Új tárlat

2 órája

A szépség mulandó, az igazság örök – megnyílt Nagy Tamás festőművész új kiállítása Jászapátin – videóval

Séták címmel nyílt meg a minap Nagy Tamás jászberényi festőművész, fotográfus és tanár önálló tárlata Jászapátin, a Vágó Pál Helytörténeti Gyűjteményben. Alkotásait jórészt saját megélt élményei inspirálják. A művész képei főként az igazság kereséséről, mintsem a szépség közvetítéséről szólnak, mert vallja, hogy a szépség mulandó, ezzel szemben az igazság örök. A kiállítás november 22-ig látható.

Illés Anita

A Jászapátiak Baráti Egyesülete szervezésében nyílt meg Nagy Tamás festőművész, fotográfus és pedagógus Séták című tárlata a Vágó Pál Helytörténeti Gyűjteményben. Műveit jól ismeri a Jászság művészetkedvelő közönsége, de bemutatkozott már Jászberény iráni testvérvárosában, Yazd-ban is. Munkásságát a kiállítás megnyitón dr. Egri Mária művészettörténész méltatta és ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

kiállítás
Séták címmel nyílt meg Nagy Tamás festőművész, fotográfus és tanár kiállítása a jászapáti Vágó Pál Helytörténeti Gyűjteményben 
Fotó: Pesti József

Jászapátin első alkalommal rendezett önálló kiállítást a művész 

Édesanyja, Nagyné Koncz Éva festőművész által a művészet szeretete már gyerekkorában magával ragadta az alkotót és ez később a pályaválasztását is meghatározta

  • Érettségi után a Szent István Egyetem - Jászberényi Tanítóképző Főiskolán tanult tovább, ahol 2001-ben tanítóként végzett rajz műveltségi területen. 
  • Két évvel később a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnök karán színdinamikai szakmérnök diplomát szerzett. 
  • 2009-ben végzett a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskola rajztanár szakán. 
  • Mindezek mellett fotográfus végzettséggel is rendelkezik. 

Az elmúlt években különböző középiskolákban oktatott, 2019 óta a jászberényi Lehel Vezér Gimnáziumban tanít rajzot és vizuális kultúrát. 

– A pedagógia mellett számos területen próbára tette képességeit. Kreativitása több irányú, rajzol, fest és fotózik. Képei több publikációban láttak már napvilágot. Fotóival számos díjat nyert különböző országos pályázatokon. Jelenleg Álomgyár Fotóstúdió néven önálló vállalkozást működtet. A festészet jelenti számára az önmegvalósítás legteljesebb lehetőségét. 2012-ben részt vett a jászberényi Víztorony festésében, mely a tervei alapján valósult meg. Tari Gáborral közösen 2013-ban készítették el a jászberényi Déryné Rendezvényház dísztermének színtervét. Rendszeresen fest, több csoportos tárlaton szerepeltek képei – mondta dr. Egri Mária, kiemelve, hogy Nagy Tamás művészetszemléletének alapja a kreativitás. 

kiállítás
Nagy Tamás varázslatos alkotásai november 22-ig tekinthetők meg a Vágó Pál Helytörténeti Gyűjteményben
Fotó: Pesti József

Múlt és jelen találkozása különleges módon jelenik meg a jászberényi művész képein 

A térben és időben is elhelyezhető Séták című tárlaton Jászapátin, Jászberényben és Rómában készült képeket is felfedezhetünk. 

– A művész szereti a régi képeslapokat. Érdekesnek tartja ezeket összevetni a ma láthatókkal, ezért válogatott olyan képeket is, melyek régi képeslapok nyomán készültek. Az esetek többségében nem szimplán lemásolja ezeket a képeket, hanem elhelyez bennük valamit, ami lehet elsőre fel sem tűnik. Ezzel a technikával jeleníti meg Jászapáti régi utcáit, jeles épületeit. Ebben az átírásban, vízszínekkel elevenedik meg a Kisboldogasszony templom kéttornyú homlokzata, a gimnázium épülete és a Tornyos iskola – tette hozzá a művészettörténész, aki idézte Nagy Tamás művészi hitvallását is. Eszerint munkái jórészt az átélt élményeiből táplálkoznak, legyen az festmény, fotó vagy számítógépes grafika. Képei főként az igazság kereséséről, mintsem a szépség közvetítéséről szólnak. 

- A szépség relatív, mulandó. Amit ma szépnek látunk, nem biztos, hogy holnapra is az marad. A divat sokszor meghatározóbb hatással van a korra és legyőzi az ízlést. Az igazság ezzel szemben örök. Igaz dolgok azok, amiket megélünk, elraktározunk és számunkra mindig ugyan azt jelentik. Hiteles csak úgy maradhat az ember, ha nem próbál másnak látszani, mint aki. Ha nem az elvárások, hanem saját hitbeli meggyőzése vezeti. Ez a lelki magatartás értékes, időtálló alkotásokat eredményez – vallja Nagy Tamás. 

Kiállításának megnyitóját Terenyi Krisztián akusztikus gitárjátéka színesítette. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!