Megemlékeztek

3 órája

Megkoszorúzták a legendás shihan szentesi emlékművét a szolnoki sportcentrumosok

Szentesen is hatalmas tisztelet övezi Szolnok legendás shihanjának emlékét. A Szolnoki Sportcentrum is felkereste a karatemester kegyhelyét.

Rózsa Róbert

Szikla a sziklának. Ezt volt a mottó nem egészen három éve Szentesen, ahol emlékparkot, és benne emléksziklát hoztak létre Shihan Furkó Kálmán tiszteletére. A legendás shihanról egykori növendéke, Shihan Brezovai Sándor kezdeményezésére neveztek el közteret a békési településen, ahol szintén óriási tisztelet övezi a szolnoki karatemester életművét.

legendás shihan, Furkó Kálmán, koszorú, emlékpark, Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola, Szentes, Szolnok
Megkoszorúzták a legendás shihan, a nyolcdanos karatemester Furkó Kálmán szentesi emlékművét a szolnoki sportcentrumosok
Fotó: Beküldött fotó

Megkoszorúzták a legendás shihan szentesi emlékművét

A minap a Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola munkaközössége járt a városban, és tette tiszteletét Furkó Kálmán emlékhelyénél. Az egyesület hírportálunkkal közölte, szegedi tanulmányútjuk során ejtették útba a szentesi Shihan Furkó Kálmán teret, és koszorúzták meg a világhírű szolnoki karatemester, nyugállományú ezredes emlékművét.

Ki volt Shihan Furkó Kálmán?

A 2021-ben 74 évesen elhunyt Furkó Kálmán a kjokusin karate hazai megteremtője, nyolcdanos karatemester, a Magyar Karate Szakszövetség alapítója és elnökségi tagja volt.

A Magyar Testnevelési Egyetemen szerezte testnevelő tanári diplomáját, majd a Magyar Honvédség kötelékében testnevelő tisztként évtizedekig szolgált Szolnokon, ahol felderítőkatonák ezreit tanította önvédelemre. Tagja volt a World Karate Organization Shinkyokushin technikai bizottságának és a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének is.

A jászkunsági vármegyeszékhelyen nevét az általa alapított Szolnok Kupa és emlékpark is őrzi.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában