Polgári est

2024.03.28. 12:39

Információkkal és támogatásokkal is segítik a jászkunsági gazdálkodókat – galériával

A gazdálkodókat érintő pályázati lehetőségekről is szó volt a csépai művelődési házban tartott polgári esten szerdán. A rendezvény vendégeként Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő kérdéseire válaszolt. A résztvevők az esemény előtt doorstep sajtótájékoztatót tartottak.

Pakainé Pusztai Nóra

A csépai művelődési házban polgári estre várták az érdeklődőket szerdán. A rendezvény előtt Pintér Csaba Gábor polgármester, Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő és Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár doorstep sajtótájékoztatót tartott a helyszínen.

Feldman Zsolt
Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár is jelen volt az eseményen
Fotó: Szabó Ferenc

Pintér Csaba Gábor elmondta, Csépán 700 éves hagyománya van a mezőgazdaságnak és az állattenyésztésnek.

– Bízunk benne, hogy az este folyamán olyan információkhoz jutnak a gazdák, az itt élők, amivel talán könnyebb lesz boldogulni. Olyan pályázati lehetőségeket ismerhetnek meg, amikről eddig esetleg nem tudtak – fejtette ki a településvezető.

Herczeg Zsolt elöljáróban kiemelte, hogy a polgári esten a gazdák előtt álló kihívásokról lesz szó, illetve arról, milyen kiút lehet abból a helyzetből, amibe az elmúlt években kerültek.

– A helyiek kérése volt, hogy a polgári est alkalmával olyan szakpolitikus érkezzen Csépára, aki első kézből tudja tájékoztatni őket a megoldásokról – mondta a honatya.

Feldman Zsolt rámutatott, a kormányzat számára fontos, hogy helybe vigyék az információkat és közvetlenül azokkal tudjanak kommunikálni, akik mezőgazdaságból élnek és a vidékhez kötődnek.

– Az orosz-ukrán háború nehéz helyzetet teremtett. Az egyik oldalon megnövelte az energiaköltségeket, egy átlagos termelő számára 40-50 százalékkal, a másik oldalon az Európai Unió rossz válasza nyomán, az ukrán mezőgazdasági termékek számára egy kaput nyitottak, ami elveszi a magyar gazdálkodók piacait. Azt gondolom, fontos, hogy olyan békepárti politika működjön, melynek köszönhetően a háború befejeződik és a piacok normalizálódnak – részletezte álláspontját az államtitkár. 

Hozzátette: 18 különböző országban történt gazdatüntetés és -demonstráció kellett ahhoz, hogy érdemben tudjanak arról tárgyalni, hogy mi az a könnyítés, az adminisztrációs teher csökkentés, ami minden európai gazdálkodó számára jelentős.

– Azért vagyunk itt, hogy a gazda és békebarát mezőgazdaságot segítsük, a megoldásokról információkat adjunk – húzta alá az államtitkár.

Az este folyamán arról is szó esett, hogy milyen lehetőségek nyílnak meg a következő időszakban a vidékfejlesztés területén.

– Eddig több mint 460 milliárd forintot ki tudtunk fizetni, sokak esetében ez a talpon maradást jelentette. Az új pályázatok, amik elindultak 2024 elején, beruházások, környezetgazdálkodási és vidékfejlesztési programok keretében nyújtanak érdemi segítséget a gazdálkodóknak – mutatott előre Feldman Zsolt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában