Vélemények

2024.06.28. 11:25

Magyar válogatott: Maradt némi hiányérzet, de folytassuk az utat, jó irányba indultunk!

Nemzeti csapatunk sorsa szerdán este megpecsételődött, miután Portugália 2–0-ra kikapott Georgiától, így nemzeti együttesünk kiesett a németországi Európa-bajnokságról. A magyar válogatott teljesítményéről négy korábbi NB I-es játékost, Lengyel Bélát, Koncz Zsoltot, Tömösvári Bálintot és Ruskó Zsoltot kérdeztük.

Kovács Levente

A szurkolói elvárásokkal szemben a magyar válogatott csapatának már a csoportkörben véget ért a németországi Európa-bajnokság. Svájc és Németország ellen kikaptak a mieink, és bár Skóciát drámai körülmények között legyőztük, ez mégsem volt elég a továbbjutáshoz, hiszen az ötödik legjobb csoport harmadikként végeztünk, miután Anglia 0–0-s döntetlent játszott Szlovéniával, Portugália pedig 2–0-ra kikapott Georgiától. Nemzeti csapatunk teljesítményéről pedig négy – vármegyénkhez köthető – korábbi NB I-es játékost kérdeztünk.

magyar válogatott, Európa-bajnokság, labdarúgás
A csoportkör jelentette a végállomást a magyar válogatott számára az Európa-bajnokságon
Fotó: Szabó Miklós/ Nemzeti Sport

Hogyan értékelik vármegyénk labdarúgói, edzői a magyar válogatott teljesítményét a labdarúgó-Európa-bajnokságon?

Lengyel Béla, a Szolnoki MÁV FC jelenlegi labdarúgója, edzője:

– Természetesen szurkoltam a válogatottnak, összességében pedig elégedett vagyok a teljesítménnyel. Alapvetően szerintem jutalomjátékként kellett volna felfogni, hogy szerepelhetünk az Eb-n. Olyan csapatoktól kaptunk ki, amelyek magasabb polcon vannak nálunk, ami meg nyerhető meccs volt, azt sikerült behúzni. A Svájccal szembeni meccs után – ahogy Marco Rossi is mondta – maradt mindenkiben hiányérzet, bátrabb játékot vártunk a csapattól, magasabban védekezéssel és a párharcokba is jobban bele kellett volna állni. A játék képe nem nézett ki jól, de úgy gondolom, hogy ilyen arányban is megérdemelten nyertek a svájciak. A németek ellen már jobban néztünk ki, ha egy kicsi szerencsénk van, akkor egy szorosabb eredmény is alakulhatott volna. Skócia pedig ugyan többet birtokolta a labdát, de amilyen munkát belerakott a csapat abba meccsbe, teljesen megérdemelt győzelmet arattunk.

 Úgy gondolom, reális képet mutat az eredmény, sok összetevős volt a továbbjutásunk képlete, matekozni kellett, hogy kitől milyen eredmény lett volna számunkra kedvező.

 – Sajnálom, hogy kiesés lett a vége, jót tett volna Magyarországnak és a hazai focinak is, ha legalább még egy kört tudunk menni, de ez most sajnos így alakult.

Koncz Zsolt, korábbi NB I-es játékos, a Martfűi LSE jelenlegi vezetőedzője:

 – A Svájc elleni első félidőben nyújtott játékunk nem nézett ki jól, de összességében nem nyújtottunk rossz teljesítményt. Sajnálom, hogy nem sikerült a továbbjutás, pedig megérdemelték volna a fiúk, nem vallottak szégyent, ellenben mondjuk azokkal a topcsapatokkal – gondolok itt az angolokra vagy a portugálokra –, amelyek jóval képességeik alatt teljesítettek és nekik köszönhetően mi például kiestünk. A profi labdarúgásban nüanszok döntenek, így egy-egy hiba is döntő lehet, mint ahogy azt láttuk a svájciak ellen is. Németország első gólja szerintem szabálytalan volt, ha azt nem adja meg a játékvezető, akkor egy szorosabb mérkőzés is lehetett volna. A magyar válogatott mindent megtett, évről évre fejlődik és kihozza magából a lehető legtöbbet. 

Jó úton jár a csapat, büszkének kell lennünk rájuk, hogy kijutottak az Eb-re és biztos vagyok benne, hogy sok örömet okoznak még nekünk, akkor is, ha ezt a kiesést jelen pillanatban rosszul éljük meg.

Tömösvári Bálint, a Marco Rossi által vezetett Budapest Honvéd bajnokcsapatának tagja, jelenleg a Veszprém labdarúgója:

– A válogatott az utóbbi időben felépítette magát, az eredményeiknek köszönhetően pedig az elvárás is megnövekedett a csapattal szemben. Az Eb-n is folyamatos fejlődést láttunk az együttestől, Svájc ellen az első félidőben nem azt a teljesítményt kaptuk, amit megszoktunk, így sajnos megérdemelten szenvedtünk vereséget. Németországgal szemben kicsit érződött a hazai pálya előnye, de a játékban már észre vehető volt a javulás, Marco Rossi több helyen is változtatott, reagált az első meccsen látottakra. A skótok ellen az első félidőben taktikai csata folyt a pályán, kiegyenlített meccs volt. 

Ami pozitívum a válogatottal kapcsolatban, hogy míg korábban általában mi kaptuk az utolsó percekben a gólokat, addig az utóbbi időben mi szerezzük azokat, így volt ez Skócia ellen is, amivel megnyertük a találkozót, és maradt esély a továbbjutásra.

 – Sajnos ez elmaradt, mert az angolok és a portugálok összecsapásán is borult a papírforma, de összességében jó érzés, hogy már nem elégszünk meg a kijutással, hanem nagyobb céljaink vannak. Rossi az Európa-bajnokság után elmondta, hogy egy másodpercét nem élvezte a tornának, ez annak is köszönhető, hogy az idáig vezető út mondhatni tökéletes volt, az Eb-n nyújtott teljesítmény viszont nem volt az, emiatt is lehetett benne hiányérzet. A szövetségi kapitány remekül menedzseli a keretet, igyekszik minél többeknek lehetőséget biztosítani, azért viszont meg kell dolgozni kőkeményen, mert ajándék perceket sosem ad. Itt lehet említeni Szalai Attilát vagy Csoboth Kevint, előbbi kevés játékperce ellenére lehetett ott az Eb-n, illetve Csobothnak sem volt jó szezonja, de mégis pályára léphetett, Skócia ellen pedig a meccset is eldöntötte. Kialakult egy olyan közeg a válogatottnál most, ahol mindenki jól érzi magát, és úgy gondolom, jó úton jár a magyar labdarúgás, a jelenlegi helyzetre lehet építkezni és tovább fejlődni.

Ruskó Zsolt, korábbi NB I-es játékos, a Rákóczifalva SE jelenlegi vezetőedzője:

– Már az nagy dolog, hogy zsinórban háromszor kijutottunk az Európa-bajnokságra, ráadásul ezúttal csoportelsőként tettük mindezt. Az utóbbi idők eredményei bizakodóvá tették a szurkolókat, sajnálom, hogy végül nem jött össze a továbbjutás. A Svájc elleni első félidő volt más a megszokott teljesítménytől, így végül kikaptunk. Németországgal szemben úgy gondolom, hogy rendben volt a játék, és reális eredmény született, még annak ellenére is, hogy az utóbbi időben nem kaptunk ki a németektől, de az inkább a bravúrkategória volt. Az utolsó, a skótok elleni egy brusztolós meccs volt, amelyet sikerült megnyerni az utolsó pillanatban.

 Ezt követően viszont számolgatnunk, matekoznunk kellett, egy darabig jól is alakultak az eredmények, de aztán sem az angolok, sem a portugálok nem tettek nekünk szívességet. Nem volt szimpatikus a játékuk, de haragudni sem lehet rájuk, hiszen tartalékoltak a kieséses szakaszra.

– Úgy gondolom, van egy jó kezdőcsapatunk, amelynek a nagy része külföldi bajnokságokban kap rendszeresen lehetőséget, de nincsenek minőségi cseréink, hiszen az NB I nem tud erre a szintre játékosokat termelni. Erre ugyan Csoboth Kevin rácáfolt a skótok elleni győztesgóljával, de bízunk benne, hogy a jövőben minél több ilyen játékos lesz és a következő világbajnokságra is sikerül kijutni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában