2019.01.30. 19:41
A mezőny felét megelőztük az idei Bocuse d'Or szakácsversenyen
Dánia nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet szerda este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Svédország, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 12. helyen végzett.
Lyon, 2019. január 29. Pohner Ádám séf a világ legrangosabb szakácsversenyének, a Bocuse d'Or-nak (Arany Bocuse) a döntõjében Lyonban 2019. január 29-én. MTI/AP/Laurent Cipriani
Forrás: MTI / AP
Fotó: Laurent Cipriani
A verseny legjobb commis-jének járó díjat a dán csapat segítője nyerte, a legjobb tányértéma különdíját Franciaország, a legjobb hústálnak járó elismerést Finnország, a versenyt népszerűsítő legjobb plakátért odaítélt különdíjat pedig Marokkó kapta.
A kedden és szerdán tartott döntőben összesen 24 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapatot vezető Pohner Ádám séf a keddi napon versenyzett.
Pohner Ádámot Csillag Richárd commis segítette, coachként pedig Segal Viktor vett részt a munkában. A csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt.
A versenyzőknek ebben az évben is két ételt kellett elkészíteniük. A versenytémák ezúttal két tavaly elhunyt, legendás séf, Paul Bocuse és Joel Robuchon munkásságának állítottak emléket.
A magyar csapat által megalkotott hústéma főszereplője a Carré de Veau „Balaton” fantázianevet viselte. A tálon szerepelt egy sült borjúkaraj, borjúmirigy csicsókával és tárkonnyal, csicsókakrém, radicchio- és retekgombóc, mustáros zöldborsó, hagymatart és egy különleges „derelye”.
A magyar csapat ételkölteménye a Bocuse d'Or Instagram-oldalán:
Here is the first theme on platter from team Hungary! #bocusedor #bocusedor2019 @bocusedorhungary
Pohner Ádám tányértémája a Chartreuse „Hommage Robuchon” nevet kapta a menükártyán. Maga a chartreuse burgonyával és padlizsánnal készült, valamint kagylófélékkel. A tányéron szerepelt még tormás almasaláta uborkával, zöldspárga, valamint egy pastisszal (francia ánizslikőrrel) készült mártás.
A hústálak zsűrijéhez a váratlanul megbetegedett Hamvas Zoltán helyett csatlakozott Széll Tamás séf is, aki már kétszer is képviselte Magyarországot a versenyen: 2013-ban a 10. helyet szerezte meg Lyonban, majd az európai kontinensdöntő megnyerése után 2017-ben a 4. helyen végzett a világdöntőben.
„Ott vagyunk világ első felében”
Az eredményhirdetés után Csapody Balázs, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia alelnöke a likebalaton.hu hírportálnak nyilatkozva megelégedettségének adott hangot. „Ott vagyunk a világ első felében” – fogalmazott. És bár hozzátette, hogy az élmezőny nagyon erős, az első 5-8 csapat „még fényévekkel van előttünk versenyzéstechnikát, alapanyag-használatot, designt, kreativitást illetően”, a 12. helyezés is nagyon szép eredmény szerinte.
A Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöki tisztségét is betöltő szakember az eredményeket összevetve hozzátette:
a két évvel ezelőtt győztes amerikai csapat sem kapott sokkal több pontot, mint a mieink, ők ezzel a kilencedikek lettek.
A balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, ahol Pohner Ádám is dolgozik, elárulta:
a 25 éves séf öt hónapon keresztül, heti hat napon át, napi tizenkét órán át készült a versenyre, ezért most pihennie kell.
Csapody Balázs szerint hatalmas jelentősége van annak, hogy a magyarok bejutottak erre a versenyre, mert ez pozitívan hat a hazai gasztroturizmusra. A VIP részlegen felállított magyar standon, ahol óriási volt az érdeklődés, balatoni borokkal és helyi termékekkel ismerkedhettek a vendégek.
Borítókép: Pohner Ádám a keddi döntõben
MTI / AP / Laurent Cipriani