„Zöld” mozdony

2024.09.03. 17:25

Szolnoki szakemberek munkájára épül a Stadler világújdonsága – videókkal

„Zöld” mozdonyt állított elő a svájci vasútijármű-gyártó cég, a Stadler Rail AG. Az RS Zero néven futó vasparipa különlegessége, hogy egyesítette az akkumulátoros és az üzemanyagcellás megoldást, hogy károsanyag-kibocsátás nélkül közlekedhessen a szerelvény. A prototípus kocsiszekrénye a friss Gróf Szapáry Gyula-díjas Stadler Szolnok Vasúti Járműgyártó Kft. üzemében készült.

Mészáros Géza

Az RS Zero annak a Regio-Shuttle RS1 modellnek az utódja, amely az egyik legnépszerűbb jármű a német regionális vasúti közlekedésben. Németországban és Csehországban összesen mintegy ötszáz darab RS1-est helyeztek forgalomba az elmúlt 28 évben. Ezek a járművek dízelmotorral működnek, ezért a Stadler fejlesztésénél az elsődleges szempont a környezetbarát működés volt.

Stadler RS Zero
A Stadler legkorszerűbb modelljét Berlinben leplezték le. A jármű kocsiszekrénye Szolnokon készült
Fotó: Stadler Rail AG

A svájci vasútijármű-gyártó cég hivatalosan a közelmúltban mutatta be járművét a szakmai közönségnek a világ vasúti járműiparának legjelentősebb eseményén, a berlini InnoTranson.

Mint arra a Stadler a hírportálunknak eljuttatott közleményében rámutatott, jelenleg

két modern és környezetbarát hajtástechnológia áll rendelkezésre: a hidrogén és az akkumulátor.

Mindkettő lehetővé teszi a jövőben a mellékvonalak szén-dioxid-kibocsátásmentes üzemeltetését. A nem villamosított mellékvonalak számára környezetbarát megoldást kínáló innováció magyar kezek munkáját is dicséri, hiszen

a prototípus kocsiszekrénye a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.

A magyar hozzáadott értékkel készült RS Zero új fejezetet nyithat a fenntartható mobilitás terén.

A Berlinben bemutatott RS Zero prototípusa egy egykocsis, hidrogénhajtású jármű, amelynek kocsiszekrénye magyar szakemberek munkájával a Stadler szolnoki üzemben készült, amely mára a legnagyobb ilyen üzem a vállalatcsoporton belül.

Stadler RS Zero
A Stadler a szakmai közönséget is meglepte a világ vasúti járműiparának legjelentősebb eseményén, a berlini InnoTranson
Fotó: Stadler Rail AG

A prototípus belső berendezésénél különös hangsúlyt fektettek a fenntartható anyagok használatára. A padlóburkolat például mintegy 98 százalékban megújuló nyersanyagokból készült, és mentes a szintetikus gumitól, valamint lágyítószerektől. Az oldalfalak burkolata újrahasznosított anyagokból, többek között PET-palackokból készült, a beépített légkondicionáló rendszer pedig rendkívül klímabarát hűtőközeggel működik.

Az alábbi videó betekintést nyújt az RS ZERO gyártási folyamataiba, beleértve a szolnoki kocsiszekrény üzemben végzett munkára:

Itt pedig megtekinthető a jármű exkluzív leleplezése:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!