Hungarikum

2024.09.15. 14:00

Kiváló minőségű nedűket vonultatott fel a tizenharmadik jászkiséri pálinkamustra - galériával

Kétszáz torokszaggató nedűt neveztek be a Jászkiséri Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre, melyet hétvégén immár tizenharmadik alkalommal rendeztek meg. Megtalálták a pálinkamustra legjobb, legkülönlegesebb és Jászkisér legjobb pálinkáját is.

Illés Anita

A Jászkisér szeretlek! programsorozat keretében rendezte meg az önkormányzat és a Jászsági Pálinka Lovagrend a XIII. Jászkiséri Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyt, mely pénteken a minták nyílt helyszíni bírálatával kezdődött. A nagy népszerűségnek örvendő pálinkamustra célja egyebek mellett a minőségi pálinka mint hungarikum kulturált fogyasztásának népszerűsítése, szakmai tapasztalatcsere, a minőségi pálinkakészítés elősegítése és a torokszaggató nedűk megmérettetése. 

pálinkamustra
Idén is jó hangulatban telt a jászkiséri pálinkamustra, melyen Deme Ádám kajszibarack pálinkája kategóriagyőztes minősítésben részesült 
Fotó: Pesti József

Idén hatvannégy pálinkának adott arany minősítést a pálinkamustra zsűrije

Szombaton pálinka szentelő szentmisét mutatott be Kocsis Sándor plébános a római katolikus templomban. A Művelődés Házában tartott eredményhirdetésen Lukácsi György polgármester és Krizsai Sándor, a Jászsági Pálinka Lovagrend nagykövete köszöntötte a jelenlévőket, majd Béli Géza pálinkamester, a Pálinka Kollégium alapító tagja, a zsűri elnöke értékelte a versenyt. - Nagyon szép eredmények születtek, harminchárman neveztek a versenyre összesen kétszáz mintával. Ezek közül 50 bronz, 72 ezüst, 64 szerzett arany minősítést. Tizennégy esetben a pálinka lelke megsértődött, amit azt jelenti, hogy ezeknél hiányosságokat talált a zsűri – mondta Béli Géza, kiemelve, hogy a bírálók objektíven értékelték a mintákat, hiszen komoly képzettséggel, tapasztalattal rendelkeznek. A Jászkisér szeretlek! programsorozatot többek között kézműves és kézimunka kiállítás, vásár, pörkölt torta és házi sütemények kiállítása, babgulyás főzés és hagyományőrző, szórakoztató előadások színesítették. Délután a Viharsarok Táncszínház Rendhagyó történelemóra című produkciója a magyar néptánc segítségével az 1100 éves magyarság történetét mutatta be, majd a Pendzsom Néptánc Együttes lépett színpadra. Ács Fruzsina a Dumaszínház társulat tagja is szórakoztatta a közönséget. A rendezvényt disco zárta. 

Ozsváth Ferenc szilvája lett Jászkisér legjobb pálinkája

A XIII. Jászkiséri Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny eredményei:

Kategóriagyőztesek: Berta Tamás konkordi szőlő, Deme Ádám kajszibarack, Oldal Gábor körte, fekete berkenye, Savignon Blanc törköly, Muth Pince Sándor cseresznye, nemes bodza, fügés körte, Jancsovics Ákos rana szilva, Fábrik Attila diólikőr, Dankó Géza Red Jonaprince alma, Varga László cigánymeggy, Kovács Róbert birs, Vass Róbert vilmoskörte, Muth Pince fehér borseprő

A verseny legjobb pálinkája/párlata: Kovács Róbert birs

A verseny legkülönlegesebb pálinkája/párlata: Fábrik Attila mák

Jászkisér legjobb pálinkája/párlata: Ozsváth Ferenc szilva III.

Legeredményesebb magánfőző: Oldal Gábor

Legeredményesebb kereskedelmi főzde: Sinus Pálinkaház

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában