Közélet

2011.09.13. 13:39

Valaki hibázott: ömlik a konnektorból a víz

A szeptember eleji, rekordokat döntögető hőség után sokan várták epedezve az enyhülést hozó esőt Túrkevén. Arra viszont senki nem számított, hogy mindez bokáig érő víz formájában lesz tetten érhető. A település központjában lévő — alig négy éve átadott — buszállomáson ugyanis ez a kép fogadta az utazóközönséget.

<Hirdetes>

Az önkormányzati beruházásban elkészült buszpályaudvar rendezett, megújult arculatát nem sokáig élvezhették a lakosok, hiszen az átadást követően nem sokkal sorra jelentkeztek a problémák. Az épület tetőteraszának — utólag szerencsétlennek bizonyuló — kialakítása a beázások sorozatához vezetett. Az átadás óta eltelt időben — de különösen tavaly — a födém feletti rétegek átázása az épület károsodását eredményezte, mely az év végére már a használhatóságot is megkérdőjelezte. Ezen kívül az elektromos rendszer is beázott.

A tikkasztó meleget enyhítő eső tehát van, akinek megváltás, s van, akinek kész csapás. Minden bizonnyal ez utóbbi érvényes a pályaudvar büféjében dolgozó Molnár Mónikára, aki — miután arra kértem, hogy beszéljen a gondokról — kétségbeesetten csak annyit válaszolt, hogy egész álló nap tudná sorolni azokat. Mint kiderült, 2010 márciusa óta dolgozik az épületben, ahol már jól látható volt a beázások okozta kár a falakon.

— Eddig valahogy kezeltük ezeket a gondokat — kezdte a panaszok felsorolását Molnár Mónika —, de a legutóbbi nagy eső után vödörszám mertük a vizet a padlóról. A falak mindenhol omladoznak, szinte alig van olyan felület, ami még száraz lenne. Mára már annyira rossz a helyzet, hogy a kazánoknál is beszivárog a víz, attól tartok, hogy el fognak romlani, ha nem csinálnak sürgősen valamit. Az elektromos vezetékek szintén beáznak, ki kellett kapcsoltatni, nehogy megrázzon valakit. A büfében — folytatta Molnár Mónika — sok, nagy értékű elektromos berendezés van, ami jóformán használhatatlan az áldatlan állapotok miatt. Tavaly egy süteményekkel teli fagyasztóláda ment tönkre. Szaladgálok a polgármesteri hivatalba, telefonálgatok a pályaudvar üzemeltetőjének, a Volánnak és a biztosítónak, de csak ujjal mutogatnak egymásra. A kivitelező — megkezdve a helyreállítási munkákat — eltávolította a terasz szintjéről a még megmaradt szigetelést, ami azt eredményezte, hogy a konnektorokból folyik a víz és itt állunk a tocsogó vízben, ha épp esik. Nincs pénz, nincs anyag, mondják ők. Eddig nincs megoldása a helyzetnek — zárja Molnár Mónika.

A tarthatatlan helyzettel persze mind az üzemeltető, mind a túrkevei önkormányzat tisztában van, s keresik a gyors, optimális megoldás lehetőségét. A veszélyes állapot okán a település önkormányzata kapcsolatba lépett az épület üzemeltetőjével, a Jászkun Volán Zrt.-vel.

Megállapodásuk alapján műszaki szakértőt kértek fel az okok és a kiküszöbölésükre teendő intézkedések meghatározására. Paróczai Dezső igazságügyi műszaki szakértő elkészítette a szakvéleményt, s ennek birtokában újra asztalhoz ültek az érintett felek. Sajnálatos módon az épület tervezőjével nem sikerült felvenniük a kapcsolatot. A kivitelező vállalta a javítási munkák elvégzését, melynek teljes anyagköltsége — a szakértő szerint — meghaladja a négymillió forintot. Ennek megtérítését megközelítően fele-fele arányban vállalta a Jászkun Volán Zrt. és Túrkeve önkormányzata. Így a megoldás megszületéséig már csak azért kell fohászkodni, hogy ne essen az eső.

Több mint százmillióba került a létesítmény

A 2007-ben átadott túrkevei buszállomás beruházási költsége meghaladta a 125 millió forintot. A beruházás létrejöttéhez 50 millió forinttal járult hozzá a helyi önkormányzat, ugyanekkora összeget egy nyertes pályázat biztosított a megvalósuláshoz és 25 millió forintot adott — egyéb feltételek érvényesülése esetén — a jelenlegi üzemeltető, a Jászkun Volán Zrt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!