Ingatlanpiac

2024.07.12. 17:25

Lassan annyi Szolnokon a panellakások négyzetméterára, mint a téglaépítésűeké

Meredeken emelkedtek a panellakások árai az elmúlt években Szolnokon, de már küszöbön áll a fordulat.

Rózsa Róbert

„Eladó Szolnokon, az Ispán körúton 49 négyzetméteres, 1,5 szobás, klímás panellakás. A szobák laminált padlósak. Irányár: 5,2 millió forint” – ez az archív ajánlat ma már álomszerűen hat, pedig nem számít ősréginek, szinte napra pontosan tíz éve jelent meg az Új Néplap apróhirdetései között. Azt azonban jól mutatja, mennyit változott a panellakások ára az elmúlt évtizedben.

panellakás, panel, ár, Szolnok
Kelendőek Szolnokon a panellakások. Az utóbbi hónapokban számos házgyári lakást dobtak piacra, ez pedig a jelenlegi magas árakra is hatással lehet
Fotó: Nagy Balázs / Forrás:  Illusztráció

Aki ma hasonló méretű panelt keres Szolnokon, az szinte kivétel nélkül 20 millió forint feletti ajánlatokkal találkozik. Vagyis az érintett lakásokért ma négyszer annyit kérnek, mint tíz éve. Ez egyben azt is jelenti, hogy négyzetméterenként hozzávetőlegesen átlag 400 ezer forintért árulják ezt a lakástípust – az ingatlanpiaci hirdetéseket böngészve pedig ez a panellakásokra mérettől függetlenül igaz.

Országos jelenség a panellakások drágulása

Hogy a panelek ára megugrott az elmúlt években, az nem szolnoki sajátosság. A Központi Statisztikai Hivatal nyilvános adatbázisa szerint a panellakások négyzetméterenkénti átlagára országosan 152 ezer forint volt 2014-ben. A 200 ezer forint/négyzetméteres árat 2016-ra lépte át, a 300 ezret 2019-ben. 2021-ben már 412 ezer forintba került átlagosan egy négyzetméternyi panel, 2022-ben 518 ezerbe, míg tavaly 548 ezer forintot kellett fizetni átlagosan egy négyzetméterért egy panellakásban.

Ez a lakásárakban azt jelenti, hogy míg 2014-ben átlag 8,2 millió forintért lehetett panellakást vásárolni, 2023-ban 28 millióért. A tendencia pedig idén is töretlen: mint a vg.hu írta, 2024 első negyedévében 8,3 százalékkal drágultak a vidéki panellakások.

Szolnokon átlag alatt van az ár

Az árak tükrében Szolnok némileg az országos átlag alatt van. A folyamat viszont a jászkunsági vármegyeszékhely esetében is világos. 2015-ben négyzetméterenként még mindössze 102 ezerért keltek el a panelek, 2020-ban viszont már 249 ezret is elkértek a házgyári lakások négyzetméteréért, 2022-re pedig 352 ezerre nőtt ez az összeg.

Ezek a legjobb elhelyezkedésű panelek Szolnokon

Ezek a négyzetméterárak leginkább az ingatlan állapotától, illetve elhelyezkedésétől függnek. Mint érdeklődésünkre Németh Ildikó, a szolnoki Casanetwork Ingatlanszövetség értékesítési vezetője elmondta, Szolnokon a keresettebb helyeknek a Móra Ferenc út, az Ispán körút és az Ady Endre út térsége számítanak. Ezt követik a vasútállomás környéki paneltömbök, de vannak olyanok is, akik a Széchenyi lakótelepet részesítik előnyben. Utóbbin belül tapasztalataik alapján

  • a Botár Imre,
  • a Hild Viktor
  • és a Lovas István utcák lakásai a legkelendőbbek.

Németh Ildikó szerint mindez meg is jelenik az eladási árakban: nagyon szórtak a panelotthonok négyzetméterárai. Szolnokon jelenleg 350 ezer és 460 ezer forintos áron kelnek el ezek a típusú lakások.

Beéri a panel a téglát

A szakember rámutatott arra is, az értékesítési statisztikák szerint a vármegyeszékhelyen megszűnt a nagy eladási árkülönség a panellakás és a tégla építésű lakások között.

– Az ingatlanpiacon gyorsan változik a kereslet és a kínálat aránya. Az elmúlt három hónapban kínálati piac alakult ki Szolnokon, rengeteg az eladó lakás. Tapasztalataink szerint a vevők válogatnak, sok ingatlant megtekintenek – fejtette Németh Ildikó, hozzátéve, ennek a jelenségnek mindig árcsökkentő hatása van. Elmondta azt is, az ingatlanárak és a piaci trendek folyamatos és gyors változása miatt szükséges tájékozódni az ingatlanpiacon.

Felemelkedés, bukás, másodvirágzás – kis szolnoki paneltörténelem

Mint Németh Ildikó hírportálunknak kifejtette, a hatvanas évek közepétől egyértelmű volt, hogy Szolnok akkori lakásgondjait lakótelepekkel lehet megoldani.

– A hatvanas években épültek az első tömbházak, jellemzően téglablokkos építési módban. Később ezt egészítette ki a panelházak építése. A hetvenes évek elején épült a Móra Ferenc úti negyed, amely a városban újnak számító paneles technológiával épült. Szolnok 900 éves évfordulójára pedig elkészültek a vasútállomás környéki épületek is. Azután sorba nőttek ki a lakótelepek, utóljára a Széchenyi lakótelep – magyarázta a szakember.

Mint mondta, az akkori időben nagy népszerűségnek örvendtek a „fröccsöntött házak”, sok boldog család költözött az új építésű ingatlanokba. A kétezres évek elején aztán volt egy mélyrepülése a panellakásoknak, akkoriban sokan elzárkóztak vásárlásuktól, főként a távfűtés magas költsége, illetve az elavult energetikai tulajdonságok miatt.

Ezt oldották meg a későbbi panelprogramok, amelyek során szigetelést és új műanyag nyílászárót kaptak az épületek, az addig túl drágának ítélt távfűtés költségei mérséklődtek. A szakember szerint a másik jelentős, kedvező változást az egyedi mérők felszerelése jelentette: a tulajdonosok onnantól tudtak spórolni a korábbi magas fűtésszámlán. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában