Közel-keleti konfliktus

2024.04.22. 09:37

Lemondott az izraeli katonai hírszerzés vezetője

Az izraeli–palesztin háború 199. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az izraeli rendőrség körbekerítette a jeruzsálemi, 2024. április 22-i támadás helyszínét

Forrás: AFP

Fotó: MENAHEM KAHANA

Több tucat embert állítottak elő a Yale Egyetemen tartott Izrael-ellenes tüntetésen

A rendőrségnek kellett beavatkoznia Izrael-ellenes tüntetőkkel szemben a Yale Egyetemen hétfőn, ahol több tucat aktivistát előállítottak, miközben a New York-i Columbia Egyetem online formátumban tart előadásokat a tiltakozások miatt, valamint antiszemita megnyilvánulásokat követően. 

A Connecticut állambeli New Havenben működő Yale Egyetem rendőrsége 

az intézmény területén tábort vert, Izrael ellen tiltakozó csoport tagjait eltávolította, és mintegy 40-45 embert előállított, köztük több diákot. 

A Yale Egyetemen a hétvégén több százan gyűltek össze a többi között azt követelve, hogy a felsőoktatási intézmény szakítsa meg a kapcsolatait az egyetemnek anyagi támogatást nyújtó hadiipari vállalatokkal, amelyek - a tiltakozók szerint - Izrael számára szállítanak fegyvereket. 

A hatóság hétfői közbelépése során több száz tüntető lezárt egy közeli forgalmas útkereszteződést. A megmozdulás résztvevői "Szabad Palesztina" feliratú és a Columbia Egyetemen tüntetőkkel szolidaritást vállaló táblákat tartottak fel. 

A New York-i Columbia Egyetemen hétfőn is folytatódtak az Izrael-ellenes tüntetések. 

Az egyetem vezetése úgy döntött, hogy az intézmény területét érintő megmozdulások miatt áttérnek az internetes távoktatásra. 

A vezető amerikai egyetemen csütörtökön több mint 100 embert vettek őrizetbe az ott letáborozott tüntetők közül, akik azt követelték az oktatási intézmény vezetésétől, hogy szakítsa meg bizonyos - Izraelhez kötődő - partnerekkel a kapcsolatokat. 

Eric Adams, New York város polgármestere vasárnap elítélte a Columbia Egyetemen történteket, és teljes mértékben elfogadhatatlannak mondta az ottani tüntetők által hangoztatott antiszemita jelszavakat. A polgármester közölte, hogy New York városának rendőrsége készen áll beavatkozni, ugyanakkor elmondta, hogy egyetemi területen csak az intézmény rendőrségének felkérésére, illetve nagyon indokolt esetben léphetnek közbe. 

A Columbia Egyetemen zajló tüntetések zsidóellenes megnyilvánulásaira példaként a polgármester kiemelte: 

zsidó diákokat transzparenseken a palesztin Hamász katonai szárnya, az al-Kasszám Brigádok célpontjaiként tüntették fel.

 Hozzátette, hogy a megmozdulásokon olyan jelszavak is elhangzottak, mint a "Mi vagyunk a Hamász", valamint a "Nem akarunk cionistákat!". 

A pészah zsidó vallási ünnep hétfői kezdetét megelőzően a Columbia Egyetem és az intézményhez tartozó Barnard College rabbija arra kérte a zsidó hallgatókat, hogy utazzanak haza, mert az egyetemi biztonsági személyzet és New York város rendőrsége nem tudja garantálni biztonságukat. 

Palesztinpárti aktivisták a múlt héten több más amerikai egyetemen is tüntettek. 

Csütörtökön a New Jersey állambeli Rutgers Egyetem vezetésének tanácskozását szakították félbe Izrael-ellenes, illetve a palesztinok felkelését - az intifádát - éltető aktivisták.
 

A Pakisztán és Irán közötti biztonsági és gazdasági kapcsolatok erősítéséről egyeztettek

A gazdasági és a biztonsági kapcsolatok mélyítéséről állapodott meg hétfőn Iszlámábádban Sehbaz Sarif pakisztáni miniszterelnök és Ebrahim Raiszi iráni elnök. A felek egyúttal a két ország közös határának megerősítésére is ígéretet tettek.

Eljött az idő, hogy a határt a kereskedelem és a prosperitás csomópontjává tegyük

– szögezte le Sarif.

Raiszi hétfőn érkezett Pakisztánba, a háromnapos látogatás célja a két ország közötti kapcsolatok erősítése a januárban kirobbant diplomáciai feszültséget követően. A pakisztáni miniszterelnöki hivatal azt közölte, a felek eddig nyolc együttműködési megállapodást írtak alá.

Ebrahim Raisi (R) iráni elnököt Shehbaz Sharif pakisztáni miniszterelnök köszönti Iszlámábádba érkezésekor
Fotó: - / Forrás: AFP

Hivatalos források szerint 

az egyeztetésen szóba került az Irán és Pakisztán által közösen építendő gázvezeték ügye is. Az építkezések 2014-ben álltak le, miután Washington tiltakozott a terv ellen, mely szerinte sérti a Teheránra 2013-ban - az iráni nukleáris program miatt - kirótt szankciókat.

Teherán és Iszlámábád között januárban vált feszültté a viszony, mert Irán drónokkal és rakétákkal támadta Dzsais el-Adl nevű, Teherán által terroristának minősített szeparatista lázadószervezet pakisztáni területen található feltételezett bázisait. Ezt követően Pakisztán is légicsapásokat hajtott végre iráni területen.

A sajtótájékoztató további részében Sarif méltatta a teheráni kormány „Gáza melletti határozott kiállását”, és egységre szólította fel a muszlim országokat a gázai háborúval kapcsolatban, valamint azonnali tűzszünetet sürgetett.

Leszögezte: 

Pakisztán a palesztin nép mellett áll.

Raiszi a gázai háború kapcsán bírálta az ENSZ-t, mely szerinte csak beszél az emberi jogokról, „de teljesen tehetetlen”, s 

azt vetette az Egyesült Államok „és egyéb nyugati országok” szemére, hogy „támogatják Izrael Gázai övezetben végrehajtott gyilkosságait”.

Irán április 13-án intézett drón-és rakétatámadást Izrael ellen, Teherán a műveletet jogos önvédelemnek nevezte, miután Izrael feltételezhetően légicsapást intézett Irán damaszkuszi konzulátusa ellen.

Irán: az atomfegyvereknek nincs helyük a nukleáris doktrínánkban

Az atomfegyvereknek nincs helyük Irán nukleáris doktrínájában –  közölte az ország külügyminisztériuma hétfőn, miután néhány nappal ezelőtt az iráni Forradalmi Gárda nukleáris biztonságért felelős parancsnoka arról beszélt, hogy az izraeli katonai fenyegetések miatt Teherán felülvizsgálhatja nukleáris tevékenységét.

Irán többször is kijelentette, hogy nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál. Az atomfegyvereknek nincs helyük a nukleáris doktrínánkban

– mondta teheráni sajtótájékoztatóján Nasszer Kanaáni, az iráni külügyminisztérium szóvivője.

Ahmad Hagtalab, az iráni Forradalmi Gárda nukleáris biztonságért felelős parancsnoka a múlt héten közölte hogy az iráni nukleáris létesítmények elleni izraeli csapások felvetése miatt elképzelhetőnek tartja, hogy Teherán eltérjen az atomenergia felhasználását illető „korábbi megfontolásaitól”.

Irán titkos atomprogramjának lelepleződése, mintegy 20 éve váltig állítja, hogy a program kizárólag békés célokat szolgál, és nem törekszik nukleáris fegyver előállítására.

Teherán nukleáris programjáról Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője mondja ki a végső szót, aki 2010-ben fatvával (vallásjogi döntéssel) is megerősítette hogy országa nem kíván nukleáris fegyvert előállítani.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) februári jelentése szerint azonban Irán jelentősen növelte a magas dúsítású urán előállítását, és továbbra is 60 százalékos tisztaságú uránt dúsít, ami messze meghaladja a kereskedelmi célú nukleáris felhasználáshoz szükséges tisztaságot.

Ismét elfajultak az antiszemita indulatok Észak-Amerikában

Izrael-ellenes tüntetők foglalták el az Egyesült Államok egyik legnevesebb egyeteme, a Yale egyik épületét – számolt be róla a Breitbart amerikai hírportál. A mintegy ötszáz demonstráló nem csupán Izrael-ellenes, de Amerika-ellenes jelszavakat is hangoztatott. Letépték az amerikai zászlót, és a keresztény jelképeket sem kímélték.

A Yale egyik zsidó újságíró hallgatóját az egyik tüntető szemen szúrta egy palesztin zászló rúdjával, majd eltűnt a tömegben 

– írja a Fox News amerikai televíziós hálózat.

Egy másik neves egyetemen, a Columbián szintén elszabadultak az Izrael-ellenes indulatok. A tüntetők a terroristákat dicsőítették, olyan jelszavakat skandálva, mint például hogy büszkék az al-Kasszám Brigádra, vagy Izrael el fog bukni – adta hírül a Magyar Nemzet.

Izrael elnöke: Európának fel kell ébrednie és szembe kell néznie az iráni fenyegetéssel

Az európai vezetők nem értik az Irán által a Közel-Keleten és azon túl jelentett veszélyt, mondta Isaac Herzog izraeli elnök egy vasárnapi interjúban, írta meg a Politico.

Az iráni kormány drónok ezreit biztosítja Oroszország számára az Ukrajna elleni háborúban, ugyanakkor Teherán tovább folytatja nukleáris fegyverprogramját

 – mondta Herzog, aki Iránt „a gonosz birodalmának” nevezte.

Azt hiszem, Európának fel kell ébrednie, méghozzá sürgősen

– mondta Herzog.

Isaac Herzog izraeli elnök
Fotó: BART MAAT  / Forrás: AFP

Miközben Izraelnek szembe kell néznie szövetségesei kritikájával a Gáza elleni támadás mértéke miatt, és Rafah izraeli megtámadására készül, Herzog világosan kijelentette, hogy Teherán az igazi ellenség. A múlt hétvégi, Izrael elleni iráni drón- és rakétatámadásokra válaszul az izraeli kormány pénteken csapást mért Iránra.

Ha nem ébrednek fel, és nem nem harcol a gonosz birodalma ellen a NATO-koalíció, akkor Európa fizetheti meg az árát a jövőben

– mondta Herzog.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Lemondott az izraeli katonai hírszerzés vezetője

Benyújtotta lemondását hétfőn Aharon Haliva, az izraeli katonai hírszerzés vezetője, mert nem tudta megakadályozni a Hamász palesztin terrorszervezet támadását 2023. október 7-én.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a vezérkari főnök elfogadta Haliva lemondását, és megköszönte neki a szolgálatát. A katonai hírszerzés távozó vezetője már nem sokkal a mintegy 1200 halálos áldozatot követelő terrortámadást követően közölte, hogy úgy érzi, őt terheli a felelősség, amiért az megtörténhetett.

Nem teljesítettük küldetésünket. Örökké magammal hordom a fájdalmat

– vélekedett a vezérkari főnöknek küldött levelében a katonai hírszerzés vezetője, aki már másfél héttel a háború kitörése után felelősséget vállalt a történtekért.

A katonatiszt bejelentette, hogy miután jelenleg gyakorlatilag már véget ért a gázai háború, úgy döntött, beváltja korábbi ígéretét, és lemond.

Haliva levelében állami vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazta a személyes felelősség meghatározására, amiért a Hamász támadása meglepetésként érte a katonai és a politikai vezetést.

Izrael Állam, Izrael népe és a jövő nemzedékek érdekében meggyőződésem, hogy állami vizsgálóbizottság felállítása a helyes lépés, amely képes kivizsgálni és alaposan, elmélyülten, átfogóan és pontosan feltárni mindazokat a tényezőket és körülményeket, amelyek a súlyos eseményekhez vezettek

– közölte Haliva.

Az izraeli hadsereg (IDF) tájékoztatása szerint Haliva egyeztetett a vezérkari főnökkel és a védelmi miniszterrel szolgálatának befejezéséről és visszavonulásáról.

Október 7. óta kiderült, hogy a katonai hírszerzés nem volt tisztában a Gázai övezetben történő eseményekkel, nem tudta megfelelően értelmezni a közelgő támadásra utaló jeleket, s még a tömeggyilkosság előtti napokban is félreértelmezte a Hamász és az Iszlám Dzsihád kiképző műveleteit.

Helyzetértékeléseikben azt ismételgették, hogy Izrael elrettentette a Hamászt, és nem értelmezték helyesen a terroristák szervezkedésének jeleit még a Gázai övezet környéke elleni támadás előtti órákban sem.

Haliva Eilatban nyaralt családjával és gyermekeivel, és nem vett részt a támadás előtti sorsdöntő éjszakán a legmagasabb katonai vezetés konzultációján, miután jelzéseket észleltek arról, hogy valami történik a gázai határon. 

Hajnali 3-kor asszisztense felhívta, hogy tájékoztassa a déli parancsnokság titkosszolgálati tisztjének információjáról, miszerint a Hamász háborúra készülhet, noha „megnyugtató jelek” is voltak.

Aznap hajnalban a hadsereg vezérkaránál megbeszélést tartottak, de a döntést másnap reggelre halasztották. A Hamász meglepetésszerű támadása helyi idő szerint reggel fél 7-kor kezdődött.

Merényletkísérlet után teljes készültségben várják a pészachot Izraelben

Jeruzsálemben gázolásos merényletet kíséreltek meg hétfő reggel, teljes készültségben várják a biztonságiak az este beköszöntő pészachot, a zsidó húsvétot Izraelben.

Ketten könnyebben megsérültek a hétfő reggel, egy zsinagóga mellett történt, jeruzsálemi gázolásos merényletben. A rendőrség tájékoztatása szerint a két terrorista elmenekült a helyszínről, miután sikertelenül próbáltak használni egy házi készítésű géppisztolyt, melyet szökésük során eldobtak. A helyszínen találtak egy fejszét is.

A merénylők egy fehér személygépkocsival érkeztek, és összeütköztek egy másik járművel. Az ellenük folytatott hajtóvadászatban helikoptert is bevetettek a hatóságok.

Jeruzsálemben gázolásos merényletet kíséreltek meg hétfő reggel
Fotó: Menahem KAHANA / Forrás: AFP

Közben éjjel az izraeli biztonságiak letartóztatták Ciszjordániában, Duma palesztin faluban a 21 éves Ahmed Davsát, akit a 14 éves Benjamin Achimeir nevű telepes fiú néhány nappal ezelőtti meggyilkolásával vádolnak.

A rendőrság jelentése szerint az október 7. óta tartó gázai háború árnyékában több ezer rendőr, határőr katona és önkéntes felügyeli a hétfő este kezdődő, nyolcnapos pészach ünnepét. Rendszeresen járőröznek a különböző szórakozóhelyeken, a tömegrendezvényeken, hogy "minden forgatókönyvre megfelelő választ adjanak, és növeljék a lakosság biztonságérzetét".

Izraeli mentősök dolgoznak egy jeruzsálemi zsinagógánál
Fotó: Atef Szafadi / Forrás: MTI/EPA

Pészach idején Izraelben zárva vannak az állami hivatalok és a munkahelyek jelentős része valamint az oktatási intézmények, az izraeliek tömegei gyűlnek össze országszerte a nemzeti parkokban, a szent helyeken, a strandokon és a különféle szórakoztató központokban.

A vasárnapi eseményekről itt olvashat: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában