Bulvár-celeb

2024.06.02. 09:00

Közleményt adott ki a magyar hatóság: ezekben a természetes vizekben ne fürödjünk

A felmérés szerint biztonságosak a vizeink, de nem árt megnézni, hol csobbanunk.

MW

A fürdőzés csak kijelölt fürdőhelyeken biztonságos

Forrás: Shutterstock

Továbbra is kiváló minőségű a hazai természetes fürdővizek többsége a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) értékelése alapján, amit az Európai Unió minősítési rendszere alapján készítettek - írja az MTI az NNGYK közleménye alapján. 

Magyarországon 2023-ban 283 természetes fürdővizet tartottak nyilván, ezek közül 177 kapott kiváló, 52 jó és 10 tűrhető minősítést. Kifogásolt kategóriába 6 strand (a dunakeszi Duna-parti strand, a gárdonyi Tini Strand, a makói Maros Kalandpart, a nyíregyházi Sóstó Tófürdő, a soltvadkerti Vadkerti tófürdő és a zalaegerszegi Gébárti-tó strand) került.

 

A Balatonnál található fürdőhelyek többsége kiváló besorolású
Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű tavaink - a Balaton, a Tisza-tó, a Velencei-tó - mellett található természetes fürdőhelyek többsége továbbra is kiváló besorolású.

A 28 nem besorolható fürdőhely többsége olyan új strand, amelynek még nincs meg a minősítéshez szükséges teljes adatsora, de a vizüket szintén folyamatosan ellenőrzik a szakemberek - írták a közleményben.

Jobb minőségű a tengervíz

Az Európai Unió jelentése szerint a tagállamok, valamint Albánia és Svájc mintegy 22 ezer fürdőhelyének vízminősége 85,4 százalékban kiváló.  A melegebb álló- és folyóvizekhez viszonyítva a tengervizek és a hidegebb édesvizek minősége továbbra is kedvezőbb. A kedvelt nyári úti célok, mint Horvátország, Görögország, Ciprus és Bulgária tengerpartjai, valamint Ausztria szabadvizei legalább 94 százalékban kiváló minősítést kaptak 2023-ban.

A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok évente legalább négyszer ellenőrzik, egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer.

 A vízmintavétel mellett a helyszínen vizsgálják, hogy van-e a fürdőhelyen látható szennyezés (kátránymaradék, üveg, műanyag, gumi, egyéb hulladék) vagy intenzív hínárosodás. A sekélyebb, könnyen felmelegedő állóvizekben a vízvirágzásnak (a víz elszíneződése, habzása) nevezett cianobaktérium-burjánzást is figyelemmel kísérik.

Hawaii Beach in Pula, Croatia
A horvát tengerpart is az élbolyban van a víz minőségét tekintve
Forrás: Getty Images

Folyamatosan vizsgálják

A természetes fürdővíz minősítése a szennyvíz eredetű baktériumok száma alapján, négy év legalább 16 eredményét figyelembe véve történik. Az értékelés a vízminőség ingadozásával is számol, így megállapítható, hogy mekkora a szennyezés kockázata.

Az NNGYK felhívta a figyelmet, hogy a fürdőzés csak a kijelölt fürdőhelyeken biztonságos, bár azt nem mindig lehet elsőre megállapítani, hogy kijelölt fürdőhelyen járunk-e. Van, ahol adottak a feltételek hozzá, mégsem jelöltette ki a terület tulajdonosa, és a szükséges vízvizsgálatokat sem végzik el. 

A kifogásolt, vagy nem ellenőrzött vízminőségű fürdőhelyeken elsősorban hányással, hasmenéssel járó megbetegedésnek, szem- vagy fülgyulladás kockázatának vannak kitéve a fürdőzők.

A kijelölt fürdőhelyekről és az egyes strandok aktuális vízminőségéről az NNGYK honlapján lehet tájékozódni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!