Jó estét nyár, jó estét szerelem

3 órája

Vérfagyasztó és elborzasztó a Szigligeti évadnyitó darabjának igaz története

„A Fővárosi Bíróság négynapos tárgyalás után halálra ítélte Szöllősi György 22 éves budapesti lakost, aki (1962.) július 12-én az esti órákban a csillebérci erdőben különös kegyetlenséggel meggyilkolta Sántha Ildikó 25 éves könyvelőnőt…”. Szöllősi Györgyöt a jogerőre emelkedett határozatot követően, 1962 decemberében felakasztották. Jó estét nyár, jó estét szerelem. Jó estét élet...

Mészáros Géza

A „Kék fény”-es Szabó László 1962. október 2-án a Népszabadság 10. oldalán megjelent cikke után hét évvel kiadták Fejes Endre Jó estét nyár, jó estét szerelem című regényét, amelyet az említett bűneset ihletett.

Jó estét nyár, jó estét szerelem
Jó estét nyár, jó estét szerelem: Szöllősi György rémtette ihlette Fejes Endre drámaregényét
Forrás: Budapest Főváros Levéltára

A „csillebérci rém” története nem múlt el nyomtalanul a hazai köztudatból. Annak ellenére, hogy a bűncselekmény kapcsán hírzárlatot rendeltek el, s a történtekről előzetesen csupán két „mínuszos hír” jelent meg a Népszabadságban és a Népszavában, az 1962 szeptember végi nyilvános bírósági tárgyalásokon telt ház és lincshangulat uralkodott.

Jó estét nyár, jó estét szerelem kötve-fűzve, mozgóképen, színpadon

A borzalmakat egyébiránt azért sem lehet máig felejteni, mert a levéltárakban lapuló és kutatható jegyzőkönyveken túl számos olvasmány jelent meg a témában. A legelső „szépirodalmi” kötetet Fejes Endre jegyezte, akinek a gyilkossági ügyről 1969-ben jelent meg könyve.

A „Jó estét nyár, jó estét szerelem” című regényből Szőnyi G. Sándor rendezésében készült a legendás kétrészes tévéfilm Tordai Teri és Harsányi Gábor főszereplésével, majd pedig elsőként a Vígszínház állította színpadra. A Presser Gábor zenéjével és Sztevanovity Dusán szövegével megkomponált zenés dráma ősbemutatója 1977-ben volt, Kútvölgyi Erzsébet és Hegedűs D. Géza frenetikus játékával.

De mi is történt valójában hatvankét évvel ezelőtt Budapest XII. kerületében, a Svábhegyen?

Szabó László a Népszabadságban a vádirati tényállásról és az elsőfokú büntetőeljárás utolsó tárgyalási napján történtekről számolt be.

A Nyírgyulajon 1940. június 11-én született Szöllősi eleinte munkásszállásokon, albérletekben lakott, majd 18 évesen felköltözött Budapestre és 1958 novemberétől az Acélöntő- és Csőgyárban dolgozott szerszámlakatosként.

A nők szemében rossz arcú, jelentéktelen külsejű fiatalember azt tapasztalta, hogy egyes hölgyeknek imponálnak a külföldiek. Ezért azt találta ki, hogy hazánkban élő külföldi diplomatának adja ki magát.

  • munka után szótárakból tanulgatott idegen szavakat,
  • gyakorolta a tört magyar beszédet,
  • igazolványt készíttetett,

amelybe a Viktor Jarosinszky nevet íratta be. Sötét öltönyben és napszemüvegben járt-kelt, miközben sikerült szert tennie az egyik diplomáciai képviselet gépkocsivezetőjének barátságára is, aki időnként 100-200 forintért követségi gépkocsin szállította Szöllősit a randevúkra.

A nappal szerszámlakatosként dolgozó György esténként diplomatának „vedlett át”, s valóban, ragadtak „Viktorra” az álmaikat kergető lányok, akik gazdag férjet, határtalan boldogságot, és főleg határtalan szabadságot láttak benne. Főleg, amikor elhitette áldozataival, hogy apja Washingtonban, nagybátyja pedig Zürichben nagykövet, s rá is fényes pálya vár.

„Viktor” ily’ módon ismerkedett meg Zólyomi Ilonával is, akit hetekig szédített. Szórta a keservesen megkeresett pénzét. Amikor az elfogyott, eltűnt a lány szeme elől, mondván kötelező külföldi tanulmányútra küldték. A nő csak később jött rá, hogy szélhámos, ezért faképnél hagyta a fiatal férfit, aki erre bosszút forralt. Egy sósavval felkevert Cinzanót küldött neki bocsánatkérés gyanánt, s mint a tárgyaláson bevallotta, azt akarta, hogy a lány hosszan kínlódjon a halála előtt. Zólyomi Ilona öccsének azonban gyanús volt a felbontott üveg, s belekóstolt.

A kísérletet a fiú megúszta, és a lány is megmenekült.

Ezután több más lány bolondítását követően SZOT-beutalóval Siófokon nyaralt, ahol Viktor Edmann nevű „követségi tanácsosként” megismerkedett a csinos Sántha Ildikóval. Együtt jártak szórakozni, s az ismeretséget Budapesten is fenntartották. Szöllősi előkelő szórakozóhelyekre vitte a lányt, s ha elfogyott a pénze, Ildikónál sem jelentkezett, hanem külföldi útjaira hivatkozva maradt távolt. A lány egy alkalommal utánanézett a „diplomatának”.

Felhívta a követséget, ahol közölték vele, náluk ilyen nevű diplomata nem dolgozik. Sántha Ildikó a szemére vetette a férfi hazugságait, aki magyarázattal akart szolgálni, ezért másnap estére, a Svábhegyre hívta randevúra a lányt, ahol a Vörös Csillag Szállóban együtt vacsorázhatnak az egész követséggel. Sántha Ildikó így 1962. július 12-én elment az esti randevúra. Szöllősi zsebében ekkor már ott rejtőzött az aznap délután vásárolt borotva. Egy mellékútra csalta a lányt, ahol kegyetlenül meggyilkolta és lefejezte a holttestet. A haldokló lányon még nemi erőszakot is el akart követni, ami azonban kudarcba fulladt.

Jó estét nyár, jó estét szerelem
A nyomozóhatóság fotója Szöllősi áldozatáról
Forrás: Budapest Főváros Levéltára

A bírósági tárgyaláson az orvosszakértők megállapították, hogy Szöllősi nem szenved elmebetegségben, de feltűnő szereplési vágya és notórius hazudása, valamint a nemi ösztön szadisztikus elferdülése pszichopatás tünetekre utal.

Mindez azonban nem érinti beszámíthatóságát és büntetésre vonását.

A Fővárosi Bíróság kötél általi halálbüntetésre ítélte Szöllősit, a Legfelsőbb Bírósága 1962. december 12-én jogerőre emelte a végzést, amelyet az év szilveszterén végre is hajtottak…

Ebből a drámából írta meg Fejes Endre a Jó estét nyár, jó estét szerelem című regényét.

A Szolnoki Szigligeti Színház 2024-25-ös évada ezzel a nagyszínpadi darabbal indult.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!