Krimi

2 órája

Egy szakértő elmondta, hogyan lehetne megelőzni a Sallai Nóráéhoz hasonló tragédiákat

Mi állíthatja meg a felelőtlen sofőröket? Farkas Károly, a Magyar Autóklub Dunántúli Regionális elnöke szerint súlyosabb büntetés kellene.

MW

Odafigyeléssel és a sebességhatárok betartásával nem ütközött volna a két autó Alsónémediben

Forrás: Bors

Naponta történnek súlyos balesetek az egész országban. A kemma.hu is rendszeresen beszámol a sokszor tragédiával végződő esetekről. Lassan immunissá válunk a szörnyű hírek hallatán. Pedig nem kellene. Most az ismert színésznő, Sallai Nóra tragédiája újra előtérbe hozta a mások életét tönkre tevő sofőrök felelőlen viselkedésé. De vajon mi tarthatná vissza őket az ész nélküli száguldástól? Dr. Farkas Károly, a Magyar Autóklub Dunántúli Regionális elnöke válaszolt kérdésünkre.

Mint arról a kemma.hu is beszámolt, Sallai Nóra kisfiával szeptember 27-én, este egy kereszteződésből hajtott ki Alsónémediben a Haraszti utcában, amikor egy BMW csaknem 130 kilométeres óránkénti sebességgel szinte letarolta az autójukat. A becsapódás következtében a színésznő autója felborult, ő és kisfia pedig az autó roncsai közé szorultak. A vétkes sofőr és utasa alig múlt el 18 éves, ők kevésbé sérültek, saját lábukon szálltak ki a járműből, de végül a mentők őket is kórházba vitték. 

Farkas Károly, a Magyar Autóklub Dunántúli Regionális elnöke a kemma.hu kérdésére elmondta, hogy ha a megengedettnél sokkal gyorsabban érkezett a BMW,  akkor az a kikanyarodó sofőr számára megtévesztő lehetett. A szakértő szerint ezt csak a vizsgálat lezártával lehet biztosan kimondani. 

Az viszont egyértelmű, hogy sajnos egyre több a súlyos közúti baleset, ami a szabályok betartásával és kellő figyelem mellett elkerülhető lenne. A regionális elnök szerint visszatartó erő lehet az autósok számára, ha súlyosabb büntetéssel sújtanák a balesetek okozóit.

Súlyosabb büntetés

Úgy gondolom, hogy ha valaki halálos közúti balesetet okoz, arra mindenképpen letöltendő börtönbüntetést kellene kiszabni. Most a törvény szerint 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztés adható, ami akár felfüggesztett börtönbüntetést is jelenthet. 

Azonban ha valaki elveszi más ember életét, annak nem szabadna szabadlábon maradni – vélekedett dr. Farkas Károly, aki szerint differenciáltabban kellene vizsgálni a baleseteket körülményeit is.

– Vizsgálni kellene például az autót is. 

Nem mindegy, hogy valakinek egy 20 éves járművel kell nagy sebességről hirtelen lefékeznie, vagy egy új autóval, aminek már speciális fékrásegítő vannak és ezzel a féktáv is csökken – mondta a szakember, aki szerint az a legbiztosabb, ha mindenki betartja a sebességhatárokat.

Sallai Nóra 5 éves kisfia meghalt és a színésznő sincs túl az életveszélyen
Forrás: Bors

Sallai Nóra balesetét hat kamera rögzítette

Az Origo információi szerint hat kamera rögzítette a balesetet, legalábbis az esetet vizsgáló rendőrség ennyi felvételt vizsgált meg, melyeket az utcai térfigyelő, autóban működő és házakon elhelyezett biztonsági kamerák rögzítettek – mondta az informátor, aki szerint a BMW sofőrjét és utasát jelenleg a hatóságok még nem gyanúsítják semmivel, de még folyik a nyomozás és vizsgálják, valóban gyorsan hajtott-e és pontosan milyen sebességgel érkezett a védett útvonalon.

A tragédiáról készült, nyilvános felvételeken az látszik, ahogy Sallai Nóra autójával, egy mellékútról kanyarodott ki a főútvonalra. Onnan érkezett a BMW is, amelynek a sofőrje próbálta elrántani a kormányt, de akkor már hiába, így az ütközést nem tudták elkerülni. Hogy ki volt a hibás, a rendőrség még vizsgálja. A felvétel alapján feltehető, hogy a BMW-s a megengedettnél gyorsabban haladt, 

azonban felmerül annak is a kérdése, hogy a színésznőnek kötelessége lett volna-e elsőbbséget adni a védett útról érkező járműnek.  

Mindkét sofőr felelőssége felmerül, enyhítő körülmény - mindkét részről - csak az lehet, ha a vizsgálat megállapítja, hogy műszaki hiba okozta a balesetet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!