláron lehet látogatni délelőtt 10 és 18 óra között. 
  • A Xavéri Szent Ferenc kápolnában 11 és 15 óra között várják a látogatókat. 
  • A TISZApART Moziban 16 órától ingyenes filmvetítést tartanak díjnyertes animációs gyermekfilmekből.

A Tiszaligeti Sportcsarnokban számos színes programmal várja az érdeklődőket a 60. Tiszaligeti Napok és Családi Egészségnap. Délelőtt 10 órától megnyitóval és bemelegítővel kezdődnek az események, 16 óráig számos sportágat ki lehet próbálni profi edzők segítségével, miközben az emeleti konferenciataremben 10.15-től gyermekeknek és idősebbeknek szóló programokat tartanak 16 óráig. A rendezvény ideje alatt ingyenes szűrővizsgálatok várják az édeklődőket, miközben az egészséges életmóddal kapcsolatos előadásokat is meg lehet hallgatni. 

Számos színes rendezvényt tartogatnak a vármegye települései 

SZELEVÉNY Reggel 9 órakor már lehet gyülekezni a III. Veterán Jármű Találkozóra a Halesz Művelődési Háznál. 10 órától indul a felvonulás, melynek útvonala Halesz-Szelevény-Halesz. A 13 órási ebéd után kezdődnek a versenyprogramok, ügyességi versenyek és a totó. 

JÁSZBERÉNY Folytatódnak a XII. Jász-Expo és Fesztivál, és az V. Jászsági Szakmaválasztó Kiállítás programjai a Bercsényi Sportcsarnokban és környékén. Délelőtt 10 és 18 óra között interaktív kiállítással és játszóházzal várják az érdeklődőket. 10.30-tól a Cantate Nobis Énekegyüttes műsora következik. Ebéd után 14 órától Lajosmizse kulturális csoportjai lépnek fel, 16 órakor táncbemutató kezdődik, 17.30-tól Gájer Bálint lép fel, 20 órától Charlie ad koncertet. 

TÖRÖKSZENTMIKLÓS Délelőtt 10 órától a Vadrózsák Szüreti Népzenei Fesztiváljával folytatódnak az Ipolyi Arnold Közművelődési Központban, az eseményen számos népzenei együttes lép fel. 

TOMAJMONOSTORA A rendezvénytéren 9 órakor főzőversennyel kezdődik a Búcsú. Ebéd után 13 órától Koltai László nóta műsora, 14 órától fotóművészeti kiállítás nyílik Soltész Tamás képeiből, majd helyi civilek műsora, és díjátadók következnek. 15 órakor tombolasorsolás, napközban vásári forgatag és ugrálóvár várja a résztvevőket. 

ABÁDSZALÓK Már 10 órakor elfoglalhatják helyüket a főzőcsapatok a strand rendezvényterében, így kezdődnek a Városnap és Őszi Fesztivál programjai. A 11 órától kezdődik a városi ünnepség köszöntőkkel, díjátadásokkal. A fesztivál eseményei a színpadi produkciókkal déltől kezdődnek, a helyi és környékbeli fellépők mellett 13.40-kor MC Hawer és a Tekknő ad koncertet, 14.30-kor a Bon-Bon együttes lép fel, majd a tombolasorsolás után 16 órától Puzsoma Martin "utcabál" előadása kezdődik. 18 órakor a Hősök, 19 órától pedig lemezlovasok szórakoztatják a látogatókat.

TISZAFÜRED A városi könyvtárban 10 órától a Magyar Népmese Napja alkalmából mesemondással és bábjátékkal várják az érdeklődőket. 

TISZAFÖLDVÁR A városi művelődési házban 17 órakor kerül sor Szíki Károly Arany Érdemkeresztes színművész, rendező, színházigazgató, író Nagy találkozásaim című új kötetének bemutatójára.

MARTFŰ Már 17.45-kor lehet gyülekezni a 18 órakor induló vezetett épületbejárásra a Tisza Cipőgyárnál a Kulturális Örökség Napja alkalmából. Az épületbejárás mellett novellafelolvasás is lesz a vezérigazgatói irodában, mégpedig Apokalipszis 67595 című könyvéből. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában