Tiszaderzs

3 órája

A falusi terménydaráló, amelyben már a kultúra malmai őrölnek – a Magőrlő Művészeti Központ csodás története

Magányos gabonaőrlő épület állt Tiszaderzs közepén, egészen odáig, míg egy budapesti gitárkészítő meg nem látta, és kultúrát nem álmodott a düledező vályogházba. A Magőrlő Művészeti Központ új fejezetet nyitott a Tisza-tó kulturális életében.

Rózsa Róbert

„Az istenadta színpad, és az istenadta nézőtér”, ezt látta Nikodém Norbert, amikor megpillantott egy romos házat Tiszaderzsen. A többi azóta történelem

Fotó: Rózsa Róbert

Nikodém Norbert nézte a tiszaderzsi gabonaőrlő épület tornácát és udvarát, amikor döntő felismerésre jutott. „Hiszen ez egy színpad! Átellenben pedig a nézőtér!” – kiáltott fel. Persze csak magában, hiszen a kiabálásnál mi sem áll távolabb Nikodém Norbert habitusától. Színpad és nézőtér persze akkor még sehol sem állt a derzsi Kossuth utcában, és az épület is az volt, ami eredetileg: magőrlő. Később vált csak Magőrlő Művészeti Központtá, de az oda vezető út első lépése az volt, hogy a budapesti gitárkészítő, zenei szakember meglátta a fantáziát egy tiszaderzsi vályogházban.

Magőrlő Művészeti Központ, Nikodém Norbert, gitárkészítő, Tiszaderzs, Magőrlő, kultúra, művészet
Nikodém Norbert, a Magőrlő Kulturális Központ megálmodója merőben újfajta kulturális kínálatot hozott a Tisza-tó környékére
Fotó: Rózsa Róbert

Magányos házból Magőrlő Művészeti Központ

A nevezett úriember úgy került A Tisza-tó környékére, hogy édesanyja utáni örökségének keresett ingatlan-befektetést, ezzel párhuzamosan keveredett elé a hirdetés egy tiszaderzsi házzal. Arra nyomban rávágta: „ez az én házam”! A ház szomszédságában állt az a bizonyos gabonadaráló, amelybe egykor a helyiek jártak terményt őröltetni, és amelybe Nikodém Norbert egyből koncerteket, kiállításokat vizionált, s végül 2022 decemberében utóbbi ingatlant is megvette.

Abban persze terményt már réges-rég nem darálnak, a kultúra malmai viszont nagyon is őrölnek benne.

– Amikor megérkeztem Tiszaderzsre, nem akartam hinni a szememnek. Egy idilli falut láttam: rendbe hozott templomot, középületeket, rendezett házakat, virágoktól elborított kerteket, vizet és teret. Azonnal beleszerettem a faluba, és egyből az volt a gondolatom, hogy ide kell vonzanom a művészbarátaimat és megmutatni nekik – mondta el hírportálunknak Nikodém Norbert, aki kisvártatva ki is alakította magán művházát, Magőrlő Művészeti Központ néven.

Gyerekkora óta művészvilágban él

Művészbarátaiból pedig sok van, hiszen gyerekkorától fogva zenél. Hawaii-gitározni Balogh Gézánál, jazz gitározni Horányi Sándornál tanult. Hovatovább 1988 óta dolgozik a szinkronszakmában, mint hangmérnök, zörejművész, hangvágó, zeneszerkesztő, szinkronrendező. Ahogy fogalmazott: napi munkája a művészet, rengeteg zenészt, képzőművészt, festőművészt, szobrászt, irodalmárt, költőt ismer, akiknek kiállításmegnyitóin is rendszeresen muzsikál.

A zenét pedig nem pusztán játssza, de „teremti” is, hiszen fiatal kora óta szenvedélyes hangszerkészítő.

Bár, mint mondta, szakmaként nem tanulta, de saját kíváncsisága és hangmérnöki múltja révén egyedi gitárokat fabrikál, Tiszaderzsen pedig végre van önálló gitárműhelye. Az ott összeállított hangszerekkel a lakiteleki gitárkiállításon is részt vett. De készített steel gitárt Pusztaszeri Kornélnek, Gerendás Péternek, Terry Wood világhírű steel gitáros pedig egy egész CD-t kiadott a hangszereivel – ebbéli munkássága külön cikket érne.

