2023.12.11. 21:30
Isteni illatok, remek hangulat – az egyéniségüket is belesütik a mézeskalácsba az öcsödi szakkör résztvevői
Fahéj és szegfűszeg illata csábított egyre közelebb és közelebb az öcsödi Körös Tájház konyhájához. A Nemzeti Művelődési Intézet jóvoltából húsz alkalommal tartanak mézeskalács-készítő szakkört, az egyik foglalkozásába csöppentve figyelhettük meg a karácsonyi édesség sütésének titkát.
A lelkes öcsödi csapat hétről hétre egyre ügyesebben alakítja a mézeskalácsokat
Fotó: Pakainé Pusztai Nóra
Sikeresen pályázott a Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület a Nemzeti Művelődési Intézet A Szakkör programsorozatán. Lelkes kezek gyúrják hétről hétre a mézeskalácsot a Körös Tájház konyháján. Egyik alkalommal ellátogattunk hozzájuk, hogy belekóstolhassunk a hangulatos foglalkozásba. Rendezett asztal és instrukcióra váró, lelkes mézeskalács-készítők fogadtak, amikor beléptünk a helyiségbe. Gyorsan a résztvevők mellé ültünk, szóba is került, miért jelentkeztek a szakkörre.
A 19 éves Szandit mindig is érdekelte a mézeskalácssütés.
– Szeretem a mézespuszedlit, onnan indult az egész – mondta, majd mutatta a hóembert, házat, fenyőfát és díszeket, amiket a korábbi alkalmakon készített.
– Otthon is szívesen sütök, itt megtanulhattam a tészta begyúrásától a máz elkészítéséig mindent – mesélte.
Szemben vele Kóródi Lenke várta, hogy elkezdődjön a foglalkozás.
– Kezdő vagyok, az elmúlt évben sütöttem otthon először mézeskalácsot. Bár jól sikerült, de messze nem volt tökéletes, 10 nap alatt puhult meg – tekintett vissza.
Helyiként kiemelten fontosnak tartja, hogy náluk is adódott lehetőség a szakköri alkalmak megtartására, szerinte egy összetartó és segítőkész közösség jött össze.
– Nekem a legnehezebb a díszítés, ahhoz több kézügyesség vagy gyakorlat kellene – fogalmazott.
Tálcáján magasodott egy fenyőfa és a már majdnem kész házikó is, mind-mind mézeskalácsból.
– A karácsonyfához csillagokat szaggattunk, miután kisültek, beszíneztük a felületét, felhúztuk egy pálcára, így adta ki az alakot – magyarázta.
Csonkiné Boldizsár Márta, mézeskalács-készítő vezeti a szakkör foglalkozásait, melyre Öcsödről öten jelentkeztek.
– A hely méretei miatt ideális ez a létszám. Nem is kellett sokat hírelni, mert hamar megvoltak a résztvevők – mondta.
A pályázat az alapanyagok egy részét, így a mézet, a fűszereket, a porcukrot, a színezéket fedezi. A tojást és a margarint maguknak szerzik be.
– Eszközöket is kaptunk, például festőecsetet és habverőt. A tájház konyhájának sütőjét tudjuk használni – sorolta.
A minimum húszalkalmas programsorozathoz tematikát és oktatófilmeket is biztosítottak.
– Én elmondom az alapokat, de megvan mindenkinek az egyénisége, amit hagyok kibontakozni – tette hozzá.
A legelső munkákat egy dobozban őrzik, jó lehetőséget biztosít majd az összehasonlításra. Zárásként ugyanis egy kiállítást is tartanak majd.