Irány a sereg!

3 órája

Szeretem, megvédem! – jelentette ki a sportmezt mundérra váltó Szabó Márton szolnoki evezősbajnok

Október 12-én, szombaton Székesfehérváron egy stadionnyi tartalékos katona tesz esküt. Ők zömében az ez év június közepén Szeretem, megvédem! jelmondattal indult területvédelmi tartalékos kampány keretében léptek a Magyar Honvédség kötelékébe. Hogy milyen fontos is mindaz, mit tesznek, arról a Szoljon.hu-nak Szabó Márton honvéd, a Magyar Honvédség Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred vitéz Horgos Dezső 68. Területvédelmi Zászlóalj tartalékos katonája, szolnoki evezősbajnok beszélt, aki maga is tartalékos szolgálatot vállalt.

Mészáros Géza

– Nem minden fiatalból lesz katona, de azoknak, akikben van egy kis érzék, akik szeretnének lőni vagy helikopterrel utazni, a Magyar Honvédségben van a helyük. Mindezt dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke hangoztatta a „Szeretem, megvédem!” kampányról, mely a tartalékos szolgálatot népszerűsíti.

tartalékos szolgálat
Szeretem, megvédem! Tartalékos szolgálatot vállalt és nemsokára szerződéses katona lesz a szolnoki Tisza Evezős Egylet színeiben egykoron sportoló Szabó Márton evezős
Forrás: Magyar Evezős Szövetség

– Nyilvánvaló, hogy az anyagiakkal vonzóbbá tehető a jelentkezés, de szerintem kell hozzá belső elhivatottság, egészséges kíváncsiság, kitartás és kalandvágy is, mert ez egy óriási kaland a fiatalok számára – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes.

– A magyar emberek biztonságát az erős nemzeti haderő mellett a NATO garantálja – szögezte le Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, hozzátéve, hogy Magyarország folyamatosan és maradéktalanul teljesíti a NATO-tagságból fakadó kötelezettségeit. A miniszter kiemelte: sokan vannak, akikben megérett a gondolat, hogy cselekedni szeretnének Magyarországért, ezért döntöttünk úgy, hogy hét területvédelmi ezredbe toboroz tartalékosokat a Honvédelmi Minisztérium. Életre szóló tapasztalatot, kiképzettséget, közösséghez tartozást, valamint anyagi megbecsülést kínál a honvédség a belépőknek.

Szeretem, megvédem! Így vállalt tartalékos szolgálatot a Szolnokon született Szabó Márton evezősbajnok

– Engem elsősorban nem az anyagiak motiváltak, amikor jelentkeztem tartalékos katonának – szólaltattuk meg Szabó Márton honvédet, a Magyar Honvédség Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred vitéz Horgos Dezső 68. Területvédelmi Zászlóalj tartalékos katonáját.

Szabó Márton nem ismeretlen a hazai, de a nemzetközi nyilvánosság előtt sem. A huszonöt éves, Szolnokon született fiatalember egykoron a szolnoki Tisza Evezős Egyletben, majd egyetemi évei alatt az MTK Budapest színeiben sportolt. Többszörös magyar bajnok, U23-as Eb-győztes és bronzérmes, világbajnoki negyedik helyezett evezős, ergométeres magyar bajnok, 2020-ban az év evezősének választották.

– A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen testnevelő, gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanárként tavaly diplomáztam, de nem éreztem indíttatást a tanári pálya iránt. Végzős évem viszont a katonai pálya vonzásában telt. Izgalmasnak tartom ezt a hivatást, úgyhogy a tartalékos státuszomat hamarosan szerződéses katonai szolgálattá is átváltom – foglalta össze a szolnoki-fővárosi evezős, hogy miért döntött úgy, hogy számára: „Irány a sereg!”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában