Sakkolimpia

2024.09.08. 16:20

A legjobb eredményét is túlszárnyalná a sakkolimpián Demeter Dorina

Az egész világ Magyarországra figyel a budapesti Sakkolimpia kapcsán szeptember 10. és 23. között, amelyen a világ legjobb aktív játékosa, a norvég Magnus Carlsen is részt vesz. Hazánkat harminc sakkozó képviseli a viadalon, és a csapat tagja a kisújszállási születésű nemzetközi mester, Demeter Dorina is.

Kiss Ádám

Demeter Dorina a túrkevei strandon játszott először sakkbábukkal, azóta azonban jelentős utat tett meg a mindössze tizenkilenc éves versenyző. A budapesti sakkolimpiára való felkészülésről kérdeztük az immár Nagykanizsán élő nemzetközi mestert, valamint megpróbáltunk esélyeket is latolgatni a szeptember 10-én kezdődő megméretés előtt.

– Hogyan élte meg az olimpiai felkészülés időszakát?

– Az edzőtáborokat megelőzően csak köszönőviszonyban voltunk a csapattársaimmal, a kecskeméti és a visegrádi felkészülés után viszont – bár naponta 7-8 órát játszottunk – barátok lettünk. Hat csapatban összesen harmincan képviseljük Magyarországot, így a hangulatra nem lehetett panasz.

– Milyen versenyeken indult az olimpia előtt?

– Jó formában várom a budapesti tornát, mert idén is, immár harmadik alkalommal, részt vettem a Mitropa Kupán, amely a közép-európai csapatok bajnoksága, és olyan eredmény értem el, mint ezelőtt még soha. Ez volt életem eddigi legjobb versenye, 2400 pontot szereztem, amellyel sikerült bizonyítanom a szövetségi kapitánynak, hogy ott a helyem a válogatottban.

– Mit gondol, túl tudja szárnyalni ezt a teljesítményt a világversenyen?

– Hasonló lesz a lebonyolítása ennek a viadalnak is, de kettővel több fordulót játszunk majd, szám szerint tizenegyet. Így elképzelhető, hogy még jobb eredményt érek majd el, ami nem lesz könnyű, mert a Mitropa Kupán nagyon jól ment a játék.

– Csapatszinten hova helyezhető most a magyar női válogatott?

– Harmincegyedik kiemeltként vágunk neki a versenynek, így azt tűztük ki célul, hogy bekerüljünk a legjobb húsz csapat közé.

– A sakkolimpián csapat- és egyéni bajnoki címeket is osztanak majd, mire számít a saját helyezését illetően?

–  négyes táblán leszek, de a B csapatban én vagyok a második legmagasabban jegyzett játékos. Nagy valószínűséggel mindenki kilenc partit játszik majd a tizenegyből, hogy legyen két nap pihenőnk. Örülnék, ha a mérkőzések 60-70%-át sikerülne hoznom.

– Mennyire befolyásolja a hangulatot a csapatban, hogy idén Budapesten zajlik a viadal?

– Két éve Indiában volt a verseny, 2026-ban pedig Abu Dhabi ad majd otthont a megméretésnek, így szerintem nagyon nagy dolog, hogy idén Magyarországra került az olimpia. Beszéltem olyan játékossal is, akinek nagyobb nyomást jelent a hazai közönség vagy a nagyobb sajtóvisszhang, de inkább azt vettem észre, hogy ez extra motiváció szinte mindenki számára.

– Egyedül birkózik majd meg az előttünk álló bő két hét kihívásaival, vagy lesz, aki segíti Önt Budapesten?

– Néhány napja tudtam meg, hogy minden versenyző két fő kísérőt nevezhet, így a szüleim – akik eddig is mindenben támogattak – lesznek ott velem, ők soron kívül bejöhetnek majd a küzdőtérre is.

A királyok játékának világszintű versenyét 100 évvel ezelőtt már megrendezték hazánkban, ezt azonban a kevés induló csapat miatt a nemzetközi szövetség nem tartja számon hivatalos olimpiai tornának. Így Magyarország először adhat helyet ennek a viadalnak, éppen a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) alapításának századik évfordulóján. Sportdiplomáciai szempontból is nagy fegyvertény, hogy ez a rendezvény Budapestre érkezett, mert így újra egy világverseny miatt került az országunk az érdeklődés középpontjába.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában