Nyomtalanul eltűnt

2024.05.09. 19:55

Hiába keresik, még szökésben van a cibaki csavarhúzós támadó

Több mint két éve elfogató parancs van érvényben azzal a most 38 esztendős férfival szemben, aki egy csavarhúzóval kis híján halálra szurkálta édesanyja élettársát Cibakházán. A hosszú ideje szökésben lévő vádlott felett csütörtökön a távollétében is kimondta volna az ítéletet dr. Hajdu Anna bírónő a Szolnoki Törvényszéken, ezzel szemben hamarosan újra megnyitják a bizonyítási eljárást a büntetőügyben.

Mészáros Géza

Az elsődleges vádirat szerint az akkor 35 esztendős férfi 2021. január 4-én a kora esti órákban ittas állapotban megjelent nagymamája cibakházi lakóhelyén azért, hogy az ott tartózkodó édesanyjától pénzt kérjen. Az anyja azonban nem tudott anyagi segítséget nyújtani a fiának, aki emiatt rettentően dühös lett.

rendőrautó
Fotó: Cseh Gábor / Forrás: Illusztráció

A fiatalember bosszúból kiviharzott az édesanyjának ház előtt parkoló autójához, és a magához vett méretes csavarhúzóval kiszúrta a jármű két kerekének gumiabroncsait. Amikor azonban tovább rongálta volna a kocsit, megjelent az anya élettársa, aki számon kérte a férfit a vandalizmusáért, majd ellökte az autótól. Dulakodtak, majd a fiatalember a még mindig a kezében tartott csavarhúzóval a másik férfi fejét, nyakát és arcát is összeszurkálta. A bántalmazottnak óriási szerencséje volt, hogy nem szenvedett súlyosabb, akár végzetes sérüléseket.

A nyomozás lezárta után a Kunszentmártoni Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be a férfival szemben felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette és egyéb bűncselekmények miatt. Az ügyészség már akkor végrehajtandó börtönbüntetést indítványozott a vádlottal szemben. A büntetőeljárás a Kunszentmártoni Járásbíróságon el is kezdődött, ahol az ügyben eljáró bíró már a kezdetekben megállapította a vádtól eltérő minősítés lehetőségét. Mint kifejtette, a bántalmazás alkalmas volt a ténylegesen bekövetkezettnél súlyosabb, akár végzetes sérülés okozására is.

A büntetőügy „nagyobb fokozatba” kapcsolt. A per átkerült a Kunszentmártoni Járási Ügyészségről a vármegyei főügyészségre. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség 2023. június 1-jén kelt vádmódosítása alapján a felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette helyett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletére „súlyosította” a vádiratot.

A Szolnoki Törvényszéken induló új bizonyítási eljárás tavaly szeptemberi tárgyalása a több mint két éve ismeretlen helyen tartózkodó vádlott távollétében kezdődött. A bíróság már 2022. február 14-én elfogató parancsot adott ki a vélhetően a felelősségre vonás elöl szökésben lévő, napjainkra már 38. életévében járó fiatalemberrel szemben – mindeddig eredménytelen a körözése.

csavarhúzó
Nem a csavarhúzó a bűnös, de a vádlott ezzel az eszközzel okozott életveszélyes sérüléseket
Forrás: Magyar ügyészség

A Szolnoki Törvényszéken tavaly óta annak rendje, módja szerint tanúk és szakértők meghallgatásával, igaz, a szökött vádlott távollétében zajlott le a bizonyítási eljárás, amelynek május 9-i tárgyalásán elhangoztak a perbeszédek is. Az ügyész több éves börtönbüntetést indítványozott a terheltre, míg a vádlott védője a védence felelősségre vonását az alapvád, tehát a felfegyverkezve elkövetett garázdaság, illetve a könnyű testi sértés bűntetteinek megállapítását javasolta a bíróságnak.

Dr. Hajdu Anna azonban csütörtökön nem hozott ítéletet. Jelezte, hogy a vádlottnak nem tudták kézbesíteni az idézéseket, és főleg, a hirdetmények sem voltak szabályszerűek. Határozathozatal helyett a bírónőnek ezért újra meg kell nyitnia a bizonyítási eljárást. Az ez ügyben kijelölt, néhány héttel későbbi tárgyalási napon azonban várhatóan megszületik – az elsőfokú(?) – ítélet az ügyben...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában