2022.05.22. 18:55
Indul a kerti parti szezon, hoztunk két tökéletes frissítőt
A bodza szerencsére vadon is terem, annyit szedhetsz belőle, amennyit csak szeretnél, hogy aztán frissítő szörpöt készíthess belőle.
Fotó: Kedves Katalin
Májustól kezdve bodzától roskadoznak az ágak, a virágok csak arra várnak, hogy leszedjük és feldolgozzuk őket. Arra érdemes figyelni, hogy lehetőleg ne forgalmas út mellől szedjük a virágot, és ne is legyen bogaras, tetves, hiszen nem szabad majd átmosni, mert akkor pont a virágpor, és így az íz veszik el.
Két bodzából készíthető csodás frissítő receptjét hoztuk el olvasóinknak. Az egyik az alap bodzaszörp, a másik pedig egy friss uborkás bodzás koktél. A recepteket megtalálhatóak a mindmegette.hu oldalon.
Bodzaszörp
A virágtányérokból egyenként jól kirázzuk a bennük rejtőző rovarokat, majd tálban óvatosan átmossuk és papírtörlőn lecsöpögtetjük.
A cukrot 3 liter vízbe szórjuk, és felforraljuk. Közben vékonyan felszeleteljük a citromot, majd a bodzavirágokkal és a citromsavval együtt nagy tálba vagy fazékba tesszük. Leforrázzuk a sziruppal, és hűlni hagyjuk. Letakarva, sötét helyen 3-4 napon át pihentetjük.
A szörpöt gézen vagy ritka szövésű, tiszta textildarabon átszűrjük, és légmentesen zárható palackokba töltjük. Hűtőszekrényben tárolva 6 hónapig eláll. Fogyasztáskor 1:4 arányban ajánlott hígítani.
Uborkás limonádé
Bodzaszörppel készítjük, amihez hozzáadjuk a citrus kifacsart, leszűrt levét, majd a vékonyra szeletelt kígyóuborkát, és felöntjük tetszőlegesen szódával vagy mentes vízzel egy kancsóban,. Néhány percig pihentetünk a hűtőben szervírozás előtt, hogy az uborka frissítő hatása érvényesüljön.