2018.07.10. 10:45
Egyedi palack készül a csúcsminőségű egri borok számára
Az üveg tervezésében a helyi borászok is részt vesznek.
Eger, 2017. március 21. Egy borlovag Egri Bikavért tölt a Hungarikum Bizottság döntését követően az egri várban 2017. március 21-én. Újabb értékekkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár. A Hungarikum Bizottság a hungarikumok sorába emelte az Egri Bikavért, a Kodály-módszert, a magyar pásztor- és vadászkutya fajtákat, valamint a tiszai halászlét. MTI Fotó: Komka Péter
Forrás: MTI
Fotó: Komka Péter
Az ötlet Eger és térsége országgyűlési képviselőjétől, Nyitrai Zsolttól (Fidesz) származik. A képviselő a kezdeményezésről azt mondta: a borok olimpiájaként is emlegetett Challenge International du Vinen, a franciaországi Bordeaux-ban az egri borok idén immár nem először szerepeltek a legjobban Magyarország összes borvidékének termékei közül.
„Az egriek és a környékbeliek köszönettel és tisztelettel tartoznak az itt élő, itt tevékenykedő szőlészeknek és borászoknak, akik az országhatáron belül és azon túl is messzire viszik e térség jó hírét” – fogalmazott.
Megjegyezte: ezek a szakemberek a szőlő és a bor tiszteletére alapozva évről évre képesek csúcsminőséget előállítani. Nekik köszönhetően az Egri borvidék „ma már nemcsak hazánkban, de nemzetközi szinten is kimagasló minőséget képvisel”, így – a Szekszárdi és a Tokaj-hegyaljai borvidék mintájára -
megérdemel egy összetéveszthetetlen, egyedi és az ezen a tájon készülő csúcsborokhoz méltó palackot, mely egyszerre jelképezi a minőséget, a hagyományok tiszteletét és a modernséget
- jelentette ki a politikus.
Éppen ezért a XXII. Egri Bikavér Ünnepen felkérte az érintett borászokat: tegyenek javaslatot az egri palack kialakítására és arra, hogy a borvidék mely nedűit tartalmazzák majd. Kijelentette: határozott célja, hogy legkésőbb egy év múlva, a következő Bikavér Ünnepen már az új egyedi palackból töltsék a vendégek poharába a hazai vörösborok közt elsőként hungarikummá nyilvánított Egri Bikavért.
A borítókép illusztráció: MTI Fotó/ Komka Péter