Szolnok

2024.09.09. 06:55

A szabolcsi terméstől függ majd a jászkunsági almaár

Magyarországon és Európában is elmaradt a termés a várakozásoktól, ez pedig a vásárlók pénztárcája is megérzi majd. A szolnoki piacon járva kiderült, nem lesz olcsó mulatság idén almát roppantani, az almaárak jócskán megemelkednek.

Rózsa Róbert

– Sovány a kínálat. Még nem tudni, milyen árak lesznek a piacon, de az biztos, hogy drágább lesz – mondja a szolnoki vásárcsarnokban árusító Kiss Bálint, akit az almakínálatról és az almaárról kérdeztünk. A kereskedő szerint a csapadékhiány miatt gyenge termés várható, minőségi gyümölcsből csekély mennyiségű kerül majd a pultokra a néhány hét múlva kezdődő almaszezonban.

almaár, alma, vásárcsarnok, Szolnok, piac, termés, drága
Dudás Éva mutatja kínálatát a szolnoki piacon. A szárazság miatt idén magasabb almaárakra kell számítani a vásárlóknak
Fotó: Mészáros János

Almaár: garantált a drágulás

– Kevés lesz és drága – mondja a szintén Szolnokon árusító Fehérné Csiki Ágnes. Az ő standján már ott sorakoznak az idei almák, amelyek a Nyírségből származnak. S hogy mekkora áremelkedésre lehet számítani, azt Fehérné szerint jelzi az is, hogy máskor 250 forintos kilogrammonkénti áron kezdik kínálni az almát, de az idei Gála alma és a Savanyú Idared árcéduláján már most 500 forint olvasható.

Lakatos Andrásnéék őstermelők, Tiszakécskén termesztett almájukat árulják Szolnokon, az őszi Gála és az Idared már kapható ládáikból, 300-500 forint közötti áron. Mint mondja, a szárazság csak az egyik oka a várhatóan rossz almatermésnek, de a méhek sem úgy rajzottak tavasszal, ahogyan szükséges lett volna.

– Hogy ősszel milyen árak lesznek, azt nem tudom. Nagyban függ attól, hogy Szabolcsban milyen lesz a termés – teszi hozzá.

almaár, alma, vásárcsarnok, Szolnok, piac, termés, drága
Fehérné Csiki Ágnes már most kénytelen 500 forintos áron adni az almát a szolnoki vásárcsarnokban, holott az ilyenkor szokásos ár 250 forint szokott lenni
Fotó: Mészáros János

Kevés alma termett

Márpedig onnan nem érkeznek jó hírek mostanság.

Mint a Világgazdaság augusztusban írta, az idei magyar almatermés jócskán elmarad a 2023-astól. A tavaly leszüretelt 472 ezer tonna után 2024-ben nagyjából 330 ezer tonnás mennyiség várható. Már pedig a hazai almaültetvények háromnegyede Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található. Így vélhetően 10-15 százalékkal emelkedik az alma bolti ára.

A lap rámutatott, az időjárási károk mellett a gyér termés másik oka épp a tavalyi kiemelkedő hozam, amely miatt a fák ez évben leterheltek voltak.

Csökkenést hovatovább nem csak a hazai termőföldeken tapasztaltak. Az Európai Unió almatermése idén 10,2 millió tonna körül alakul, ez egymillióval kevesebb a szükségesnél, és nem is fedezi a piaci igényeket. Emiatt az importalma is drágul.

A komplex termelés lehet a megoldás a hozamgondokra

– Már a termőhelyeket úgy kell kiválasztani, hogy figyelembe vegyük az éghajlati viszonyokat, a klímaváltozást, és olyan fajtákat kell telepíteni, amelyek a tapasztalatok szerint bírják a szárazságot – mondta el hírportálunknak Hubai Imre Csaba agrárszakember azzal kapcsolatban, milyen feladatok előtt áll a hazai almatermesztés. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei elnöke szerint elkerülhetetlen a hazai szektor teljes átalakítása, amelyet nem is érdemes halogatni.

– Komplex termelést kell létrehozni. Vagyis az ültetvények kialakításakor már helyben hűtőhelyiségeket kell biztosítani, és a feldolgozást is a termesztés mellé kell telepíteni, gondoskodva a megfelelő tápanyag-ellátásról. E mellé intenzívebb támogatási rendszert is érdemes lenne kialakítani – sorolta.

– Az alma az egyik legértékesebb, legegészségesebb gyümölcsünk. Termesztése 25-30 éves projekt, de gyorsan megtérül. A magyar alma ráadásul kiváló minőségű. Ha megtesszük a szükséges lépéseket, akkor a hazai termésből a belső piac ellátása mellett exportra is jut – vázolta az elnök.

Az Idared a legnépszerűbb

Mint a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közölte, napjainkban még mindig az Idared a meghatározó almafajta Magyarországon. Ennek a fajtának a termesztése, termésbiztonsága a legmegfelelőbb a magyar éghajlati adottságok között. Jól tárolható, a termés nagysága, színezettsége miatt közkedvelt. A fajtaválaszték azonban így is igencsak széles, a Jonagold és az Idared mellett

  • a Gála,
  • a Golden Delicious,
  • a Red Delicious alakkör is nagyon kedvelt.

De folyamatosan növekszik az újabb választékbővítő fajták köre. Az új fajták termesztése azonban új technológiákat és új területeket is igényel, sok korábbi ültetvény felújításra szorul.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!