Magőrlő Művészeti Központ, Nikodém Norbert, gitárkészítő, Tiszaderzs, Magőrlő, kultúra, művészet
Készülő gitár Nikodém Norbert tiszaderzsi műhelyében. Az általa készített hangszereknek még Amerikában is híre van

Új színt hozott Tiszaderzsre

– Először nem indultak komolynak a magőrlőbeli elképzelések. Említettem a barátaimnak, hogy van egy magőrlőm, ahol majd lehetnek művészeti programok valamikor a távoli jövőben. Erre többen azt mondták, hogy ne majd legyen, hanem most. Így Lovrencsics Anita festőművész kiállításával elindult a Magőrlő. Óriási siker volt, amire egyáltalán nem is számítottunk. Ezután nem volt kérdés a folytatás. Azonnal körvonalazódott, hogy a Magőrlő valami olyat képvisel, ami nincs a térségben – fejtette ki Nikodém Norbert. Ő egyébként hétvégente utazik Tiszaderzsre folyamatosan csinosítgatja házát, műhelyét, kiállító helyét. Utóbbi ugyanis valóban létrejött, egyedülálló kulturális repertoárt kínálva.

A tavalyi produkciók között volt

  • operett-nosztalgia est Szigeti Eszterrel,
  • bábelőadás Koffler Gizella, Bokor Zsuzsa színművészekkel,
  • és Füzér Gábor festőművész is adott kiállítást.

Idén Sipos Márta grafikusművész tárlata nyitotta meg az idényt. Utána Benkó Zsolt, a blues gitáros adott nagy sikerű koncertet, majd Kaszás Hedvig üvegművész-vizuális művész kiállítása varázsolta el a látogatókat. De – sorolta Nikodém Norbert – Tiszaderzsen járt Bernát Zsófia Festőművész, Rippl-Rónai József nevelt gyermekének az unokája, fellépett Suhajda Attila gitáros-énekes, a Haagen Imre-Kollár Tamás Voice & Piano és Gerendás Péter.

– Ahogy a látogatók fogalmaztak, egy olyan, magasabb kultúrát képviselünk, ami eddig ilyen formában nem volt a faluban, de a térségben sem. A település melléállt az elképzeléseimnek, mindenben támogattak, és úgy látom, sikerült felpezsdíteni Tiszaderzs kulturális életét. Jó érzés volt tapasztalni, hogy a Tisza-tó körül nyaralók is eljöttek a programokra, a szállásadók is tudták ajánlani vendégeiknek a hétről-hétre megvalósuló rendezvényeket. A Magőrlőbe való programok száma szinte kimeríthetetlen, már most konkrét elképzeléseim vannak a harmadik évadról.

Magőrlő Művészeti Központ, Nikodém Norbert, gitárkészítő, Tiszaderzs, Magőrlő, kultúra, művészet
Kiállítás a Magőrlő Művészeti Központban. Mutatóba készült
Fotó: Facebook.com / Magőrlő Művészeti Központ – Tiszaderzs

Más irányba kell indulniuk?

Mi a művház rendeltetése? A Magőrlő egy kísérlet. Hogy nem csak egy művészeket felvonultató, fellépést biztosító helyszín, hanem, hogy valamilyen formában megtérülő kezdeményezés-e. Erre a válasz – az eddig megvalósult két fantasztikus évadot figyelembe véve is – nem.

– Nagyon sok embertől kaptam szóbeli ígéretet a támogatás valamilyen formájára, de amikor elindultak a programok, akkor ebből szinte semmi nem valósult meg. A saját pénzemből finanszíroztam mindent, a művészek nagy része szívességet viszonzott, de még így is hatalmasra rúgtak a kiadások, amit egy személyben már nem tudok hosszútávon biztosítani – sorolta az ötletgazda. Ezért már a pályázati lehetőségek, egyesület-alapítás és a belépő bevezetése is megfordult a fejében.

– A Magőrlő berobbant a köztudatba. Sokat jelent és sokat adott Tiszaderzsnek. A Tisza-tó új kulturális helyszíne lett és meglepően sok emberhez eljutott a híre, nagyon sokan eljöttek a programokra. Az utolsó előadáson mondták a következőt: „Norbi, ha nem lesz a Magőrlő, akkor nem lesz az a magasabb szintű kultúra, amihez már hétről-hétre hozzászoktunk” – fogalmazott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!