2021.12.30. 15:25
Csábít az asztal, de tartsuk a mértéket!
Ünnepekkor hajlamosak vagyunk megfeledkezni étkezési szokásainkról, ami utólag megannyi kellemetlenséggel járhat.
Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com
Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock
A rengeteg különféle étel és ital nagyon csábító a karácsonyi asztalon és az azt követő néhány napban is, azonban az év végi kicsapongásnak, felborított étkezési szokásoknak, túlzott alkoholfogyasztásnak, valamint a kevesebb mozgásnak negatív hatásai lehetnek. Hogy miként őrizhetjük meg a vonalainkat és tarthatjuk fenn a jó közérzetünket az ünnepek idején, arról Kass Amália tószegi fitneszedzőt kérdeztük.
– Ilyenkor fokozottan oda kell figyelni az inzulinérzékenységre – szögezte le már az elején Kass Amália tószegi fitneszedző.
Így az nem célravezető, ha valaki bejglivel indítja a napot.
– Sokszor említem emellett a mértékletességet, ami valójában a leglényegesebb. Ha mindig ez lebeg a szemünk előtt, akkor nem kell megvonnunk magunktól egyetlen kedvenc ünnepi ételünket sem. Ugyanakkor jó célt szolgálhat a mentes víz és a főzött tea is, hiszen a sok folyadék előnye, hogy eltelít, és segíti az emésztést.
A szakértő arra is rávilágított, hogy ebben az időszakban érdemes pár alapvető élelmiszert lecserélnünk.
– A hozzávalók leváltásával sokat javíthatunk a helyzeten, gondolok itt a teljes kiőrlésű liszt használatára, a cukormentes üdítőkre és az eritritre, mely kimondottan jól helyettesíti a cukrot. Illetve jó tanácsként tud az is szolgálni, hogy minden nap mozogjunk egy kicsit, például sétáljunk a hangulatos esti fényekben.
Azonban ha már bekövetkezett a „baj”, és felpuffadtunk, illetve gyomorrontásunk van, igyunk egy jó nagy pohár citromos vizet, mely tisztítja a májat és a vesét, valamint kitűnő kalcium-, magnézium- és káliumforrás.
A tanácsadó megosztotta hírportálunkkal egyik saját fejlesztésű receptjét, a fitt ragacsos aranygaluska névre hallgató finomságot, mely kifejezetten jó választás lehet az ünnepek alatt az édesszájúak számára.
– A tésztához mindössze 30 gramm darált zabpehelyre, 1 egész tojásra, 1 tojásfehérjére, 15 gramm vízre, 2 gramm útifűmaghéjra és 10 gramm vaníliacseppre van szükségünk. A hozzávalókat egy hőálló tálban összekeverjük, majd két percre a mikróba helyezzük. A tésztát hagyjuk kihűlni, majd galuskát szaggatunk belőle, tejbe mártjuk, és eritrites – cukorhelyettesítő – dióba forgatjuk. Egy sütőpapírral bélelt kis formába, egymás mellé helyezve, előmelegített sütőben összepirítjuk. A tetejére csurgatott vaníliasodóhoz 20 gramm zsírszegény joghurtra, 15 gramm vaníliaízű fehérjeporra és egy kicsi vízre van szükségünk – árulta el Kass Amália.