Vízilabda

2024.08.05. 13:53

Legyőzte a szerbeket a magyar vízilabda-válogatott

A magyar férfi vízilabda-válogatott biztos továbbjutóként szállt medencébe a párizsi olimpiai torna csoportmérkőzéseinek zárónapján Szerbia ellen, és önbizalom-növelő győzelmet aratott az idei nyári játékokon gyengélkedő címvédővel szemben.

Kiss Ádám

Sem a szerb, sem pedig a magyar férfi vízilabda-válogatott nem remekelt eddig a olimpián, mégis mindkét csapat biztos továbbjutóként – és összesen hét olimpiai bajnokkal – szállt medencébe hétfőn délben.

férfi vízilabda-válogatott, Zalánki Gergő, olimpia
Zalánki Gergő (labdával) négy góllal járult hozzá a férfi vízilabda-válogatott győzelméhez
Forrás:  MTI

Magyarország–Szerbia 17–13 (2–4, 7–3, 6–2, 2–4)

Magyarország: Vogel - Zalánki 4, Angyal, Jansik Sz., Varga D. 2, Manhercz 1, Molnár E. 1. Cserék: Bányai (kapus), Vámos 2, Nagy Á. 1, Vigvári Vi. 1, Fekete G. 4, Hárai. Szövetségi kapitány: Varga Zsolt.

Az első támadások a kapusokban haltak el, a repülőcseréből érkező Fekete Gergőt viszont üresen találta Jansik Dávid passza, ziccerben pedig nem hibázott a magyar játékos, a mieink szerezték meg a vezetést. Ezután azonban a szerb csapat és a korábbi Szolnoki Dózsa játékos, Milos Csuk percei következtek, két gólt is berámolt, majd Nemanja Vico is betalált kettős emberelőnyben, amire magyar részről csak Vámos Márton tudott válaszolni, 4–2.

Szemmel láthatóan feljavult a szerbek játéka a korábbi meccseikhez képest, a mienk viszont az első negyedben még nem játszottak olimpiai hangulatban.

Nem úgy, mint a folytatásban, hiszen alig 15 másodperccel a második negyed kezdete után Fekete Gergő gólja faragott le egyet a hátrányunkból, feszes védekezésünknek és a gyenge szerb kapusteljesítménynek köszönhetően fordítani is tudtunk a játékrész derekára, kettő volt a magyar előny, 6–4. A kapuscsere viszont jót tett a szerb csapatnak, egy ötméteresből és egy akciógólból egalizálni tudtak, ezután azonban beindult a magyar henger, a félidőt pedig Varga Dénes félpályás ejtése zárta le, 9–7.

Magabiztosan játszott a vízilabda-válogatott a második félidőben

A fordulás után tovább folytatódott a szerb vesszőfutás, a mieink viszont a korábbi meccsekhez képest jó arányban használták ki az emberelőnyöket, valamint a védekezésünk is jelentősen feljavult, majd kialakult a legnagyobb különbség a két csapat között a mérkőzésen, 14–8 után végül 15–9-es magyar vezetéssel vártuk a zárónegyedet.

A negyedik felvonásban lehetőséget kapott a Szolnoki Dózsa kapusa, Bányai Márk is, aki rögtön egy védéssel kezdett. Ez előzőekhez képest lassú mederben csorgott a mérkőzés, és a koncentráció is csökkent, végül két gólt le tudtak faragni hátrányukból a szerbek, de a magyar csapat ezzel együtt győzelemmel zárta a csoportkort, és önbizalommal telve várhatja a negyeddöntő mérkőzését.

Ellenfelének kiléte azonban csak a későbbi meccsek függvényében derül majd ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!