Megméretés

2024.04.17. 17:20

A Palánk Őrzői nyerték meg az izgalmas feladatokban bővelkedő szolnoki várvetélkedőt – galériával és videóval

A szolnoki várral kapcsolatos történelmi ismereteikről adhattak számot a diákok a különleges versenyen.

Mészáros Géza

A megszólított harminckét Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei tanintézményből összesen huszonhárom csapat jelentkezett a történelmi vetélkedőre. A szervezők két online-forduló összesítése alapján hívták meg – az április 17-én a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban lebonyolított – a döntőbe került öt négyfős csapatot: Nyáry Lőrinc hajdúi (mezőtúri Teleki Blanka Gimnázium, Technikum és Kollégium); 9.a. (szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium); Titánok (Szent József Katolikus Elektronikai Technikum, Gimnázium és Kollégium Jászapáti Technikuma, Szakképző Iskolája és Kollégiuma); Palánk Őrzői (szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium); Várvagányok (szolnoki Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola).

várvetélkedő
Szerdán délelőtt vármakettekkel telt meg az Agóra Erkel terme
Fotó: Nagy Balázs

Szerdán délelőtt vármakettekkel telt meg az Agóra Erkel terme. A középkori szolnoki végvár modelljének elkészítése volt ugyanis az első feladata a csapatoknak. A makettek annyira remekül sikerültek, hogy a zsűri javaslatára a várreplikákat e hét végéig az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Tourinform Irodájában kiállították, így bárki által megtekinthetők. A további feladatok között helytörténeti kutatómunkák, történelmi kérdések, fotós és digitális prezentációk szerepeltek, melyek mindegyikével bátran, hősiesen, középkori várvédőkhöz méltó bátorsággal küzdöttek meg a fiatalok.

– Nagy elismerés a vetélkedőre nevező összes iskolai csapatnak, hogy időt, energiát szántak a felkészülésre – hangsúlyozta dr. Kertész Róbert régész, történész, a szolnoki várfeltárási munkák koordinátora, a vetélkedő háromfős zsűrijének elnöke. Munkájában Csőke Dénes és Horváth Gábor történelemtanárok segítették a zsűriben.

– Külön köszönet azoknak az iskoláknak és diákoknak, akik nem is Szolnokról jelentkeztek a megmérettetésre. Gratulálunk a döntőbe került öt csapat tagjainak, felkészítő tanáraiknak és segítőiknek, és külön elismerés a fináléba jutott jászapáti és mezőtúri tanintézmények csapatainak, akik vették a fáradtságot, és a vármegyeszékhely történeti múltjába is beleásták magukat – osztotta meg gondolatait a vetélkedőről dr. Kertész Róbert.

Szalay Ferenc polgármester azt hangsúlyozta ki, hogy a vetélkedőn résztvevő középiskolások identitás-tudata is erősödhetett. Mint jelezte, sok újdonságot tudhatott meg maga is a történészek munkájából információkat gyűjtő és azokat a versenyen felhasználó fiataloktól. Például, hogy a Zagyva jelenlegi medre nem mesterséges, ásott volt, vagy hogy a negyvenezres török túlerővel szemben a szolnoki várat védő, épp tífuszjárvánnyal küszködő hatszáz fős magyar, hajdú, illetve zsoldos állomány többsége nem áruló volt.

– Az a tíz nap, amíg Szolnok tartotta magát, elegendő volt ahhoz, hogy Eger felkészüljön a győztes várvédelemre – hangzott el többször a vetélkedő döntőjében.

A végeredmény: 1.: Palánk Őrzői (felkészítő tanár: Pókász Levente), 2.: Titánok (ft: Medvéné Urbán Terézia), 3.: Várvagányok (ft: Áchimné Borsányi Ildikó), 4.: Nyáry Lőrinc hajdúi (ft: Lovas Lajos), 5.: 9.a. (ft: Szűcs Sándor).

Az első helyezett csapat a vetélkedő fővédnökétől, Hubai Imrétől, a vármegyei közgyűlés elnökétől egy Tisza-tavi hajókirándulást és ebédet nyert, míg a döntő résztvevői meghívást kaptak az épített vár megnyitó ünnepségére és egy várebédre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!