Előadások

2023.10.13. 19:00

Az átalakuló energiahasználat gazdasági hatásait elemezték a jászsági konferencián

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Jászberényi Campusán pénteken tartott fórumon többek között a válság geopolitikai okaival, a hazánkat érintő energetikai kérdésekkel is foglalkoztak az előadók.

Illés Anita

Dr. Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a magyar energiaellátás jelenéről és jövőjéről beszélt a konferencián

Fotó: Pesti József

Napjaink egyik legnagyobb kihívása a mindenkit érintő energiaválság és energiaár drágulás, mely a lakosságot, a vállalkozásokat és az önkormányzatokat is eddig nem tapasztalt nehézségek elé állítja. Nem véletlen, hogy a Jászsági Menedzser Klub Egyesület ötödik Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferenciáján az átalakuló energiahasználat gazdasági hatásai kerültek fókuszba. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Jászberényi Campusán pénteken tartott fórumon többek között a válság geopolitikai okaival, a hazánkat érintő energetikai kérdésekkel is foglalkoztak az előadók.

A Jászsági Menedzser Klub Egyesület a térség gazdasági fejlődése érdekében ismét fórumot teremtett a gazdasági szereplők és önkormányzatok együttműködésének erősítésére, az információcserére és közös gondolkodásra. A koronavírus-járvány okozta válság után az orosz-ukrán háború és annak negatív gazdasági és energiaellátási következményei mindenkire hatással vannak, ezért az ötödik Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferencián a témában széles látókörrel rendelkezdő szakemberek közreműködésével az átalakuló energiahasználat gazdasági hatásait elemezték a résztvevők. 

A jubileumi rendezvényen dr. Rédei István, az egyesület elnöke köszönetet mondott a konferencia fővédnökének, védnökeinek és támogatóinak, majd a téma fontosságára hívta fel a figyelmet. A szervezők célja, hogy a közös eszmecsere során a vállalkozásokat érintő energetikai kérdésekben megoldási lehetőségeket, irányokat találjanak. Budai Lóránt polgármester kiemelte az önkormányzat szerepét az energiahatékonysági fejlesztések területén. 

A Jászság, illetve a vármegye gazdasága a folyamatosan fejlődő vármegyék közé tartozik. A Jászság munkanélküliségi mutatója 3,6 százalék, ami sokkal alacsonyabb a vármegyei, sőt az országos átlagnál is. A vármegye gazdasági fejlődésének több mint hetven százalékát a Jászság teszi ki

– mutatott rá köszöntőjében dr. Berkó Attila főispán. Kitért a térségben jellemző munkaerőhiányra, a vármegyét érintő energetikai fejlesztésekre is. 

A rendezvény fővédnöke dr. Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a konferencia nyitóelőadásában a magyar energiaellátás jelenét és jövőjét elemezte. Ehhez elsőként átfogó képet adott az energiaválság geopolitikai hátteréről. Hangsúlyozta, hogy Magyarország helytállt az energiaválság alatt, hazánkban a 2023/24-es fűtési időszakban is garantált az ellátásbiztonság és a megfizethető energia. A válságok természetükből adódóan hullámokban érkeznek, ezért továbbra is készenlétben kell állni. Az államtitkár részletezte, hogy a modern magyar energiapolitika hármas elvét követve makro-, illetve lakossági szinten milyen törekvések vezetnek az energiafüggetlenség irányába.

Az átalakuló energiahasználat gazdasági hatásaira fókuszált a jubileumi konferencia
Fotó: Pesti József

A nyitóelőadást követő első blokkban a hazánkat érintő energetikai kérdések kerültek középpontba, míg a konferencia második részében helyi cégek vezetői saját tapasztalataikkal és szakmai tudásukkal igyekeztek segítséget nyújtani az energiaválság leküzdéséhez. A tanácskozáson szó volt egyebek mellett a meglévő energia hatékonyabb felhasználásáról, az alternatív lehetőségekről és technológiai fejlesztésekről, valamint a térségfejlesztés és az agrárium jövőjéről is. Az elhangzottakra reflektálva Pócs János a térség országgyűlési képviselője reményét fejezte ki, hogy összefogással, további fejlesztésekkel a Jászság megerősödve kerül ki a válságból.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában