2019.07.08. 12:58
Nem kell több eldobható evőeszköz (videó)
Mi is tehetünk a műanyagáradat ellen: készítsünk ehető kanalat otthon! Finom, egészséges és környezetkímélő megoldás.
Forrás: Shutterstock
Már sok jó szándékú ember gondolkozik a súlyos probléma megoldásán: hogyan és mivel lehet kiváltani ezt a kényelmes ám pusztító anyagot – a Ripost összegyűjtötte a legjobb ötleteket.
A pet palackok irtózatos mennyisége mellett főként a műanyag evőeszközök áradata fenyegeti Földünket. Ennek kiváltására újító, kísérletező cégek már ki is fejlesztettek 100%-ban lebomló evőeszközöket.
Mivel az eldobható evőeszközök legnagyobb felhasználói a gyorséttermek és a repülőtársaságok, épp ezért termékeikkel elsősorban őket célozták meg. Már van is légitársaság, amelynek járatain bambuszból készült evőeszközöket szolgálnak fel az ételek mellé.
Egy indiai házaspár elindította a változást a műanyagmentes jövő felé. Kifejlesztette az első elbomló, sőt ehető evőeszközt. Ennél még biztatóbb a hír, hogy már a tömeggyártását is elkezdte. Kölesből, rizsből, búzából készül, vegán élelmiszernek minősül.
Előnyei:
A fő alapanyaga a köles, melynek különleges tulajdonsága, hogy magába szívja és megtartja a vizet.
Használat után el is rágcsálható.
3 ízben gyártják: édes, savanyú és natúr.
Míg egy műanyagból készült evőeszköz tele van mérgező alapanyagokkal, ez még tartósítószert vagy adalékanyagot sem tartalmaz. Sőt, tápanyagdús, egészséges élelmiszer, melynek elfogyasztása ajánlott
Étkezés után eldobva 4-5 nap után magától elbomlik.
A saját csomagolásában ellenben 2 évig is eltartható!
Különleges tulajdonsága még, hogy forró és hideg folyadékban sem olvad el használat közben. Nem törik, nem reped.
És a bónusz: a gyártása ugyanannyiba kerül, mint a műanyagé, darabonként 2 cent.
Nem kell arra várnunk, hogy hozzánk is megérkezzen ez a zseniális termék. Otthon is elkészíthetjük az ehető kanalakat. Ezeket természetesen inkább akkor vetjük be, ha kirándulni megyünk, vagy a pár napos túrára nem szeretnénk fém evőeszközt cipelni.
Sajtos kanál salátához, levesekhez
Hozzávalók:
2 csésze reszelt cheddar sajt
4ek sótlan vaj
1tk só
1 csésze liszt
kb.2ek jéghideg víz
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=n2u4p7awZa0
Elkészítés:
Szórjuk egy keverőtálba a sajtot, vajat, sót. Konyhai robotgéppel keverjük simára. Adjuk hozzá a lisztet, azzal is kavarjuk át. A vizet apránként hozzáadva, dolgozzuk össze. Egy lisztezett deszkára borítva, osszuk ketté. Formáljunk belőle két lapos hengert, és tegyük a hűtőbe 30 percre. A kinyújtott lapból, a ráhelyezett kanál körvonalát követve vágjunk ki kanálformákat. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektessünk hasra annyi fém kanalat, amennyit majd sütni szeretnénk. Helyezzük rájuk a tésztából alakított kanalakat. Toljuk a 160 Celsiusra előmelegített sütőbe 25 percre.
Müzlis kanál
Hozzávalók:
1 csésze granola
1ek sótlan vaj
1ek méz
2ek világos barna cukor
Elkészítés:
Egy konyhai robotban zúzzuk szét a granolát. Olvasszuk a vajat egy serpenyőben. Adjuk hozzá a mézet, majd a cukrot. Kevergetve olvasszuk fel. Szórjuk bele a granolát, pirítsuk meg. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektessük lefelé fordítva a kanalakat. Burkoljuk be őket egyenként alufóliába. Spricceljük meg sütőolajjal, majd fektessük őket vissza a hátukra. Az előkészített tésztát tömjük a kanál fejébe, és tapasszunk belőle a nyelére is. Toljuk a fagyasztóba 30 percre. Egyenként készítsünk alufólia teknőt a kanálhoz, és 180 fokon süssük 10 percig. Ha kész, emeljük ki a fóliából, és tegyük hűtőbe 20 percre.