Országos szűrőprogram

2 órája

Szűrőkamion érkezett Szolnokra, ötvenféle vizsgálatra van lehetőség a Kossuth téren – videóval galériával

Megérkezett Szolnokra az a mobildiagnosztikai központ, melyben ötvenféle egészségügyi vizsgálatra nyílik lehetőség. A 20 méter hosszú szűrőkamion Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának keretében járja az országot, a programban, mely 15 éve indult, eddig már 800 ezer magyar ember vett részt. Szolnokon a Kossuth téren délután 4-ig várják az érdeklődőket.

Molnár-Révész Erika

Reggel 9 óra előtt már a Kossuth téren állt az a 20 méter hosszú szűrőkamion, melyben ötvenféle vizsgálatra van lehetőség. Mivel nem először járt a mobil szűrőállomás a vármegyeszékhelyen, sokan már a helyszínen várták hogy részt vegyenek a vizsgálatokon.

szűrőkamion Szolnok
Szolnokon a Kossuth téren fogadja az érdeklődőket az a 20 méter hosszú szűrőkamion, melyben ötvenféle vizsgálatot is el lehet végeztetni
Fotó: Kiss János

– Nagyon örülök annak, hogy ilyen átfogó vizsgálatot el lehet végeztetni. Nem konkrét szűrésre jöttem, általánosságban szeretném felméretni az egészségügyi állapotomat – mondta Gonda Judit.

– Leginkább a szemvizsgálat érdekel, de a testzsír százalékra is kíváncsi vagyok. Nagyon hasznosnak tartom ezt a programot, én már harmadjára vagyok itt– válaszolta kérdésünkre Búcsú Gyula, aki éppen azt az egészségügyi kérdőívet töltötte ki, melyet a vizsgálatok előtt kapnak meg a helyszínen a résztvevők.

– Nekem egy ilyen szűrőprogramon derült ki néhány éve, hogy a csontritkulásom van, azóta gyógyszert szedek rá – mondta a vizsgálatok hasznosságával kapcsolatban Eszenyi Józsefné. Nem csak ők, Magyarországon több százezer ember vett részt a 15 éve indított, Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja nevű kezdeményezésben. 

A szűrőkamion Magyarország legnagyobb mobildiagnosztikai központja

– Mára több, mint 2700 helyszínnél jár az országos szűrőprogram, több, mint 10 millió vizsgálatot végeztünk el, és 800 ezer magyar állapolgár vett részt benne 15 év alatt. Mögöttem áll Magyarország legnagyobb mobildiagnosztikai központja, melyben idén most már 50 féle vizsgálatra van lehetősége a látogatóknak, például kardiológiai vizsgálatokra, szemészeti, vagy laborvizsgálatokra. A cél az, hogy minden látogató átfogó képet kapjon saját egészségügyi állapotának alakulásáról – tájékoztatott a helyszínen Dankovics Gergely programigazgató.

Számos életmódpont, és látványos bemutatók is várják az érdeklődőket

Mint elmondta, a szűrővizsgálatok mellett ezen a napon közel 20 életmódpont várja az érdeklődőket, mint rendőrségi prevenciós programok, gondosóra regisztrációs lehetőség, és látványos anatómiai bemutatók. A program megnyitóján részt vett dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő is.

– Az az áldozatos munka, melyet a programban dolgozó szakemberek végeznek, mindannyiunk egészségét szolgálják. Mondom ezt akkor is, amikor egy olyan városban vagyunk, ahol rendszeresek a szűrővizsgálati lehetőségek, például a Tiszta Szívvel Szolnokért! program, a Családi Egészségnap, vagy a civil közösségek szerveződése. A mi szakembereink, ha hívják őket önzetlenül, szeretettel mennek szűrővizsgálatokat tartani. Azért dolgoznak, hogy lehetőségünk legyen minél több évet egészségben megélni – mondta köszöntőbeszédében az országgyűlési képviselő.

Több százezer idős számára nyújt biztonságot a gondosóra

Az eseményen kiemelt hangsúlyt kap a Gondosóra program is, melyre a helyszínen is lehet regisztrálni.

– Ahogy elhangzott, az egészség nagyon fontos, dolog, emellett a biztonság is. Ezt nyújtja a Gondosóra program. Több, mint 22 ezer esetben igazolhatóan a gondosórán keresztül történt olyan típusú segítségkérés, amely életmentéshez vezetett. Emellett, több, mint 330 ezer esetben egyéb, más esetben nyújtott segítséget a 24 órában elérhető diszpécser központunk. Azt tudom kérni és javasoni, hogy a szűrővizsgálatok mellett regisztációra is lehetőség van – mondta dr. Juhász Roland Gondosóra program vezetője.

Hozzátette, ma már több, mint 670 ezer felasználója van a programnak, és bővült egy telefonra letölehető applikációval is, ami a gondosóra üzemképességét, töltöttségét jelzi, szöveges üzenet formájában tájékoztatást nyújt vészhívások esetén. 

A szűrőkamion és a programok délután 16 óráig várják az érdeklődőket a Kossuth téren.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában