Emberrablás

2 órája

Pásztoróra helyett pokoli órák vártak Jákóhalmán egy nőre kiéhezett férfire

Egy háromfős jászjákóhalmai család – a 32 éves családfő és mostohaapa, a 40 esztendős anyuka és a nő 22 éves fia – a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség vádirata szerint társtettesként, felfegyverkezve elkövetett emberrablás bűntettébe keveredett. Nem elszenvedői, hanem elkövetői voltak e bűncselekménynek.

Mészáros Géza

A vád szerint 2022 júliusában egy tarnaörsi férfi feljelentést tett a rendőrségen, miszerint őt július 8-án délután brutálisan megverték és kirabolták. Elmondása szerint aznap Jászjákóhalmán autózott, ahol egy ismeretlen nő leintette és megkérte, hogy vigye haza, mert nem tud járni, annyira fáj a lába. Amikor pedig megérkeztek a megadott Toldi utcai címhez, a nő megköszönve az ingyenes hazaszállítást, behívta a férfit a házba, ahol elszabadult a pokol… 

Jászjákóhalmai emberrablás tárgyalása
A Szolnoki Törvényszéken zajló tárgyaláson a jászjákóhalmai emberrablásos büntetőügyben kivetítőn keresztül hallgatta meg kedden az ügy két vádlottját is
Fotó: Mészáros Géza

Azt állította, hogy a házban a nőn kívül két férfi is rátámadt. Közülük a fiatalabbik vascsővel kezdte ütlegelni, és arra kényszerítették, hogy adja át az értékeit. A legváltozatosabb módokon megfélemlítve – például két kést egymásnak fenve azzal fenyegették, hogy összevagdossák, levágják a kisujját és a fülét, eltörik a gerincét – mindaddig fogva tartották, amíg a személyautóját és a mobiltelefonját nem „adta el” nekik.

Ehhez a vádlottak elvették az áldozatuk okmányait és a jármű iratait, majd az autóra, valamint a telefonra egy-egy adásvételi szerződést készítettek. Ezekben vételárat is feltüntettek, amit természetesen nem adtak át, viszont a férfit a szerződések aláírására kényszerítették.

Az áldozatot sem kell nagyon félteni, vaj van a füle mögött

A folyamatos fenyegetések és tettlegesség hatására a bántalmazott végül átadta a telefonját és az autója indítókulcsát, illetve kényszerből a dokumentumokat is aláírta. Ekkor gyalogosan útjára engedték, de előtte még megfenyegették, hogy ha feljelentést tesz a rendőrségen, akkor egy közösségi oldalon rossz hírbe hozzák.

Jászjákóhalmai emberrablásos büntetőügy
Az emberrablással vádolt jászjákóhalmai család ezt a kocsit is átmenetileg megszerezte az áldozattól
Fotó: Mészáros Géza

A jászjákóhalmi három tagú bűnbandát a jászberényi rendőrök fogták el. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség 2023. október 27-én társtettesként, felfegyverkezve elkövetett emberrablás és egyéb bűntettek miatt emelt vádat a két férfi és a nő ellen.

A vádlottak tagadják a bűnösségüket, és egymásra mutogatnak

Az ez év februárjában a Szolnoki Törvényszéken megtartott előkészítő ülésen a jászjákóhalmai vádlottak nem ismerték be a bűnösségüket, ezért dr. Nádor Zoltán bíró a büntetőügyben bizonyítási eljárás lefolytatását rendelte el.

A tavasszal zajló első tárgyaláson már az is kiderült, hogy a tarnaörsi sértett is bűnös valamiben. Kiderült ugyanis, hogy nem véletlenül kocsikázott Jászjákóhalmán, s nem véletlenül ült be hozzá az utasa. A tarnaörsi férfi ugyanis egy közösségi oldalon talált rá a nőre, akivel ellenszolgáltatás megfizetésével pásztorórát akart eltölteni.

A bizonyítási eljárás egyelőre arra mutat rá, hogy a nőre vágyakozó férfit lépre csalták.

Átkocsikáztatták Tarnaörsről Jászjákóhalmára, ahol a nő egy megbeszélt helyen beült a kocsijába, ahonnan a légyott-szolgáltatás helyszínére, a Toldi utcai házhoz mentek. Az ingatlanban azonban pásztoróra helyet pokoli órák vártak rá…

Anya és fia azzal védekezik, hogy a nőt futtató „családfő” erőszakos magatartásával kényszerítette őket különböző bűncselekmények elkövetésére. A kitartott férfi szerint azonban anya és fia saját elhatározásukból követték el a bűntetteket. Mint egy korábbi büntetőeljárás ismertetéséből kiderült, a családfő a drogfüggő élettársa testének áruba bocsátásával keresett pénzt, mindezt a nő fiúgyermekének jóváhagyásával.

A keddi tárgyaláson a családfő az egri, a volt élettársa a fővárosi büntetés-végrehajtási intézetből kivetítőn keresztül, a fiú viszont személyesen vett részt. Dr. Nádor Zoltán bírónak azonban mégiscsak el kellett napolni a tárgyalást, mert egyetlen megjelent tanún kívül senkit nem tudott meghallgatni. A további beidézett tanúk ugyanis nem jelentek meg, ezért három személynek a felkutatását és elővezetését a rendőrségre bízta. A következő tárgyalás novemberben esedékes.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában