Országos Haditorna Verseny

3 órája

Az Országos Haditorna Verseny térségi kadétjai Szolnokon csatáztak az akadályokkal – galériával, videóval

A szerda hajnali eső jócskán feláztatta a földet a Jászkunságban. Ám a sáros talaj sem tántorította el az Országos Haditorna Verseny Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei fordulójának résztvevőit, akik szerdán a Szolnokon települt MH Kiss József 86. Helikopterdandár sportpályáján versengtek egymással.

Mészáros Géza

A több mint egy évtizedes múltra visszatekintő Országos Haditorna Versenyt idén is meghirdette a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség. A verseny elsődleges célja a sport és az egészséges életmód népszerűsítése, a honvédelmi nevelés, ezeken keresztül pedig a Magyar Honvédség társadalmi elfogadottságának erősítése.

Országos Haditorna Verseny
A középiskolás diákok négyfős, lányokkal és fiúkkal egyaránt tarkított vegyes csapatokban mérték össze felkészültségüket
Fotó: Mészáros János

– Hazafiasság, hűség, bátorság és elszántság. Ezen pozitív emberi tulajdonságok kísérjenek benneteket az akadálypályákon! – köszöntötte a jelenlévőket eképpen dr. Katona Károly, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója, a Területi Védelmi Bizottság általános elnökhelyettese, majd dr. Bali Tamás dandártábornok, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnoka hivatalosan is megnyitotta az Országos Haditorna Verseny vármegyei fordulójának ez évi résztvevőit.

Rövid bemelegítés után a közel húsz vármegyei csapat – akikhez minden évben, így ebben az esztendőben is csatlakoztak az abonyi Kinizsi iskola kadétjai – nekifogtak a versenyállomások teljesítéséhez. A vármegyei fordulókon induló középiskolás diákok négyfős, lányokkal és fiúkkal egyaránt tarkított vegyes csapatokban mérték össze felkészültségüket. A tizenéves múlttal rendelkező, középiskolásoknak szóló verseny rendre a honvédelemhez köthető számokból áll. A fiatalok, mint mindig, ezúttal is kipróbálhatták magukat különböző, a honvédelemhez kapcsolódó sportos versenyszámokban, mint például fegyveres váltófutás, kézigránát-dobás, távbecslés, elsősegélynyújtás.

Az Országos Haditorna Verseny döntőjét Balatonkenesén rendezik

A diákok a versenyszámok közötti pihenőidő alatt feltehették kérdéseiket a toborzóknak, miszerint milyen továbbtanulási, képzési, szolgálatvállalási lehetőségeket kínál napjainkban a Magyar Honvédség. Az Országos Haditorna Verseny egyébiránt évről évre egyre népszerűbb a fiatalok és a középiskolák körében.

Tavaly országosan 260 iskolából 340 csapat 1360 diákja vett részt az eseményen. Vannak iskolák, kadétok, diákok, akik évről-évre visszatérnek a megmérettetésre, de a verseny történetében arra is volt nem egy példa, hogy egy fiatal a haditornaversenyen „találkozott” először a Magyar Honvédséggel, majd tanulmányai befejezése után a katonai pályát választotta hivatásul.

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei forduló végeredményéről a toborzásért is felelős MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság helyi irodája fog tájékoztatást adni. Annyi bizonyos, hogy a győztes csapat jövőre a hagyományosan Balatonkenesén megrendezendő országos döntőben fogja térségünket képviselni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában