Statisztika

3 órája

Online csalások Jászárokszálláson: durván megugrott a számuk, még keresik az okokat

Megnövekedett a regisztrált bűncselekmények száma tavaly Jászárokszálláson. Amíg 2022-ben 82, addig 2023-ban 101 esetet vettek nyilvántartásba. Az online csalások Jászárokszálláson az országos tendenciához hasonlóan sok munkát adnak a rendőröknek.

Illés Anita

A grémium szeptemberi soros ülésén egyik meghatározó téma volt a város közbiztonsági és közlekedésbiztonsági helyzete. A részletesen kidolgozott rendőrségi beszámolóhoz dr. Nagy Ernő rendőr alezredes, a Jászberényi Rendőrkapitányság vezetője fűzött szóbeli kiegészítést. Ebben kiemelte, hogy leginkább a vagyon elleni bűncselekmények érintették a várost, a közterületen elkövetett bűncselekmények csökkentek. Az online csalások számának növekedéséről is beszélt, ezért a megelőzés érdekében felhívta a figyelmet az elővigyázatosságra, senki ne adja meg a bankkártya, a bankszámla adatait.

online csalások Jászárokszálláson
Online csalások Jászárokszálláson: emelkedik a számuk
Fotó: Illusztráció / Forrás: Shutterstock.com

Terítékre került a közbiztonság: megnövekedett a regisztrált bűncselekmények száma

 Az elemzés egyik legfontosabb megállapítása, hogy 2023-ban a regisztrált bűncselekmények száma nagyobb mértékben megnövekedett Jászárokszálláson. Ezt mutatja, hogy míg 2022-ben 82, addig egy évvel később 101 volt az esetszám. A közterületen elkövetett nyilvántartásba vett bűncselekmények száma minimális csökkenést mutat: a 2022. évi 28-ról 2023-ban 27-re csökkent az esetek száma. Megvizsgálták azt is, hogy a kiemelten kezelt bűncselekménytípusok miként alakultak a városban.

A rendőrségi adatok szerint 2022-ben 45 kiemelten kezelt bűncselekményt rögzítettek, míg 2023-ban 76 volt az esetszám. Ebbe a kategóriába tartozik többek között a garázdaság, melynek száma csökkent, mivel 2022-ben 5, tavaly pedig csak 3 ilyen jellegű bűncselekményt regisztráltak. Lopás is történt, a 2022-es 28 esethez képest, 2023-ban 51 lopást vettek nyilvántartásba. Ezen belül a lakásbetörések száma 8-ról 18-ra emelkedett, személygépkocsi lopás nem történt a városban, zárt gépjárművet sem törtek fel az előző évben. Rongálást csak egy, rablást két esetben említ a statisztika. 

Előfordult:

  • kapcsolati erőszak, 
  • közokirat hamisítás, 
  • magánlaksértés, 
  • sikkasztás, 
  • zaklatás, 
  • új pszichoaktív anyaggal való visszaélés is. 

Jelentős mértékben emelkedett az online elkövetett csalások száma: 2022-ben három, 2023-ban pedig már tizenkét esetet adminisztráltak. 

Halálos kimenetelű baleset nem történ tavaly a városban 

Az elemzés kitért arra is, hogy a Jászberényi Rendőrkapitányságon az összes bűncselekményt tekintve a nyomozáseredményi mutató 2022-ben 64, míg 2023-ban 60,4 százalék, mely 3,6 százalékpontos csökkenést mutat. A közlekedésbiztonsággal kapcsolatban megtudtuk, hogy a város közizgatási területén 2022-ben nyolc személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt, 2023-ban pedig hét. Ebből négy súlyos, három pedig könnyű sérüléssel járt. Az értékelt időszakban sem halálos, sem pedig ittasan okozott sérüléses baleset nem következett be.

Folyamatban van a térfigyelő kamerarendszer kiépítése

A beszámolóban megfogalmazottak szerint a feladatokat és a célkitűzéseket értékelve a Jászárokszállási Rendőrőrs az objektív körülményeit figyelembe véve jó szinten teljesített az elmúlt évben. A képviselők javaslatokat fogalmaztak meg a közbiztonság javítása érdekében, felmerült a rendőri jelenlét fokozása a városban. Szerző Ildikó polgármester köszöntet mondott a rendőrségnek, hangsúlyozva, hogy az együttműködés további erősítésére fókuszálnak. Kiemelt feladat lesz a lakosság tájékoztatása, a közterület-felügyelet erősítése és a térfigyelő kamerarendszer kiépítése, ami folyamatban van.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában