Idióták

Pajor-Gyulai László

Marco Rossi nem tud kibújni a bőréből. Többször és többen szóvá tették, szóvá tettük, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitánya túl sokat foglalkozik olyan kívülről érkező véleményekkel, amelyeket nem kellene figyelembe vennie, elvégre azért van két füle, hogy ha az egyiken bemegy az, amit felesleges meghallania, annak legyen hol gyorsan kimennie. Mivel a tegnap esti, bosnyákok elleni mérkőzés a lapzártánk után ért véget, nem tudhatjuk, mi lett a végeredmény, és az olasz mester hogyan értékelte a mérkőzést, de ez most nem is érdekes.

Azt ugyanis, amibe érdemes elmélyülni egy percre, még pénteken este, a hollandok elleni 1-1 után mondta: „Aki szerint a Nemzetek Ligájának nincs értelme, az egy idióta, és csak beszél a futballról, de nem ért hozzá.” Igen sarkos vélemény, és egyben lényegében lehülyéz minden olyan szakembert, aki nem rokonszenvezik az UEFA legfiatalabb sorozatával. Korábban ennek adott hangot Carlo Ancelotti, Jose Mourinho és például Jürgen Klopp is, aki egyenesen a futball világának a legértelmetlenebb sorozataként említette meg a Nemzetek Ligáját, és fontosságban mélyen a Bajnokok Ligája és a Premier League alá helyezte.

Igaz, ez a két sorozat a kluboké, az NL pedig a nemzeti válogatottaké, de a megoldás éppen ebben rejlik. A szerepekben. Rengetegszer mosolyogtam már viszonylag hosszú pályafutásom során egykori szövetségi kapitányokon, akik kiakadtak az éppen soros utódjukra, mert az szerintük felesleges edzőtáborokba rángatta a játékosait, holott korábban, amikor ők vezették a válogatottat, minél több összetartást szorgalmaztak. A maga szempontjából mindkét félnek igaza van, éppen ezért nem méltányos egyiket sem leidiótázni csupán azért, mert eredményesen szeretné végezni a munkáját, és nem örülne, ha a másik keze alatt a legjobb játékosok megsérülnének.

És persze az sem mindegy, melyik ország kapitányát hallgatjuk.

Nekünk, tehát Marco Rossinak nagyon fontos a Nemzetek Ligája, hiszen a világ- és Európa-bajnoki selejtezőkön sohasem mehetünk biztosra, nagyon jól jön az NL által nyújtott mentőöv a kiesés esetén.

Számunkra súlyos következményekkel járhat a kiesés az A divízióból, az angolokat ez ugyanakkor teljesen hidegen hagyta, és nem véletlenül. A futball európai nagyhatalmainak lehet teher az, ami nekünk csaknem létkérdés. Nem véletlen, hogy már most úgy számolgatunk, azért kell a bennmaradás a legmagasabb osztályban, hogy a vb-selejtezők után is lehessen esetleg esélyünk a pótselejtezőre. Ez így reális, és ezért mi sem vagyunk idióták.