Nyílt nap

2024.04.30. 13:57

Terrorelhárítók, rendőrök, katonák lepték el az újszászi iskolát – galériával és videóval

Szinte az egész magyarországi hatósági közeg kivonult az Újszászi Rózsa Imre Technikumba. Aggodalomra persze nincs ok: pályaorientációs napra érkeztek rendőrök, katonák, bv-es és NAV-osok, hogy látványos bemutatókkal csináljanak kedvet a diákoknak szakmájukhoz.

Rózsa Róbert

– Ez golyóálló?

– Igen.

– Hány tonna?

– Tíz. Több is lehet persze, a felszereléstől függően.

– És összesen hány személyes?

– Tizenkettő.

– Mennyivel tud menni?

– Nagyjából 150 kilométeres sebességgel.

– És kibír mondjuk egy robbanást is?

– Azt azért nem.

Sokféle eszközt kipróbálhattak az Újszászi Rózsa Imre Technikum diákjai az Egyenruhások napja című pályaorientációs eseményen
Fotó: Mészáros János

Arról a tömör fémcsodáról szólt így a diskurzus kedden, amely aznap reggel gurult be az Újszászi Rózsa Imre Technikum udvarába, és amelyre jó nagy betűkkel az volt írva: TEK.

A beszélgetés a terrorelhárítók és az újszászi iskola diákjai között zajlott, de semmi rosszra nem kell gondolni: a TEK azért érkezett az iskolába, hogy bemutassa munkáját az Egyenruhások Napja című pályaorientációs programon.

És persze nem magukban érkeztek. Az orientációs napon részt vett a rendőrség, a honvédség, a katasztrófavédelem, az adóhatóság és valamennyi magyarországi fegyveres szerv képviselője. A programok összesen 17 helyszínen, az udvaron, az aulában és a tantermekben egyaránt zajlottak.

Volt is nagy nyüzsgés az iskolában: a fiatalok kézről-kézre adták az egyenruhások fegyvereit, beülhettek a harckocsikba, bevetés közben láthattak kábítószer-kereső kutyákat, kipróbálhatták – persze szigorúan a jelen lévő hatóságok útmutatásával és felügyeletével – a pajzsokat, kardlapokat. A büntetés-végrehajtás révén még bilincsbe is verhették egymást.

Utóbbi szerv egyébként egy rabszállító autót is kiállított, a kíváncsi tanulók pedig azon mód bekucorodtak az elfogottak számára kialakított lukba. És bizony elmondták, nem sokáig ülnének benne szívesen. Mi sem bírtunk kíváncsiságunkkal, és megkérdeztük a srácokat – lévén iskola – van-e olyan oktatójuk, akit néha talán ide kívánnának?

Néha talán van – mondták nevetve – de kilétük inkább maradjon titok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában