Közgyűlés

2024.04.22. 15:00

Stabil évet zárt a harminc esztendős vármegyei polgárőrség

Stabilitás és a kiegyensúlyozottság. Ezek mentén végezte a feladatait a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Polgárőr Szövetség. Az elmúlt évet értékelte a szervezet a minapi küldött-közgyűlésen.

Rimóczi Ágnes

Stabilitás és a kiegyensúlyozottság jellemezte a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Polgárőr Szövetséget – hangzott el Szolnokon a vármegyeházán a polgárőr szövetség küldött-közgyűlésén. Szabó Zoltán elnök a szövetség elmúlt évi munkáját értékelte, kitért arra, hogy a vármegyei polgárőr szövetség alapításától kezdve, immár 30 éve tagja az Országos Polgárőr Szövetségnek (OPSZ), elfogadja annak útmutatásait és programjaiban aktívan részt vesz.

Szabó Zoltán (középen), a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke értékelte az elmúlt évet
Forrás: Beküldött fotó

– Az idei esztendőben is szem előtt tartjuk az OPSZ fő célkitűzéseit – hangsúlyozta a szövetség elnöke, egyben az Országos Polgárőr Szövetség szakmai elnökhelyettese. Ezekkel kapcsolatban Szabó Zoltán rámutatott: az OPSZ kinyilvánította, hogy 2024 a „Külterületek biztonságának és az illegális hulladék-lerakóhelyek felderítésének” éve és a vármegyében dolgozó polgárőr egyesületek több mint fele azonnal jelentkezett az OPSZ és az Energiaügyi Minisztérium által meghirdetett programba. Az elnök emlékeztette a jelenlévőket a hatályos polgárőr törvény változásaira és a június 9-ei Európai Uniós és önkormányzati választások rendőri feladatainak segítésére is.

– Idén Tiszafüreden rendezik meg az Országos Polgárőr Napot, a szervezési feladatok végrehajtásában kérem a polgárőri közreműködést. Fontos, hogy a törvény módosításával az alapfeladataink közé került be Magyarország határainak védelmében, az illegális migrációval kapcsolatos rendőri feladatok önkéntes polgárőri támogatása. Hangsúlyos, hogy a fiatalokat meg tudjuk szólítani és minél több ifjú polgárőr teljesítsen bűnmegelőzési szolgálatot a településeken – szólt az elsődleges feladatokról Szabó Zoltán.

Kolozsi József, korábbi elnök idézte fel a szövetség kezdeti éveit
Forrás: Beküldött fotó

Dávid Éva gazdaságvezető a szövetség 2023. évi közhasznúsági jelentését és pénzügyi beszámolóját ismertette, majd a szövetség ez évi költségvetés tervezetét és tagdíj javaslatát terjesztette a küldött-közgyűlés elé. A felügyelőbizottság jelentését dr. Hanga Valéria, a Felügyelő Bizottság elnöke ismertette, mely szerint a megyei szövetség működése, gazdálkodása mindenben törvényesnek bizonyult az elmúlt évben. A bizottság elnöke az egyesületek ellenőrzése során feltárt kisebb hiányosságok pótlására hívta fel figyelmet.

A polgárőrök elmúlt 30 évét és az általuk végrehajtott önkéntes munkát méltatta dr. Berkó Attila vármegyei főispán, megköszönve a vármegyében dolgozó polgárőrök önfeláldozását. Dr. Rádi Norbert, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője hozzászólásában kiemelte, hogy a polgárőrök a közlekedésbiztonság területén kiemelkedő, országos átlag feletti eredményeket tudtak felmutatni, az iskolák környékén végzett forgalomirányításoknak köszönhetően egyetlen gyermeket sem ért baleset vármegyénkben.

Dr. Szigeti László az OPSZ gazdasági és pénzügyi elnökhelyettese is köszönetét és elismerését fejezte ki a vármegyei polgárőrök munkájához. Hozzászólásában méltatta vármegyénk polgárőreinek munkáját, mely országosan is kiemelten jó.

A vármegyében működő polgárőr szervezetek képviselő hallgatták meg az évértékelést, s az ez évi feladatokat
Forrás: Beküldött fotó

Múltidézés után elismeréseket adtak át

A vármegyei polgárőrség közgyűlésén visszatekintettek a múltba is. Kolozsi József, a Törökszentmiklósi Polgárőr Egyesület elnöke – aki egyébként huszonöt éven át volt a megyei szövetség elnöke – emlékezett meg a 30 évvel ezelőtti megalakulásról, az akkori nehézségekről és szép emlékekről és a polgárőrség folyamatos fejlődéséről, az elért eredményekről.

A közgyűlés elismerésekkel zárult. Az OPSZ elnöke által adományozott arany, ezüst, bronz érdemkereszteket, a rendőrség, a Magyar Posta Zrt., valamint a vármegyei szövetség elismeréseit adták át az arra érdemes polgárőröknek, megköszönve az önkéntes, önfeláldozó munkájukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában