Jászkunság

10 órája

Ötéves gyermeket molesztált egy idős polgárőr – súlyosabb büntetést kér az ügyészség

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség egy nyugdíjas korú polgárőr büntetésének súlyosítását indítványozta. A férfi a vád szerint egy gyermeket molesztált. Közben az Országos Polgárőr Szövetség visszavonta az illető polgárőr-igazolványát, illetve etikai vizsgálatot rendelt el az érintett jászkunsági egyesület elnökével szemben.

Mészáros Géza

A Szolnoki Törvényszék elsőfokú ítéletének tényállása szerint 2022 áprilisának egyik éjjelén, az idős férfi kihasználva, hogy élettársa a hálószobából kiment dohányozni, szexuálisan közeledett a párja náluk tartózkodó ötéves dédunokája felé. Állítólag a gyermeket molesztálta a férfi. Miután a kislány rászólt, az felhagyott a cselekmény folytatásával. Ezt követően a gyermek hozzátartozóinak és óvodai nevelőjének beszámolt a történtekről.

gyermeket molesztált
Az első fokú ítélet szerint egy gyermeket molesztált egy idős polgárőr Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

A Szolnoki Törvényszék az idős férfit szexuális erőszak bűntette miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint végleges hatállyal eltiltotta bármely olyan foglalkozás gyakorlásától, vagy egyéb tevékenységtől, amely kiskorúakhoz köthető. Az elsőfokú ítélet nem emelkedett jogerőre. Az ellen ugyanis az ügyészség súlyosításért fellebbezést jelentett be az elkövető terhére, hosszabb tartamú, végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása, valamint a feltételes szabadság kedvezményéből történő kizárás érdekében. Fellebbezett ugyanakkor az eljárás során a bűnösségét végig tagadó férfi és védője is, felmentés érdekében.

Gyermeket molesztált, az ítéletet enyhének tartják

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a kiszabott szabadságvesztés indokolatlanul enyhe és annak próbaidőre történő felfüggesztése sem szolgálja megfelelően a büntetési célokat.

A kiskorúak sérelmére elkövetett hasonló jellegű bűncselekmények nyugtalanító gyakorisága miatt szigorúbb felelősségre vonás szükséges.

Az elkövető a mindössze ötéves gyermek kiszolgáltatott helyzetével visszaélve valósította meg a kiskorú erkölcsi és lelki fejlődését súlyosan veszélyeztető cselekményét – tájékoztatott közleményében a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség sajtóosztálya.

Az ügyben a Szegedi Ítélőtábla mondja ki a végső szót.

Információnk szerint az Országos Polgárőr Szövetség – miután tudomást szerzett az egyik Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei egyesület nyugdíjas tagjának büntetőeljárásáról – azonnali hatállyal visszavonta az illető polgárőr-igazolványát, illetve etikai vizsgálatot rendelt el az egyesület elnökével szemben amiatt, hogy kiderítse, tudott-e az idős férfi múltjáról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában