Hírek

2005.09.06. 00:00

Bush ötvenéves jelöltje Amerika főbírói tisztére

Az amerikai legfelső bíróság elnöke, William Rehnquist halála után John Roberts konzervatív jogász lehet az Egyesült Államok legfőbb igazságügyi testületének vezetője. George W. Bush amerikai elnök hétfőn jelentette be az ötvenéves Roberts jelölését.

Gy. Z.

[caption id="" align="alignleft" width="246"] Bush elnök gratulál Robertsnek. A jelölt konzervatív hírében áll.
[/caption]Bush „az ország legtündöklőbb jogászának” nevezte jelöltjét. Rehnquist szombaton hunyt el rákbetegségben. Az eltávozott főbíró tizenkilenc esztendőn keresztül állt a legfelső bíróság élén, ezen idő alatt számos jogi és társadalompolitikai döntés meghozatalában vett részt. Ő irányította a Clinton elnök eltávolítására indított eljárást, amely végül a vádak elejtésével zárult. Ugyancsak az ő nevéhez fűződik az az ítélet, amely 2000-ben a vitatott floridai szavazatok újraszámlálását elutasította, s ezzel Busht segítette 2001-ben az elnöki székbe. Lehetséges utódját, John Robertset az elnök júliusban jelölte a legfelső bíróság tagjának, miután Sandra Say O’ Connor bírónő visszavonulásával egy hely megüresedett a kilenctagú testületben. Roberts meghallgatását ma kezdik meg a szenátusban. Bush reméli, hogy a meghallgatás legkésőbb október 3-ig eredményes lesz, akkor kezdődik ugyanis a legfelső bíróság új ülésszaka. Az utánpótlás-keresés azonban ezzel még nem fejeződött be, mert meg kell találni O’ Connor újabb utódját, amelyre az elnök ugyancsak konzervatív jogászt kíván kiszemelni. A szóba jöhető személyek között van Alberto Gonzales jelenlegi igazságügy-miniszter, aki azonban a vallásos jogok heves ellenzője és az abortuszhoz való jog pártfogója. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!