Horgászat

1 órája

Különös halfaj ficánkolt a horgon: idegenhonos állatot fogtak a Tisza-tóban

Ilyen állattal eddig még nem találkoztak a térség horgászai? Idegenhonos halfajt fogtak a Tisza-tóban, Tiszafürednél.

Rózsa Róbert

Alaposan meglepődött bizonyos O. Z., aki még augusztusban, fiával együtt pecázott Tiszafüreden, a Kormorán kikötőnél. Épp csontkukaccal csalizva horgásztak, amikor kapásuk volt, és egy különös állatot húztak ki a vízből. Utóbb derült ki, hogy egy idegenhonos halfaj ficánkolt a horgon.

idegenhonos hal, hal, csupasztorkú géb, Tisza-tó, Tiszafüred
Már a Tisza-tóig is eljutott a Szolnoknál már megjelent különös, idegenhonos halfaj
Fotó: Haltanitársaság.hu

O. Z. ugyanis lefotózta a furcsa jövevényt, amelyet ő az elsősorban hazánktól keletre előforduló csupasztorkű gébnek vélt. A felvételt bekülde a Magyar Haltani Társaságnak. Utóbbi a fotó elemzéséből arra jutott, az állat valóban gébféle.

Az idegenhonos halfaj már a Tisza-tóban is megjelent

Honlapjukon azt írták, a száj hasítéka ferde, a  szájszöglete a hátsó orrnyíláson túlér, de a szem elejének vonalát nem éri el, a test oldalának középvonalát egy vaskos, szaggatott részekből álló sötét sáv díszíti, valamint a kopoltyúfedőt és a tarkót is apró pikkelyek borítják, ami alapján a hal egy folyami géb (Neogobius fluviatilis).

Kiemelték, akárcsak a többi gébféle, ez a faj is idegenhonos hazánkban, visszaengedésük tilos.

Meghatározásukban sokat segít – írták – a tapadókoronggá összenőtt hasúszó lefényképezése alulról. Ugyanis ennek mérete és alakja szintén fontos határozóbélyeg.

Rámutattak, a csupasztorkú gébet a Tisza-tóból egyelőre nem mutatták ki, a Tisza hazai szakaszán elsőként 2018-ban, a Körös torkolatánál találták meg, 2019-ben a Körösben, majd a Hortobágy-Berettyóban is észlelték a jelenlétét. 2023-ban már Szolnokon és Csataszög közelében is előkerült.

Utóbbi – emelték ki – a Körös-torkolattól több mint 100 folyamkilométerrel esik följebb. Az előfordulási adatok alapján pedig a csupasztorkú géb terjeszkedése töretlen, és tovább folytatódik a Tisza-tó irányába.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában