Magyar Turisztikai Ügynökség

2024.07.04. 14:35

Élénkül a kínai beutazó turizmus Magyarországon és Európában

Egyre jobban élénkül a kínai beutazó turizmus Magyarországon és Európában – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója az Európai Unió Tanácsa soros magyar elnökségének nyitányaként az MTÜ által megrendezett Európa–Kína Turizmus Dialógus sajtótájékoztatóján Budapesten, írja az MTI.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Könnyid László elmondta: a rendezvény arra hivatott, hogy felgyorsítsa a turizmus helyreállását Európa és Kína között, emellett turisztikai párbeszédet indít a kormányzatok és a szakmai szereplők között. A közel 250 kínai és uniós szakember részvételével megrendezett szakpolitikai konferencia fókuszában emellett az adatvezérelt ágazatirányítás és a digitalizáció áll.

Kiemelte: tavaly több mint 110 ezer kínai vendég több mint 305 ezer vendégéjszakát töltött el Magyarországon, utóbbi háromszoros, előbbi négyszeres növekedést jelent az előző évhez képest. Idén eddig 76 ezer kínai turista több mint 210 ezer vendégéjszakát töltött el hazánkban, ami régiós összevetésben kedvező adat – mondta a vezérigazgtaó, hozzátéve: minden esély megvan arra, hogy az év egészében minden mutató felülmúlja majd a járvány előtti 2019-es szintet.

Az eredményekhez hozzájárul, hogy már hét kínai városból heti 21 járat hozza a kínai turistákat Budapestre, ezzel a régióban a legtöbb járat érkezik Kínából a magyar fővárosba. Az Európai Utazási Bizottság (ETC) elemzése szerint a kínai turizmus visszaépülése Európában azért halad lassabban, mert a légijáratok gyakorisága még nem érte el a járvány előttit – jegyezte meg.

Kitért arra, hogy a konferencián európai és kínai turisztikai szakemberek közösen arra keresik a választ, mit lehet tenni a piacnyitás után a beutazó turizmus minél gyorsabb visszaépülése érdekében. Megvizsgálnak jó gyakorlatokat, digitális technológiákat és minden eszközt, amely alkalmas a turisztikai visszaépülés gyorsítására.

Közölte azt is, hogy a magyar EU-elnökség alatt az MTÜ látja el az uniós turisztikai szakpolitikával kapcsolatos feladatokat, egyebek mellett a munkacsoportokban, vagy konferenciákon.

Miguel Sanz, az Európai Utazási Bizottság (European Travel Commission- ETC) igazgatóságának elnöke szerint a tanácskozásnak kiemelt szerepe van, mert Kína és Európa kölcsönösen fontos turisztikai küldőpiacai egymásnak. Európában tavaly 700 millió nemzetközi utazást regisztráltak, ez a világ teljes turisztikai forgalmának több mint 50 százaléka. Annak érdekében, hogy Európa megőrizze a vezető szerepét a világ turizmusában, koncentrálnia kell az egyik legjelentősebb küldőpiacra, Kínára – hangsúlyozta. A tanácskozás hozzájárul az Európa–Kína közötti turisztikai forgalom fellendüléséhez – vélekedett.

Az ETC Európa nemzeti turisztikai szervezeteit képviseli, jelenleg 36 tagszervezete van. Az eseményt a Nemzetgazdasági Minisztérium és az MTÜ a kínai világszervezettel, a World Tourism Alliance-szel és az ETC-vel együttműködésben szervezi meg. A rendezvény célja, hogy párbeszédre invitálja a turisztikai szektor legmagasabb szintű hivatalnokait, az Európai Unió tagországai és más európai országok képviselőit, valamint a WTA által delegált magasrangú kínai szakembereket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában