Evezős

2024.04.25. 10:00

Szolnoki evezősök is indulnak az Európa-bajnokságon

Több mint fél évszázaddal ezelőtt rendeztek utoljára evezős Európa-bajnokságot hazánkban. Csütörtöktől vasárnapig Szegeden, a Maty-éri pályán ismét összeméri erejét a kontinens színe java. További jó hír, hogy a Szolnoki Sportcentrum négy versenyzője, Simon Béla, Juhász Adrián, Furkó Kálmán és Kalmár Áron is készül a hétvégi hazai megméretésre.

Varga Csaba

A számok nyelvén, összesen harmincöt országból 540  versenyző indul majd a regattán. A magyar csapat tizennégy versenyszámban huszonhét evezőssel vesz részt ezen az Eb-n, ahol több számban is lehet majd kvalifikálni a párizsi olimpiára.

A szolnoki Furkó Kálmán (elöl), Szabó Bence duó az érem reményében indul az Eb-n
Fotó: Facebook/Magyar Evezős Szövetség

A szolnokiak vezetőedzője, Molnár Dezső szerint a körülményekhez képest felkészültek az Európa-bajnokságra. A Szolnoki Sportcentrum versenyzői közül Furkó Kálmán a győri Szabó Bencével az oldalán a könnyűsúlyú kormányos nélküli kettesben teszi vízre hajóját. A duó a tavalyi, 2023-as belgrádi világbajnokságon ezüstérmet szerzett. Mivel az utóbbi versenyszám nem szerepel az olimpia programjában, ezért a vártnál kisebb az érdeklődés, hiszen mindenki a párizsi ötkarikás játékokra fókuszál inkább.

– Úgy tudom, hogy Furkó Kálmánéknak mindössze három – moldáv, osztrák, török – egységgel, két futamban kell megküzdeniük az Eb-érmekért, szombaton kora délután – tudatta hírportálunkkal Molnár Dezső vezetőedző. – Az még nem dőlt el, hogy a tartalékként nevezett Kalmár Áron melyik számban indul majd, de bízunk benne, hogy helye lehet a négypár evezős csapatunkban. A Simon Béla, Juhász Adrián páros a normálsúlyú kormányos nélküli kettesben lesz érdekelt hétvégén, ami az egyik legnépszerűbb olimpiai szám, de az Európa-bajnokságon nem lehet kvalifikálni a játékokra, majd csak május közepén, Svájcban, a luzerni regattán nyílik lehetőség kvótát szerezni. Ennek ellenére illusztris lesz a mezőny, a mieinknél a hetedik-kilencedik hely valamelyike lehet majd  a realitás, de nyilván annak örülnénk a legjobban, ha bejutnának a vasárnap 13 órakor rajtoló hatos döntőbe – tette hozzá a szakember. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában