Menekülni akart

2024.05.08. 19:55

Az az egyetlen esélye maradt a cibaki férfinak, ha szándékosan elrontja a kódot

Vádlottak, sértett és tanúk. Nagyon fiatalok. Mindannyian a tízes éveik végén, a húszas éveik elején járnak. Hétköznap délelőtt munkahelyükön, vagy iskolában lenne a helyük. Ehelyett a Szolnoki Törvényszéken egy emberrablás miatt indult büntetőügy főszereplői. Érezhetően mindannyian nagy bajban vannak, s nem csupán a per miatt...

Mészáros Géza

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség tavaly nyáron társtettesként elkövetett emberrablás bűntette miatt emelt vádat három huszonéves abonyi fiatalemberrel szemben. Ők, a vád szerint 2022. január 27-én este, Cibakházán, egy 15 ezer forintos tartozás behajtása érdekében elraboltak egy helyi fiatalembert.

tágyalás, bíróság
A három fiatal a vádlottak padján 
Fotó: Mészáros Géza

A vádirat szerint az abonyi srácok egyikének lánybarátja egy telefonos üzenettel az egyik cibaki buszmegállóba csalta a sértettet. Ám a buszváróba nem a lány, hanem a három vádlott érkezett meg kocsival. 

Betuszkolták a kocsiba és két oldalról beültek mellé

Kiszálltak, és a tartozás megfizetését követelték a cibaki fiútól, akit az ügylethez elkísért két barátja is, a szerdai tárgyalás tanúi. Vitáztak, dulakodtak, majd az abonyiak megragadták a cibaki fiatal kabátját és betuszkolták a kocsijukba, és két oldalról beültek mellé. 

A járműben veréssel és vascsővel való megveréssel, illetve a megerőszakolásával is megfenyegették, ha nem fizet. 

Elvették a táskáját, a pénztárcáját és a mobiltelefonját. Ennek hatására a sértett végül belement, hogy a vádlottak levegyék a bankszámlájáról a követelt összeget.

Szándékosan téves kódot adott meg az automatánál

Egy helyi bankautomatához hajtottak, ahol a sértett átadta a bankkártyáját a vádlottaknak, de szándékosan téves PIN-kódot adott meg. Miközben a vádlottak pénzt próbáltak felvenni, kitépte magát a szorításukból, és sikerült elmenekülnie.

Dr. Nagy Orsolya bírónő a Szolnoki Törvényszéken zajló szerdai tárgyalási napon meghallgatta az ügy cibakházai sértettjét, aki megközelítőleg a vádirati tényállásban foglaltak szerint mondta el ismét a történteket. A vádlottak másképp emlékeznek az esetre, szerintük nem történt erőszak, pláne emberrablás. A beidézett tanúk viszont nem pontosan látták és hallották, de már nem is emlékeznek az eseményekre.

A cibaki buszváróban akarták elintézni az ügyet

Mint a korábbi tárgyaláson, illetve a mostani, május 8-dikin is szóba került, az elsőrendű vádlott és a sértett közötti egy rendezetlen kábítószer-adásvételi ügylet miatt tört ki a vita. A két fél egy cibakházi buszváróban intézték volna el a konfliktusukat, és ehhez két-két cimborát hívtak segítségül. A tárgyaláson azonban a büntetőügy egyik szereplője (vádlottak, sértett, tanúk) sem kívánt a drogügyletről beszélni, mert ez egy másik büntetőügyre tartozna… Az elhallgatás azonban jelentősen megnehezíti a bírónő dolgát az igazság kiderítésében és az igazságszolgáltatás gyakorlásában.

A szerdai tárgyaláson nem tisztázódott az sem, hogy az ominózus bűncselekmény idején miért épp a sértett viselt arcát eltakaró símaszkot, vagy miért az ő digitális közösségi profilján lehet őt látni az egyik fotón fegyvernek látszó tárggyal a kezében, a másikon pedig jelentősebb mennyiségű pénz társaságában…

Ezen a ponton jutott a harmadrendű vádlottnak az eszébe, hogy eddig ugyan megtagadta, de most már vallomást kíván tenni az ügyben. A bizonyítási eljárás tehát még eltart egy ideig…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában