Avatás

2024.09.09. 17:25

Szoborparkot alakítanak ki Szolnokon, mutatjuk az elsőként felállított alkotást – galériával, videóval

Családfát állítottak Szolnokon a Verseghy parkban. A bronzszobor az első darabja annak a kortárs szoborparknak, melyet ott alakítanak ki, és folyamatosan bővül majd.

Rimóczi Ágnes

Kortárs szoborparkot alakítanak ki a szolnoki Tisza-parton, melynek első alkotását hétfő délután avatták fel. Gilly Tamás Barcsay-díjas művész, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjas szobrászművésze Család-fa című szobra a szolnoki Verseghy parkban kapott helyet. Az alkotás a Szolnoki Bronzszobrászati Szimpóziumon készült, a tervek szerint ott készült műalkotásokkal bővül majd a parkban található műegyüttes.

szoborpark,szoboravatás
Lerántották a leplet a Család-fa című műről. Ez az új szolnoki szoborpark legelső alkotása 
Fotó: Mészáros János

Szalay Ferenc polgármester szerint a park méltó helye lehet egy ilyen kiváló alkotásokat felvonultató gyűjteménynek.

– Ha a köztéri szobrainkra gondolunk, elmondhatjuk, hogy nagyon szépek és sok ember szeretetét vonzzák. Így lesz ez ezen a helyen is – emelte ki a városvezető, hozzátéve: a város kulturális élete színes, sok emberhez szól, ami ezekkel a szobrokkal csak gyarapszik.

Szoborpark színesíti a város kulturális életét

A szoborpark első alkotása tehát helyére került. Az átadón Képiró Ágnes, a Damjanich János Múzeum művészettörténésze méltatta azt és az alkotóját. Mint mondta: Gilly tamás nem ismeretlen a szolnokiak számára.

– A 2014-ben indult Szolnoki Bronzszobrászati Szimpózium folyamatosan visszatérő, sőt alapító tagja. valamint a Szolnoki Képzőművészeti Társaságnak is tagja. Többször volt kiállítása is a városban – szólt a művészettörténész.

Három generáció jelenik meg az alkotáson

Amint az alkotásról szólva kiemelve: a Család-fa című szobor egy autonóm alkotás.

– A metaforikus szobor felső része a három generációt, a közelmúltat szimbolizálja, alatta pedig ott a régmúlt, mint egy hegy, mely számos talányt takarhat. Mindenki szabadon asszociálhat arra, amit neki üzen az alkotás – tette hozzá a művészettörténész.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!