Sakkolimpia Budapest

2024.09.08. 07:52

Sakkolimpián indul a kisújszállási Demeter Dorina

Ismét Magyarországra figyel az egész világ, ugyanis Budapest ad helyet a sakkvilágbajnokságnak. Közel kétszáz csapat mintegy ezer versenyzője ül táblához szeptember 10. és 23. között a BOK Sportcsarnokban, a magyar válogatottat pedig harminc sakkozó képviseli a megméretésen, köztük a kisújszállási születésű Demeter Dorina.

Kiss Ádám

Sportdiplomáciai szempontból óriási fegyvertény, hogy a Sakkolimpiát idén Magyarország rendezi, elérve azt, hogy a 2023-as atlétikai világbajnokság után újra egy világverseny miatt legyen Budapest világszintű érdeklődés középpontjában. Így több tízezer szempár követheti online és a helyszínen is a kisújszállási születési Demeter Dorina partijait.

Demeter Dorina nemzetközi mester
Forrás: Beküldött fotó

Demter Dorina 2012 óta űzi ezt a sportot, jelenleg pedig az ország legerősebb egyesületénél, a Nagykanizsai Sakk Klubnál pallérozódik a budapesti Sakkolimpia indulója.

–  Eddigi karrierem során több egyesületnél is voltam vendégjátékos, de végül az immár tizenötszörös Szuperliga-bajnok zalai klubot választottam, és büszkén mondhatom, hogy három ilyen sikerből már én is kivettem a részem – mondta a májusban nemzetközi mester címet szerzett játékos. 

– Az elmúlt időszak eredményei közül arra vagyok a legbüszkébb, hogy tizenegy évesen lettem FIDE mester, erre csak a példaképem, Polgár Judit volt képes.

A jelenleg Nagykanizsán élő sakkozó az egyik helyi gimnázium esti tagozatára jár, hogy idejét a lehető legjobban be tudja osztani.

– Több órát játszunk egy nap, de mivel a sakk egy ülő sportág, így naponta tizenötezer lépést megteszek a Csótó körül, és ezt az olimpia alatt sem akarom kihagyni – mesélt hírportálunknak hobbijairól a tizenkilenc éves játékos. – Nagyon szeretek sétálni és túrázni, de időnként táncolni és biliárdozni is szoktam.

Arra pedig, hogy melyik volt eddigi pályafutása legemlékezetesebb partija, az alábbit válaszolta:

– Volt lehetőségem a másik példaképemmel, a svéd Pia Cramlinggal játszani, ahol döntetlent értem el. Már az is óriási élmény volt, hogy ott ült velem szemben, de külön öröm volt számomra, hogy pontot is szereztem ellene.

Dorina kedvenc rajzfilmje gyerekkora óta a Spongyabob, de rajong a Follow The Flow nevű zenei formációért, valamint Pintér Béla dalait is szívesen hallgatja.

– Egy ideig a nagyhalászi Csuha Antal Baptista Általános Iskola magántanulója voltam, és mivel Pintér Béla is baptista, emiatt gyerekkoromban ő volt az egyik kedvencem. Azóta pedig már volt szerencsém személyesen is találkozni vele – zárta a beszélgetést az olimpikon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában