Videóval és galériával

2 órája

Maga alá temetett egy uszályt a partfal Tiszabőnél, elárasztotta a roncsot a víz

Ma már senki sem ismeri annak az uszálynak a nevét, amely Tiszabőnél merült félig hullámsírba sok-sok évvel ezelőtt. A rozsdás maradványok azonban jól mutatják, milyenek is a hajóroncsok a Tiszában.

Mészáros János

Még mindig több hajóroncs is kilátszik a Tisza alacsony vízállásánál a Jászkunságban. Tiszabőn szárazon is megközelíthető egy rozsdás hajóroncs. A partoldalba ékelődött maradványokból még ma is kivehető az egykor monumentális méretű jármű alakja. A nehezen megközelíthető helyszínen kirajzolódik, milyenek is a hajóroncsok a Tiszában.

hajóroncsok a Tiszában
Tiszabőn szárazon is megközelíthető egy rozsdás hajóroncs
Fotó: Mészáros János

Különleges látványosságnak számítanak a hajóroncsok a Tiszában

Régebben, jó tíz évvel ezelőtt egy szervezett csónakázás során látogattuk meg a roncsot, ami azóta sokat kopott a közelben élő fémgyűjtők tevékenysége miatt. Akkor a következőket írtuk: A környékbeliek Tiszabőnél is találkozhatnak hajóronccsal, sokáig biztosan komoly látványosságnak számított az a ma már ismeretlen nevű uszály, amelyet annak idején valószínűleg partvédelmi céllal süllyesztettek el későbbi helyére. A roncs aztán persze úgy járt, mint sok hasonló társa. Idővel szépen elkopott, sorra tűntek el róla a dolgok, ahogy gyors kezek elbontották. Az elsüllyedt hajó hiányzó darabjai ma már ki tudja, merre lehetnek.

Képeink és videónk is alátámasztja, hogy a helyzet nem sokat változott az elmúlt években. A roncs ma is kísérteties némaságba burkolózva, elhagyatottan hever a folyóba süllyedve a part mentén. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában